Vágólapra másolva!
Hazai bravúrral javította ki belgiumi vereségét Videoton labdarúgócsapata az Európa Liga  csoportkörének 2. fordulójában: Paolo Sousa csapata megérdemelten verte 3-0-ra az előző sorozatban négy közé jutó Sportingot. A bizonytalan vendégvédelmet alaposan megzavarták a lendületes hazai támadások, és a magyar csapat 35 perc alatt háromgólos előnyt gyűjtött, amit aztán a megszokott taktikus játékával sikerült megőriznie. A G csoport másik meccsén a Basel kétgólos hátrány után ikszelt a vendég Genk ellen, így a Videoton a második helyre lépett.

Videoton - Sporting 3-0

Így kell játszani hazai pályán

Ezúttal sem maradt el a Huszti-gól

Európa Liga, 2. forduló:
Videoton FC - Sporting Lisboa (portugál) 3-0 (3-0)
Sóstói Stadion, 12 500 néző
v.: Kristinn Jakobsson (izlandi)
Videoton: Bozovic - Brachi, Caneira, Vinicius, Stopira (Renato Neto, 90.) - Tóth B., Mitrovic - Walter Lee (Gyurcsó, 68.), Sándor, Oliveira - Nikolics (Torghelle, 78.)
Sporting Lisboa: Rui Patricio - Rinaudo (Wolfswinkel, 30.), Rojo, Boulahrouz (Adrien Silva, 71.), Pranjic - Izmailov, Fernandes, Andre Martins, Jeffren Suárez - Labyad (Schaars, a szünetben), Viola
gól: Vinicius (15.), Oliveira (21.), Nikolics (35.)
sárga lap: Nikolics (37.)

A hazai szurkolók egész stadiont beborító koreográfiájával és portugál labdajáratással indult a mérkőzés. A Videoton a szokásos tolódásos védekezéssel sikerrel tartotta távol az ellenfelet a kapujától, így sokáig csupán a vendégkapus két meredeknek tűnő labdája okozott némi izgalmat.

Feltűnő volt, hogy a hazai labdaszerzésnél, a fehérváriak többsége a portugál térfél közepénél megtorpant, és mindössze négy focista vett részt a támadások befejezésében. Ezzel együtt Walter Lee cselei után kétszer is csak az utolsó pillanatban mentettek a védők, majd Nikolics kiugratása után egy becsúszó hátvéd mentett szögletre.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

A lendületes Vidi-akciók a 15. pecben vezetőgólt hoztak, Nikolics fejesét nagy bravúrral védte Rui Patricio, ám a kipattanót Vinicíus könyörtelenül a kapuba bombázta (1-0). Az előretörő Rojo gyors választ akart adni, de bombáját Bozovic a kapu fölé tolta.

A zseniális kezdést öt perccel később egy tökéletes támadással sikerült fokoznia a magyar csapatnak, Nikolics kezdett száguldásba a bal oldalon, a Sándor által végrehajtott oldalváltás után Walter Lee-nél sem lassult le az akció, egy remek csel után középre ívelt, a védőket lefutó Oliveira pedig védhetetlenül csúsztatott fejjel a jobb sarokba (2-0).

Az eddigi három magyarországi kupameccsét egyaránt elveszítő Sporting nem sokat tudott újítani a hazai csapások után, a remekül pörgő Videotonnak egyre többször sikerült az ellenfél térfelén tartani a labdát. A portugál sajtó szerint a Vidi elleni meccs és a Porto elleni vasárnapi rangadó elvesztése Sa Pinto állásába kerülhet, az edző nem is bírta tétlenül nézni csapatát, és a védő Rinaudo helyére a holland csatár Van Wolfswinkel állt be.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A félidő végére sikerült is némi fölényt kiharcolniuk, előbb Van Wolfswink maradt le centikkel egy beadásról, majd Jeffren fejelt keresztbe a kapu előtt. Szépítés helyett azonban a hazai parádé folytatódott, az előzetesen sebezhetőnek kikiáltott portugál védelem segítségével. Nikolics bőszen üldözte Bolahrouzt, és bejött a számítása, a védő röviden passzolt, a csatár pedig okosan tekert a hosszú sarokba (3-0).

A szünetig fokozta a nyomást a vendégcsapat, de csak lesből alakított ki helyzetet, Bozovic a biztonság kedvéért ezt a fejest is védte egy mutatós vetődéssel.

Fordulás után a portugál csapat magasabb fordulatszáma miatt nyomasztóvá vált a Sporting-fölény, egy rossz Bozovic-kifutás után csak Rojón múlott hogy elmaradt a szépítés. Bár a Videoton az eddigiekhez hasonlóan kettős fallal zárta a területet, időnként átjutottak rajta a vendégek, az 59. percben Van Wolfswinkel közeli lövése kevéssel ment mellé, majd Viola próbálkozása pattant szögletre.

Sokat elmondott a második félidőről, hogy ebben játékrészben a Vidi első kapuralövése a 63. percben jött, Walter Lee tétova emelése csemege volt a kapusnak. A túloldalon annál nehezebb dolga volt Bozovicnak, előbb Viola, majd Jeffren bombáját kellett vetődve kiütnie. A meccs képe nem volt biztató, az eredmény annál inkább magyar szemszögből, és abban is lehetett bízni, hogy a kimaradó helyzetek miatt lassan elfogy a portugálok hite.

Paolo Sousa Gyurcsó Ádám beküldésével próbált életet lehelni passzívvá vált csapatába, a lecserélt Waltert megérdemelt vastaps kísérte le a pályáról, hiszen az első félidőben többször állította megoldhatatlan feladat elé a védőket.

Forrás: AFP/Isza Ferenc

A Videoton továbbra sem tudta megtartani a labdát, viszont a Sporting fölénye is egyre meddőbbé vált, csak vérszegény távoli lövések érkeztek a hazai kapura. A hazai oldalon ezzel együtt maradt még feszültség, Paolo Sousa alaposan leteremtette egyik védőjét, amikor negyedórával a vége előtt Torghellét behozta Nikolics helyett.

A hajrában egy ziccerig kijátszott támadás végén Tóth Balázs az égbe lőtt, majd Stopira sérülése miatt kényszerült cserére a Videoton, a hazai győzelmet és ünneplést azonban semmi sem tudta megakadályozni.

A fehérváriak a siker után három ponttal a csoport második helyén állnak, a Basellel idegenben kétgólos előnyt leadva 2-2-re végző Genk négy ponttal az első. A Baselnek kettő, a Sportingnak egy pontja van.

"Úgy kezdtük a meccset, ahogy megbeszéltük, szervezett, fegyelmezett játékkal, és ezúttal a támadásba való átváltás is kiváló volt" - értékelt a meccs után Paolo Sousa. "A helyzeteket sikerült gólra váltani, így egy olyan csapatot vertünk meg, amelyik tavaly ugyanezekkel a játékosokkal az elődöntőig menetelt. Már-már a tökéleteshez közelített, amit a fiúk mutattak ma."

A csoport másik mérkpőzésén:
Basel (svájci) - Genk (belga) 2-2 (0-2)
gól:
Streller (71., 84., előbbit 11-esből), illetve De Ceulaer (10.), Vossen (38.)

A csoport állása:

1. Genk211-5-24
2. Videoton FC21-13-33
3. Basel2-2-2-22
4. Sporting Lisboa2-110-31