Vágólapra másolva!
A korábbi német válogatott labdarúgó, a tavaly szeptemberben visszavonult Thomas Hitzlsperger bejelentette, hogy homoszexuális.

"Azok után, hogy visszavonultam, itt az idő, hogy bevalljam, hogy meleg vagyok, és arra biztatok minden olyan focistát, aki homoszexuális, hogy tegyen ugyanígy" – kezdte a Die Zeit német magazinnak a 31 éves, 52-szeres válogatott Hitzlsperger, aki tavaly még hét meccset játszott az Evertonban. A korábban az Aston Villában 99, a Stuttgartban pedig 125 találkozón játszó egykori középpályás úgy gondolja, hogy a labdarúgásban tabu téma a homoszexualitás, a bejelentésével pedig ezt a nézetet szeretné megváltoztatni.

"Hosszú időbe telt nekem is, amíg rájöttem, hogy meleg vagyok, csupán néhány éve döntöttem el, hogy egy férfival szeretném leélni az életem" – mondta a Stuttgarttal német bajnoki címet nyert focista.

Hitzlsperger játszott a Lazióban is, szerinte Olaszországban, Németországban és Angliában sem foglalkoznak az öltözőben azzal, hogy a csapattárs melyik nemhez vonzódik.

Hitzlsperger (jobbra) coming outja Forrás: AFP/Ben Stansall

"Soha nem szégyelltem magam azért, amilyen vagyok, de azért sokszor nem egyszerű egy asztalnál ülni 20 fiatal férfival, akik a homoszexuálisokon viccelődnek" – tette hozzá Hitzlsperger.

Ő az első német focista, aki előállt azzal, hogy meleg. Tavaly a Leeds United egykori játékosa, Robbie Rogers tette ugyanezt, az első ilyen bejelentés pedig Olivier Rouyer nevéhez fűződik a labdarúgásban, a most 58 éves egykori francia válogatott játékos az edzői pályafutása befejeztével vallott.

A leghíresebb eset talán Justin Fashanué, a számos angol klubban megfordult, U21-es angol válogatott csatár 1990-ben jelentette be, hogy meleg. Nyolc évvel később, amikor már az Egyesült Államokban élt, egy 17 éves fiú molesztálásával vádolták meg. Úgy gondolta, hogy a homoszexualitása miatt hátrányból indulna a bírósági tárgyaláson, így hazarepült Londonba, és öngyilkos lett.