Vágólapra másolva!
Andorra egészen az 52. percig kihúzta a Nikolics-fejessel és egy öngóllal végül 2-0-ra nyerő magyar labdarúgó-válogatott elleni vb-selejtezőt. A miniállam védekezését nagyon nehezen sikerült feltörnie az amszterdami 1-8 után szinte teljesen kicserélt Csábi-csapatnak, sőt az ellenfél akár gólokat is szerezhetett volna az ezúttal is nagyon gyengén futballozó együttesünk ellen. Bár volt matematikai esély a vb-selejtezőre, Románia lett a második, miután 2-0-ra legyőzte Észtországot, a magyarok harmadikok lettek, megelőzve a Hollandia ellen otthon bukó Törökországot.

Online közvetítés, jegyzőkönyv

Akár sikernek is nevezhetnénk, hogy a magyar válogatottnak a vb-selejtezők utolsó köre előtt még matematikai esélye volt a pótselejtező elérésére, ám ez a reménysugár a hollandiai vereség után nem sok mindenkit hozott lázba, a Puskásban alig voltak háromezren. Egervári Sándor csapata ugyanis Amszterdamban 8-1-re kikapott, beállítva ezzel a futballtörténelem legnagyobb különbségű magyar vereségét.

Amikor a megbízott kapitány, Csábi József azt mondta, hogy ebből az andorrai meccsből nem lehet jól kijönni, talán arra gondolt, hogy most teljesen mindegy, hogy egy vagy öt góllal nyer a csapat, a magyar foci - nem is nagyon létező - hitelét és a közönség szimpátiáját visszaszerezni kedden nem lehetséges, tovább mélyíteni a gödröt viszont még lehet (Izland és Málta ellen, vagy idén a nemzetközi kupákban is könnyedén sikerült).

A meccs előtti napon Szalai Ádám meghökkentő nyilatkozatot tett, amikor többek között azt mondta, hogy "tíz vagy húsz éve hülyítjük a népet, elvárunk dolgokat, de nincs miből építkezni, nem nevelünk tehetségeket". Egyúttal bejelentette, hogy voltak súrlódások közte és Egervári Sándor között, ám Andorra ellen kész pályára lépni. Az Andorra elleni meccs után Csábi József azt mondta, hogy a Szalai-nyilatkozat az öltözőben nem került szóba.

Megkavart kezdő

A megbízott kapitány jól megkavarta a csapatot, Egervári amszterdami kezdőjéből csak hárman hallgathatták a himnuszt Budapesten: Vanczák Vilmos, Koman Vladimir és Dzsudzsák Balázs.

Bogdán helyett Király került a kapuba, a pénteken csereként öngólt fejelő Devecseri bekerült a kezdőbe, az eltiltott Guzmicsot Lipták, Kocsmárt pedig Mészáros váltotta. A középpályán Varga és Hajnal ki-, Elek és Stieber pedig bekerült, a Böde, Németh ékpárt a Nikolics, Szalai kettős váltotta.

Ki gondolta volna, hogy Királynak lesz dolga? Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Az andorraiak rögtön betömörültek, a magyarok próbálták feltörni a védelmet, de Nikolics nem érte el a jobbról érkező beadást, Elek pedig fordulásból csúnyán fölé emelt. A nyolcadik percben Andorra megszerezhette volna az első gólját a mostani vb-selejtezősorozatban, ám 25 méterről nagyon nem sikerült eltalálni a kaput.

Ugyanekkor Hollandia Robben révén gólt szerzett, így a számolgatók konstatálhatták, hogy ha 6-0-ra vezetnénk, akkor meglenne a pótselejtező (és készülhetnénk, mondjuk Portugália vagy Franciaország ellen). A magyarok egykapuztak, Nikolics elemében volt, de a csavarása és a fejelése sem ért célba, Szalai emelését pedig a vendégkapus tolta kapu fölé nagy bravúrral.

Andorra feljavult

A félidő derekán Andorra feljavult, egy sarkazás után az ötösnél Mészáros vette le az utolsó pillanatban a labdát az andorrai csatár lábáról.

A 32. percben csak rossz hírekről lehetett szólni, az egyik, hogy a románok Marica góljával vezetést szereztek Észtország ellen, a másik pedig, hogy ugyanekkor Andorrában már 2-0-ra vezettek a magyarok.

A románok amúgy legutóbb nagyon megszenvedtek Andorrában (a 42. percben lőtték az első gólt), a magyaroknak viszont nem csak az volt a problémájuk, hogy nem sikerült gólt lőniük. A 38. percben ugyanis majdnem vezetést szerzett Andorra, Király rossz mentését végül fölé lőtték a vendégek. Ekkor már jött az "ébresztő" a közönségtől.

Elek enerváltan, Stieber viszonylag frissen futballozott Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Nem lehetett véletlen, hogy Andorra csak hármat kapott Hollandiától, a vendégek ellenünk feljebb tolták a védekezésüket, és ez be is jött, a mieink percekig nem tudtak az andorrai térfél felén túljutni. Dzsudzsák szabadrúgása elkerülte a bal felsőt, de a nézők ettől nem jöttek lázba, egyedül Csábi József megbízott kapitány tapsolt.

Aki az első félidő alapján pozitívumokat keresett, az csak azzal nyugtathatta magát, hogy az Andorra-Hollandia meccs is 0-0 volt még ilyenkor (Van Persie végül kettőt vágott, az elsőt az 50. percben).

Gól, öngól, vége

Az egyetlen esély a kimondottan szervezetten védekező andorraiak ellen talán az átlövés lehetett volna, de az irányzékkal például a távolról próbálkozó Komannál komoly probléma volt. A legfájóbb látvány az volt, hogy a félidő végén a kezdőkörön túlról is Királyhoz passzolt a magyar csapat egyik játékosa.

A második félidőben Devecseri helyére Varga, Lipták helyére Korcsmár állt be, ezek szerint Csábi kapitánynak tetszett a támadó játékunk?! Pedig nagyon pocsék volt, hiába kevergetett a jobbszélen Dzsudzsák, neki sem volt fogalma arról, hogy mit is lehetne kezdeni a betömörülő andorraiakkal.

Aztán csak megmutatta a Dinamo-légiós, hogy hogyan is kéne, pár perccel később a balszélről Nikolics fejére csavart, a Videoton-csatár pedig senkitől sem zavartatva, fejjel nem is hibázott.

Koman aztán olyan helyzetet hagyott ki, amivel bekerülhet a videós gyűjtőoldalak "ilyet nem lehet elrontani, vagy mégis?" rovatába, majd távolról a kapus védte bravúrral a bombáját.

Kakaskodás is volt a meccs végén Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Az andorrai csapaton egyre jobban megjelentek a fáradtság jelei, ezzel egy időben viszont nem lettek sokkal veszélyesebbek a magyar támadások, Szalai például 8 méterről mellé perdített.

Szó sem volt arról, hogy egy, netán több klasszis különbség lenne a két csapat között, egy támadóbb csapat játszott egy rombolóbbal, és előbbinek egyszer sikerült valahogyan gólt szereznie. Mi több, a 71. percben egy Mészároson megpattanó, éles lövés majdnem bement a magyar kapuba, de Király végül védeni tudott.

Aztán megdupláztuk az előnyt, Vanczák beadása után megpattant a védő Limán a labda, öngól, bár a FIFA.com a meccs után Nikolicsnak adta a találatot, azóta talán már visszavette.

Aztán volt még egy két sárgát is hozó kakaskodás, majd San Nicolas egy pirosat is kapott, hogy aztán lefújják végre ezt a hektikus, összességében nagyon rosszul végződő vb-selejtezősorozatot. A magyarok csak annak örülhettek, hogy a negyedik helyről feljöttek a harmadikra, az ég világon semmi másnak.

"Nem túl jó játékkal, de győzelemmel zártuk ezt a sorozatot" - nyilatkozta a meccs után Csábi József. "Igazából reális a harmadik helyünk a csoportban. Nem örülök, de nem tartom lekicsinylendő eredménynek. Az elmúlt napok történései meglátszottak a csapat mostani játékán, és nem csak a hollandok elleni eredményre célzok."