Vágólapra másolva!
Több mint 30 éve nem rajtolt ilyen rosszul a Serie A-ban az AC Milan, az elnökség azonban egyelőre nem gondolkodik edzőcserében, inkább a játékosokat próbálja önvizsgálatra kényszeríteni. Bár Massimiliano Allegri egyelőre látványosan kapkod, a vezetők mintha éreznék, hogy a gyenge szereplés legalább annyira az ő saruk.

Nyolc forduló után mindössze hét pontja van a 15. AC Milannak a Serie A-ban, ugyanannyi, mint a kieső helyen álló Pescarának. A klub több mint 30 éve nem kezdte ilyen rosszul a szezont, az 1981-82-es idényben állt utoljára ennél kevesebb ponttal hasonló időszakban, és a gyengélkedésnek akkor kiesés lett a vége. A csapat edzője, Massimiliano Allegri a legutóbbi, Lazio elleni vereség után maga is utalt arra, hogy akár a kiesés elleni küzdelemre is fel kell készülni, a vezetőség szerint azonban az edző menesztése nem téma.

Berlusconi nem telefonál

Az olasz újságírók persze a szerdai, Málaga elleni BL-mérkőzés előtt is rákérdeztek Allegrinél, hogy egy vereség esetén kirúghatják-e, ő pedig szokás szerint kitérő választ adott. "Nem hiszem, hogy a Málaga elleni találkozó lesz az utolsó számomra a Milan kispadján. Silvio Berlusconi nem hívott az elmúlt hétben, de Adriano Gallianival napi kapcsolatban állunk, tisztában vagyok a helyzetemmel" - mondta.

Galliani, a klub ügyvezetője az elmúlt hetekben folyamatosan tagadta a pletykákat, miszerint a vezetőedzőt hamarosan menesztik. "Rengeteg sikert értünk el Allegrivel 2010 óta, maximálisan bízunk benne, és biztos vagyok benne, hogy hamarosan javulnak az eredmények" - mondta Galliani, még a Lazio elleni meccs előtt.

Forrás: AFP/Jorge Guerrero
Allegri tisztában van a helyzetével

A vezetők tehát látszólag nem gondolkodnak edzőcserében, mintha ők is éreznék, hogy Allegrit leginkább ők hozták nagyon nehéz helyzetbe. A keret ugyanis a nyáron hatalmas változáson ment át, nemcsak mennyiségileg, hanem minőségileg is. Az valamennyire várható volt, hogy a nagy öregek közül sokan távoznak, de a generációváltás mellett olyan kulcsembereket is eladtak, mint Thiago Silva vagy Zlatan Ibrahimovic. A nyár pénzügyi mérlege 44 millió euró nyereség volt, és érkezett ugyan néhány minőségi futballista, de a legtöbb új igazolásnál is az anyagi szempontok voltak döntőek. A pletykák szerint Allegrinek például beígérték Kakát is, és egészen a nyár végéig maguk a Milan-drukkerek is biztosak voltak benne, hogy az egykori kedvenc visszatér, ám Gallianiéknak ezt végül nem sikerült elintézni.

A kapkodás látszata

Persze a keret még így is erősebb annál, mint hogy a kiesés ellen küzdjön, és itt kezdődik Allegri felelőssége. A szakembernek nem volt sok ideje a csapatépítésre (Nigel de Jong és Bojan Krkic például csak az átigazolási időszak utolsó előtti napján, augusztus 30-án érkezett), és egyelőre sehogyan sem találja az ideális taktikát. Az előző két idényben a Milan alapfelállása a 4-3-1-2 volt, és a mostani szezont is ezzel kezdte, de a negyedik fordulóban már 4-3-3-at játszott, ami azonban csak két meccsig tartott, majd jött egy újabb hadrend, a 4-2-3-1, hogy aztán a legutóbbi, Lazio elleni összecsapáson Allegri visszatérjen a korábbi játékrendszerhez.

A taktikával értelemszerűen az összeállítás is folyamatosan változott, a nyolc bajnokin egyetlen játékos volt mindannyiszor kezdő: a fiatal csatár, Stephan El Shaarawy. Eddig 23-an léptek pályára a Serie A-ban, ráadásul sokak posztja is rendszeresen változott, Urby Emanuelson például volt középső középpályás, jobbszélső és balhátvéd is, utóbbi kettő akár egy meccsen belül is. Az olasz lapok az elmúlt hetekben elsősorban Kevin-Prince Boateng teljesítményének visszaesését emelték ki, a La Gazzetta dello Sport például megjegyezte, hogy míg az előző idényben az átlagosztályzata 6,27 volt, addig ebben a szezonban csupán 5. Az okok között a lap is megemlítette, hogy a ghánainak sokszor más szerepkörben kellett futballoznia, másrészt pedig, ha a posztja változatlan maradt is, immár nem volt előtte a csatársorban Ibrahimovic, aki egymaga képes volt szétzilálni az ellenfél védelmét.

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli
Boateng néha azt sem tudja, hol van

Karácsonyra jobb helyezést

Allegri többször is hangsúlyozta, hogy szerinte a Milannak kevesebb pontja van, mint amennyit megérdemelne, és a statisztikák részben neki adnak igazat. Labdabirtoklás vagy a passzok pontossága alapján a Milan a legjobbak közé tartozik a Serie A-ban, csak a Juventusnak volt több kapura lövése - más kérdés, hogy például a Sampdoria feleannyi próbálkozásból eggyel több gólt szerzett. A hatékonyság tehát még alacsony, ami viszont nem feltétlenül az edzőn múlik, és a sérüléshullám sem írható teljesen a számlájára, bár az előző szezonban az ő felelőssége is felmerült ebben.

Az összeszokottsághoz, csapatépítéshez viszont tényleg idő kell, Allegri mindenesetre annyit megígért: "karácsonyra biztosan más helyen leszünk a tabellán".

Legalább elgondolkodnak

A Galliani által elrendelt szezon közbeni edzőtábor ebből a szempontból még ésszerűnek is tűnik. Az ügyvezető a Lazio elleni vereség után rendelte Milanellóba a játékosokat, akik itt készültek a Málaga elleni BL-meccsre, vagyis szombattól szerdáig nem térhettek haza. "Nem tudom, hogy ez segít-e, de így legalább a játékosoknak lehetőségük lesz elgondolkodni a történteken" - fogalmazott Galliani.

A büntetésként két meccs között végrehajtott edzőtáborozásnak, az úgynevezett "ritirónak" nagy hagyománya van az olasz futballban, minden idényben akad egy-két olyan klub, amely ezt alkalmazza, és ezúttal a Milan is beállt ebbe a sorba.

www.globalsoccerapp.com