Vágólapra másolva!
Lemondott a Barcelona elnöke, Sandro Rosell, akinek a spanyol bíróságon is felelnie kell a Neymar nyári átigazolása körüli tisztázatlan pénzmozgások miatt.

A most 49 éves Rosell 2010-ben lett a Barca elnöke, és elég megosztó személyiségnek számított a szurkolók körében, mert bár a klub összesen kilenc trófeát - többek között két bajnoki címet, Király-kupát és BL-t - is nyert az irányítása alatt, több olyan döntése is volt, amellyel a kritikák kereszttűzébe került.

Rosell nem ápolt túl jó viszonyt Pep Guardiolával, a Barcával mindent megnyerő edzővel, de a szurkolóknál inkább az verte ki a biztosítékot, amikor a Barca zsíros mezszponzori szerződést kötött a Qatar Airways légitársasággal, ez ugyanis a drukkerek szemében úgy tűnt, a klub eladta magát.

Azzal sem szerzett jó pontot az elnök, hogy a májátültetése után visszatérő Eric Abidalnak előbb azt mondták, új szerződést kap, végül mégsem tartottak rá igényt, míg Thiago Alcantarát nem sikerült meggyőzni, hogy maradjon, így a Bayernhez ment, ahol éppen a korábbi Barca-sikeredző, Guardiola ül a kispadon jelenleg.

Rosell 2012 októberében azt nyilatkozta, a Barcelona a legátláthatóbb futballklub, ehhez képest a mostani lemondása azért következett be, mert Neymar átigazolása körül nem volt minden tiszta. A Barca hivatalosan 57,1 millió euróért szerezte meg a Santostól a támadót, de a brazil klub ebből az összegből csak 17,1 milliót kapott meg.

A maradék 40 milliót a Barcelona a Neymar és apja által tulajdonolt N&N nevű cégnek utalta át, és bár Rosell azt mondta, a Barcának nincs mit titkolnia, az egyik pártoló tag, Jordi Cases hűtlen kezelés miatt keresetet nyújtott be a bíróságon. A Mundo Deportivo nevű spanyol lap azt is megszellőztette hivatalos dokumentumokra hivatkozva, hogy Neymar valójában az 57,1 millió eurónál jóval többe, 95 millióba került, és az összeg egy részét különböző tranzakciók mögé bújtatták.

Rosell csütörtökön összeült az igazgatótanács tagjaival, majd estére sajtótájékoztatót hívott össze, és bejelentette, hogy távozik. Rosell azt mondta ő és a családja is fenyegetéseket kapott, és igazságtalanságnak, valamint rágalomhadjáratnak nevezte, hogy Neymar átigazolása a bíróságra került. Rosell - akit 2010-ben választottak meg a klub élére - azért is döntött a távozás mellett, hogy a várható hosszas pereskedés ne rontsa a Barcelona imázsát. Az utódja az eddigi alelnök, Josep Maria Bartomeu lesz, aki 2016-ig irányítja majd a klubot.

"Rosell elnök úr, barátom, nagyon köszönöm mindazt, amit tettél. Nagyon hálásak vagyunk, és nagyon rossz érzés, hogy ezt a döntést hoztad, mert mindannyian támogatunk, és a sociók is támogatnak. A jelenlegi igazgatótanács folytatja a mandátuma végéig, tehát 2016-ig. Továbbra is ezen értékek mentén szeretnénk vezetni a klubot. Erősnek érezzük magunkat, 2010-ben mi voltunk a legjobban támogatott csapat. Köszönöm azt a bizalmat, amelyet rám ruháztak, hogy vezessem tovább ezt a projektet" - hangzott Bartomeu első nyilatkozata elnökként.