Vágólapra másolva!

Egyre több olasz fordít hátat a Serie A-nak

Egyre kevesebben járnak labdarúgómeccsre Olaszországban, és átalakulóban vannak a csapatok szurkolótáborai is.

"Megtört az olaszok futballba vetett hite. A szurkolók menekülnek a stadionokból" - kommentálta az olasz sajtó a La Repubblica napilapban megjelent felmérés eredményeit.

Az olasz szurkolók világáról készült vizsgálat szerint az utóbbi három évben tizenhárom százalékkal csökkent a stadionba járó drukkerek száma, ez háromszázalékos csökkenés tavalyhoz képest, 2010-hez képest pedig kilenc százalékkal esett vissza a nézők száma.

Két évvel ezelőtt minden második olasz vallotta magát szurkolónak, most tíz olaszból hat nyilatkozott úgy, hogy "kevésbé érdekli a labdarúgás, mint korábban". A stadionokat nem csak a gazdasági válság ürítette ki, a szurkolói bizalomvesztést az olasz labdarúgást sújtó dopping- és bundabotrányok okozták. A megkérdezettek 84 százaléka azt mondta, "az olasz foci már csak a pénzről szól", 53 százalék a bírói tévedések miatt nem jár már meccsre.

Ami a csapatok népszerűségét illeti, a legnagyobb szurkolótábora továbbra is a Juventusnak van. Az olasz drukkerek 28 százaléka a torinói csapatnak szurkol: a vezetőedző Antonio Conte fogadási csalásért való felfüggesztése is csak egy százalékkal csökkentette a csapat támogatottságát tavalyhoz képest.

A drukkerek táborából 16 százaléknyi a Milané, 14,5 - a tavalyi 18 után - az Internazionaléé, több mint 13 százalék az egyre népszerűbb Napolié, s 7 százalék a Roma csapatáé.

A felmérések szerint egyedül az olasz szurkolók agresszivitása erősödött: 56 százaléknak nemcsak kedvenc, hanem ellenségnek tartott csapata is van. Két évvel ezelőtt 14 százalék utált egy másik klubot.