Vágólapra másolva!
A Paris-SG ellen Pedro szerezte az FC Barcelona gólját, a legutóbbi bajnokin pedig Alexis Sánchez kétszer is betalált - ezzel együtt mindkettejüket sok bírálat éri kevés góljuk miatt. Pedig erről nem csak ők tehetnek: a csapatjáték Lionel Messire van kihegyezve, és ahogy az évek során Messi egyre több gólt lőtt, úgy szereztek egyre kevesebbet a társai.

Alig több mint fél órát töltött a pályán a Paris Saint-Germain elleni visszavágón Messi, a lefújást követően mégis szinte mindenki őt ünnepelte és dicsérte. Pedig ezúttal kivételesen nem szerzett gólt, sőt, még gólpasszt sem adott, ám ennek ellenére mégis az ő beállítása jelentette a fordulópontot.

A szezon nagy részében a Barca többi támadóját a kevés rúgott gól miatt kritizálták, de ez a meccs is megmutatta, hogy erről nem elsősorban Pedro, Alexis Sánchez vagy David Villa tehet, hanem a taktika, amely szinte kizárólag Messire épül.

Aki mindenkinél eredményesebb

Amikor a párizsiak elleni első meccsen Messit a szünetben le kellett cserélni, és egyáltalán nem volt biztos, hogy felépül a visszavágóra, akkor a Barcelona drukkerei érthető módon megijedtek egy kicsit, azonban a következő bajnoki megnyugtatta őket. Az RCD Mallorca ellen az argentin sztár hiányában az ő helyén szereplő Francesc Fabregas, illetve Alexis Sánchez úgy futballozott, ahogyan azt régóta várták tőlük.

Fabregas mesterhármast ért el, és adott két gólpasszt Sáncheznek, aki ezt ugyanennyi assziszttal viszonozta, miközben maga is betalált két alkalommal. A PSG elleni visszavágón viszont már képtelenek voltak gólt szerezni, ott végül Pedro volt a megmentő. A fenti három játékos (Fabregas, Sánchez és Pedro) eddig a szezonban az összes tétmérkőzésen 21 gólt szerzett, vagyis kevesebb, mint a felét Messi találatainak. De még ha a trió teljesítményéhez hozzáadjuk a házi góllövőlistán második helyen álló David Villa találatainak számát (14), akkor még mindig sehol sem vagyunk Messihez képest, aki már 55 gólnál jár az idényben.

Csak egy dudás fér el

A Barca eddig 138 gólt szerzett a 2012-2013-as szezonban, vagyis Messi szállította a találatok 39,8 százalékát. Mindez egy olyan együttesben, ahol minden poszton kiváló futballisták, világklasszisok szerepelnek, egészen elképesztő arány, de az előző években is hasonló volt a helyzet, még ha nem is ilyen mértékben.

A legutóbbi idényben a Barca 190 góljából 73 volt Messié (38,4%), egy szezonnal korábban a 147-ből 53-at ért el (36%), míg a 2009-2010-esben az argentin 47 alkalommal volt eredményes, míg a Barca 135-ig jutott (34 százalék). A tendencia egyértelmű: Messi évről évre több gólt szerez, és a Barcelona találatainak mind nagyobb hányadát éri el, míg a többiek gólszáma csökken. Mindez a klub számára nem probléma, mert összességében a csapat jól jár (a mostani évadban a Barca több gólt szerez, mint a Guardiola-éra bármelyik szezonjában), de egyes futballistákra nézve ez nem biztos, hogy ideális.

Forrás: AFP
Ahogy beállt az argentin, varázsütésre felpörgött a Barca

Guardiola a 2008-2009-es szezonban vette át a Barcelona irányítását, és már akkor is Messi volt a csapat házi gólkirálya, de a gólok száma sokkal jobban megoszlott a támadók között: míg Messi 38 találatot ért el, addig Samuel Eto'o 36, Thierry Henry pedig 26 gólt szerzett. A taktika azonban ekkor még kevésbé volt Messire kihegyezve, hiszen jobb oldali támadóként futballozott, és így volt ez a következő idény első felében is, amikor a Barca középcsatára általában Zlatan Ibrahimovic volt.

A svéd az első 15 fordulóban 11 találatot ért el, azonban a bajnokság hátralévő részében már csak öt gólt szerzett, és az idény végén távozott is - nem tudta ugyanis elviselni, hogy nem ő a főszereplő. Önéletrajzi könyvében így emlékezett vissza: "Messi középen akart játszani, nem a szélen, így a 4-3-3-ról átváltottunk 4-5-1-re. Feláldoztak engem, és immár nem volt meg ugyanaz a szabadságom a pályán, amire szükségem van ahhoz, hogy sikeres legyek".

Vezéregyéniségekből szárnysegédek lettek

Guardiola érthető módon a csapat érdekeit nézte, és elképzelése tökéletesen bevált, hiszen Messivel a középcsatár, illetve a visszavont ék posztján a Barcelona az egész futballvilágot elkápráztatta, és minden létező trófeát begyűjtött. Ez a szisztéma Messire volt kihegyezve, és mellé olyan focistákra volt szükség, akik, ahogy Ibrahimovic fogalmazott, képesek feláldozni magukat.

Ezt gyakorlatilag minden új csatárigazolásnak fel kell dolgoznia, ami nem egyszerű: korábbi klubjában mind David Villa, mind Alexis Sánchez, de még Fabregas is központi figura volt, vezéregyéniségek voltak, rájuk épült a játék, a Barcelonában azonban csak nagyon fontos elemei egy gépezetnek, amelynek a csúcsán nem ők vannak.

Forrás: AFP
Alexis Sánchez (középen) és Villa is elvesztette korábbi klubjában játszott vezető szerepét

Villa kiszorult a balszélre, az Udinesében szabadon futballozó Sánchezből szélső lett, Fabregasból pedig (főleg Guardiolánál) amolyan jolly joker, akit több poszton is bel lehet vetni - pedig valószínűleg ott lenne a legjobb, ahol Messi is játszik. De Messi játéktudásával, zsenialitásával nem lehet vitatkozni.

Villa például egy alkalommal így beszélt az argentinról: "Ha majd egyszer látok egy képet Messiről, és én is ott leszek mellette, akkor majd elmondhatom: együtt futballoztam vele". Nem véletlen, hogy a legkönnyebben Pedro fogadta el ezt a felállást: elvégre ő saját nevelésű játékos, nem futballozott más játékrendszerben. Ezzel együtt mostanában ő is sok kritikát kapott a viszonylag kevés gólja miatt: a PSG elleni találata csak a nyolcadik volt a szezonban. Pedig nem lehet azt mondani róla, hogy nem érzi a kaput, elvégre a spanyol válogatottban szeptember óta tíz alkalommal volt eredményes.

www.globalsoccerapp.com