Vágólapra másolva!
Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök azt ígérte, hamarosan szigorítani fogják a törvényeket annak érdekében, hogy a szombati Dinamo Moszkva-Zenit bajnoki mérkőzésen történt szurkolói rendbontásokhoz hasonló esetekben a bűnösöket börtönbüntetéssel sújthassák.

A címvédő Dzsudzsák Balázsék elleni idegenbeli találkozója 35 perc után félbeszakadt, miután a Dinamo 1-0-ás vezetésénél a vendégszurkolók pályára dobott petárdájától a hazaiak kapusa, Anton Sunyin súlyos szemsérülést szenvedett, megégett a szaruhártyája, s kórházba kellett szállítani.

"Ez egy szándékos bűncselekmény volt, éppen ezért lépnünk kell, hogy ilyenek a jövőben ne történhessenek meg" - mondta a kormányfő. "Az ehhez hasonló tettek nem maradhatnak büntetlenül, aki ilyet tesz, az vonuljon börtönbe."

A rendőrség szombaton a meccsel összefüggésben 53 személyt vett őrizetbe, köztük azt a három nőt, akik feltételezhetően a sérülést okozó pirotechnikai eszközt dobták a pályára.

Az ügyet az orosz szövetség fegyelmi bizottsága csütörtökön tárgyalja majd, a Zenit vezetői ugyanakkor már szombaton jelezték, hogy visszalépnek a bajnokságtól, amennyiben "méltánytalanul nagy" büntetést rónak ki a klubra.

Oroszországban, amely 2018-ban világbajnokságot rendezhet, nem ritkák a szurkolók kirívó rendbontásai: a Zenitet például tavaly az európai szövetség büntette 70 ezer euróra drukkerei viselkedése miatt, míg a Dinamónál néhány hete a "rajongók" festékpatronokkal lőttek a játékosokra, amiért azok gyengén szerepeltek.