Vágólapra másolva!
A viszonylag hamar bekapott gól ellenére majdnem végig nyílt csatát vívott a Videoton a Genk otthonában, ám végül sima 3-0-s vereséget szenvedett az EL-főtábla nyitókörében. A szünet után Paolo Sousa csapata harminc percig rá tudta erőltetni akaratát az ellenfélre, de a hatékonyabb focit bemutató belgák a hajrában szép gólokat lőve, megérdemelten győztek.

Élő közvetítés

Európa Liga, G csoport, 1. forduló:
Genk (belga) - Videoton FC 3-0 (1-0)
Genk, 12 000 néző
v.: Laurent Duhamel (francia)
Genk: Van Hout - Koulibaly, Hamalainen, Simaeys, Fernández (Nadson, 77.) - Hyland, Gorius, Buffel - Joseph-Monrose (Plet, 81.), Vossen (Kumordzi, 86.), De Ceulaer
Videoton FC: Bozovic - Brachi, Vinicius, Caneira, Stopira - Sándor, Mitrovic, Walter Lee, Tóth B. (Kovács I., 65.), Oliveira (Gyurcsó, 58.) - Torghelle (Nikolics, 73.)
gólszerző: Vossen (22.), Buffel (78.), De Ceulaer (92.)
sárga lap: Brachi (90.)

Hiába írtak róla a legtöbbet a belga lapok, Paolo Sousa a Gent elleni meccseken három gólig jutó Nemanja Nikolicot kihagyta a kezdőből, helyette Torghelle Sándor volt az egyetlen csatár a vendégeknél. A hazaiak a tőlük megszokott 4-4-2-vel kezdtek, a sérült Köteles Lászlót a 208 centis Van Hout helyettesítette a kapujukban.

A hazai tábor kedves transzparenssel ("Szeretünk Balázs") köszöntötte a három éven át a Genket erősítő Tóth Balázst, aki már a második percben lövéssel fejezte be a Vidi akcióját, majd Torghelle osztott ki egy jobb csapottat, és a Vidi-tábor is hallatta a hangját a meglehetősen foghíjas 25 ezres stadionban.

Forrás: AFP/Yorick Jansens
A Videoton szurkolóira Genkben sem lehetett panasz az Európa Ligában

A labda többet volt a hazaiaknál, de az első támadásokat magabiztosan hárította a vendégcsapat, a megszerzett labdákkal pedig határozottan építkezett. Az első jelentősebb helyzet hazai támadás végén adódott, Monrose jobbról lőtt keresztben a kapu előtt a 10. percben, a túloldalon megint Tóth tesztelte a kapust.

A folytatásban a Videoton kevesebbet birtokolta a labdát, ezzel együtt minden előzmény nélkül érkezett a hazaiak vezető gólja. Buffel a 22. percben a jobb szélen kicselezte Stopirát, tökéletes beadása négy Vidi-védőt is megkerült, a hosszú oldalon érkező Vossen pedig a hálóba fejelt (1-0).

A gól után nem tudott váltani Sousa csapata, ehelyett maradt a sündisznóállásban, és többnyire csak követte a hazai lábakon vándorló labdát, a ritka támadásaiban pedig nem volt gólveszély. A belga fölény nem hozott újabb helyzeteket, mindössze a felfutó Hamalainan lecsúszott beadása borzolta a kedélyeket. A belőtt labdának Bozovic jócskán aláfutott, ám végül elment a kapuja mellett.

A szünet előtt kijjebb jött a Videoton, de ez eleinte csak a labdabirtoklásban és egy vérszegény majd egy erőtlen Mitrovic-lövésben mutatkozott meg. A legveszélyesebb magyar akció a félidő végén futott, Walter Lee átjátszotta a balhátvédet, ám labdája megcsúszott egy védő lábán, így nem jutott el a ziccerben érkező Oliveirához.

Forrás: AFP/Eric Lalmand
A Vossen-Buffel duó kétszer is mattolta Bozovicot

Fordulás után tovább nőtt a Videoton lendülete, rövid időn belül töbször is sikerült megkeverni a genki védelmet, ám Torghelle lekészített labdája után Sándor lövése lepattant, majd a többi ígéretes akciót sem sikerült jól befejezni.

De Ceulaer két életveszélyes lövése jelezte, hogy a vissazhúzódó Genk ugrásra készen várja a lehetőségeket. A meccs második igazi ziccere is a belgáké volt, Vossen perdítése centikkel ment a kapu mellé az 54. percben.

Sousa Gyurcsóval próbálta tovább gyorsítani a Vidit, a csere kis híján azonnal meghálálta a bizalmat, amikor lerázva őrzőit Sándorhoz passzolt, ám az ő lövését vetődve védte a kapus, akinek hatalmas termete miatt elég volt eldőlnie, hogy leérjen a jól helyezett labdára. A hatalmas kedvvel játszó Gyurcsó újabb villanása is rést nyitott a védelmen, a felfutó Stopira azonban keresztbe lőtt a kapu előtt.

A szünet utáni húsz percben semmilyen panasz nem érhette a Videotont, a hazaiaknak majdnem minden erejét felemésztette a védekezés. Egyetlen kontrára így is futotta a 69. percben, és Vossen megint közel volt a duplázáshoz, egy eladott labda után azonban az oldalhálóba lőtt közelről.

Sousa ezzel együtt 19-re lapott húzott, és a szűrő Tóth Balázs helyére a támadóközéppályás Kovács Istvánt hozta be, míg a másik oldalon Vossen a változatosság kedvéért egy kapufás fejessel jelentkezett.

A Vidi erejéből nem tellett ekkora helyzetekre, de Gyurcsó két remek lefordulás után két veszélyes lövéssel ijesztgette a belgákat. Nyílt, élvezetes csatába fordult az unalmas taktikai ütközetnek induló meccs.

A hajrá kezdetén a belgák által félve emlegetett Nikolic is megérkezett a védők közt felörlődő Torghelle helyére. Neki azonban már nem maradt sok sansza, az egyre jobban kinyíló Videoton ugyanis megkapta a második gólt. A 78. percben a sokadik jól megkomponált hazai kontra meghozta az eredményt, Vossen szép cselek után visszaadta a gólpasszt Buffelnek, aki a balról átívelt labdát kapásból 8 méterről védhetetlenül lőtte Bozovic kapujába (2-0).

Forrás: AFP/ Yorick Jansens
A 208 centis Van Hout rendre magabiztosan védte a fehérvári próbálkozásokat

A folytatásban leállt a reményét vesztett Videoton, és egy labdavesztés után a középre kanyarodó De Ceulaer 22 méterről kilőtte a hosszú sarkot, ezzel a 92. percben tette jelentőssé a különbséget a két csapat között az egyébként kiegyensúlyozott csatát hozó meccsen (3-0).

"Hetven percig jól játszottunk, főleg a második félidőben sikerült beszorítani az ellenfelet" - értékelt a meccs után Paolo Sousa. "Ebben az időszakban pariban voltunk a Genkkel, ami azt mutatja, versenyképesek lehetünk ebben a sorozatban. A végére a koncentráció alábbhagyott, a szívünk erősebb volt, mint a fejünk, és az ellenfél kihasználta a lehetőségeket."