Vágólapra másolva!
A Bild című német napilap értesülései szerint egyre jobban körvonalazódik Michel Platininak, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökének az az elképzelése, miszerint a 2020-as Európa-bajnokságnak nem országok, hanem városok lennének a házigazdái.

A lap már a jelentkező városok névsorát is közölte, ezek szerint Berlin, London, Madrid, Lisszabon, Párizs, Amszterdam, Brüsszel, Bázel, Athén, Róma, Moszkva és Zágráb is szívesen rendezne mérkőzéseket, az elődöntő és a döntő megrendezésére pedig Isztambul a legesélyesebb.

Az UEFA vezető testülete december 7-én vitatja meg a javaslatot, és jövő év elején születhet végleges döntés a kérdésben.

Magyarország eddig nem érdeklődött a 2020-as Eb iránt, pedig korábban a 2004-es (Ausztriával közösen), a 2008-as és a 2012-es (Horvátországgal közösen) torna megrendezésére is pályázott, egyaránt sikertelenül. A jelentkező városok közül Zágráb kivételével mindenhol van az UEFA igényeinek megfelelő stadion, Magyarországon a tervek szerint 2016-ra készül el egy ilyen.

Ha mégis ország vagy országok rendeznik majd a 2020-ad Eb-t, akkor Törökország szintén esélyes lehet, de csak abban az esetben jelentkezik, ha Isztambul alulmarad a 2020-as nyári olimpia rendezéséért folyó versenyben. A törökökön kívül Skócia, Wales és Írország tervez közös pályázatot.

Mostanáig egy vagy közösen két ország adott otthont a négyévenkénti tornának. A következő, immár 16-ról 24 csapatosra növelt Eb-t Franciaország rendezi 2016-ban.