Vágólapra másolva!
Irodákat gyújtottak fel a Beitar Jeruzsálem izraeli futballcsapat edzőpályájánál péntek hajnalban; a csapat szurkolói hetek óta tiltakoznak két muzulmán vallású csecsen focista megvásárlása miatt.

A jeruzsálemi rendőrség nyomozásba kezdett, a tűzoltók szerint gyújtogatás történt. "Felgyújtották a Beitar történelmét. Hogyan tehették ezt? Döbbenetes!"- nyilatkozott Méir Harus, a csapat főfelügyelője a Jediót Ahronót című napilap honlapjának péntek reggel. Lángokban állt Harus trófeákat, bajnoki érmeket, különleges csapatmezeket és emléktárgyakat őrző irodája.

A sportklub közleményben jelentette be, hogy a gyújtogatás ellenére folytatják a küzdelmet az erőszak és a rasszizmus ellen. Limor Livnat kulturális és sportminiszter közölte, hogy támogatása jeleként vasárnap meglátogatja a focicsapat vezetőségét. Azt is elmondta, hogy az izraeli sportfogadási igazgatóság mintegy kétszázezer sékellel (tízmillió forinttal) támogatja a Beitar vezetőségét a rasszizmus és az erőszak elleni harcában.

Csütörtökön a jeruzsálemi körzeti ügyészség vádiratot nyújtott be a Beitar Jeruzsálem négy szurkolója ellen, mert a csapat edzését megzavarva rasszista bekiabálásokkal tiltakoztak két csecsen muzulmán játékos megvásárlása ellen. Január végén egy tel-avivi csapat elleni mérkőzésen a Beitar szurkolói rasszista szlogeneket és Arkagyij Gajdamak, a csapat orosz tulajdonosa elleni átkokat skandáltak a két labdarúgó megvétele miatt.

Gajdamak közölte: a csapat szurkolótáborának tiltakozása sem tántorítja el attól, hogy a két játékost, Zaur Szadajevet és Gabriel Kadijevet megszerezze a csecsen Terek Groznij klubtól. "A Beitarhoz jön a két csecsen játékos, és amíg tőlem függ, nem lesz különbség zsidó és muzulmán játékosok között"- nyilatkozott a csapat tulajdonosa a Jediót Ahronótnak januárban. "Oroszországban és a Kaukázusban mindig jók voltak a kapcsolatok a muzulmánok és a zsidók között"- tette hozzá.