Vágólapra másolva!
Hazája, Argentína egyik focicsapatának szurkol a szerda este megválasztott Ferenc pápa. A San Lorenzo iránti kötődés erős, elvégre Jorge Mario Bergolio még pártolói tagságival is rendelkezik, és mint kiderült, kölcsönösen tisztelik egymást honfitársával, a négyszeres aranylabdás Lionel Messivel.

Francesco, Francesco, nagyon jó pápa lesz

Buenos Aires közismerten nagy futballrajongó érseke, az új katolikus egyházfő a San Lorenzo mellett az európai csapatok közül a Barcelonának drukkol, a nagy kedvence Lionel Messi. A jezsuita érsek többször is nyilvánvalóvá tette, hogy az 1908-ban Lorenzo Massa atya által alapított San Lorenzóhoz húz a szíve, a klub fennállásának centenáriuma alkalmából még misét is celebrált.

Forrás: [origo]

Jorge Mario Bergoglio mezeket is kapott a csapattól, pártolói tagsági igazolványa is van, gyerekkora óta kötődik a Ciklon becenevű klubhoz, mivel az édesapja ott kosárlabdázott.

A csapat színei a kék és a vörös, amelyeket még Lorenzo Massa választott a Szűz Mária iránti tiszteletből, épp ezért a jezsuita érsek a klub fennállásának századik évfordulóján azt mondta, a csapat Szűz Mária oltalma alatt született. "Nem érdekes a másik csapat színe, mi a Szűzhöz imádkozunk" - fogalmazott.

A klub nem tartozik az ország legnagyobb csapatai közé - ahogy az Ferenc pápa szerény életviteléhez illik is -, jelenleg csak 11. a bajnokságban, és a Boca Juniors, a River Plate és az Independiente is komolyabb múlttal rendelkezik.

Buenos Aires érseke bár lelkes szurkoló, mindig felemelte hangját a stadionokban történt rendbontások ellen.

Forrás: [origo]

Ferenc pápának Európában is van kedvence, Barcelona-drukker, elvégre ott játszik nagy kedvence és honfitársa, Lionel Messi. A tisztelet kölcsönös, a katalán klub csatára szerda este már üzent is a Twitteren: "Argentin pápa! Micsoda öröm!" A négyszeres aranylabdást további szakmai fejlődésre sarkallja az új egyházfő: kijelentette, hogy a tiszteletére szeretné megnyerni a 2014-es világbajnokságot.

Ferenc pápa elődje, XVI. Benedek a Bayern Münchennek szurkolt, míg II. János Pál fiatal korában rendszeresen járt síelni.