A sürgősségin edződött a Chelsea doktornője

Terry, Chelsea, Atlético Madrid
Chelsea's defender John Terry sits on a stretcher are injury during the UEFA Champions League first leg semi-final football match Club Atletico de Madrid vs Chelsea at the Vicente Calderon stadium in Madrid on April 22, 2014. AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
Vágólapra másolva!
A szokottnál többet szerepelt a keddi BL-elődöntőn a Chelsea futballközegben elég feltűnő orvosnője, aki Angliában már a bulvársajtó állandó szereplője. A gibraltári születésű Eva Caneiro nem szereti, hogy a külseje miatt foglalkoznak vele, a rajongói levelek nyolcvan százalékát nőktől kapja.

Mindent elmond az Atlético-Chelsea BL-elődöntő eseménytelenségéről, hogy a közösségi oldalak akkor élénkültek meg, amikor a Chelsea csinos doktornője, Eva Carneiro a pályára szaladt. Márpedig volt dolga bőven, mert Petr Cech, a Chelsea kapusa az első negyedóra végén vállsérülést szenvedett - azóta kiderült, ebben az idényben már nem is védhet -, majd a védelem vezére, John Terry is hordágyon hagyta el a pályát a 73. percben.

Carneiro Angliában állandó szereplője a bulvárlapoknak - egyrészt mert nőként szokatlan jelenségnek számít a férfiak által uralt futball világában, másrészt pedig attraktív megjelenése miatt.

A Real Madrid-rajongó doktornő saját bevallása szerint már 16 évesen arra vágyott a BL-meccsek nézése közben, hogy egy nagycsapatnál dolgozhasson. Pedig nem egy olyan közegből jön, amiről a futball jutna elsőként az eszünkbe: Gilbraltáron született. Orvosi tanulmányait már a Nottinghami Egyetemen végezte, majd Skóciában dolgozott egy sürgősségi osztályon. Később a sportorvoslás felé fordult, két évre Ausztráliába ment tanulni, végül a londoni Queen Mary Egyetemen végezte el a mesterképzést. A diplomához szükséges gyakorlatát a londoni West Ham Unitednél töltötte.

A doktornő éppen a sérült Terry állapotáról érdeklődik Forrás: AFP/Javier Soriano

Carneiro sportorvosi pályája a pekingi olimpia előtt kezdődött. A brit nőifoci-válogatottnál dolgozott, mielőtt 2009 februárjában a Chelsea-hez került. A Stamford Bridge-en eleinte a tartalékcsapatnál foglalkoztatták, a portugál edző, André Villas-Boas tette meg a felnőttcsapat orvosának 2011 nyarán.

Ha Carneiro nevét beírjuk a Google keresőjébe, jól látszik, hogy nem kizárólag az orvosi kvalitása mozgatja meg az emberek fantáziáját. (Még olyan képeket is találni a nevére keresve, amelyeken egészen más nők szerepelnek kevés ruhában.) Pedig ő mindent megtesz, hogy ne csak a külseje alapján kerüljön a figyelem középpontjába, legutóbb például a svéd szövetség meghívására tartott előadást arról, hogyan tud érvényesülni nőként a profi futball világában.

Essien érdekes tánca Carneiróval a győztes BL-döntő után:


"Szeretem a munkámat, igazán izgalmas, minden nap történik valami, ami motivál. A futball az eredményekről szól, nincs ez másképp a csapat orvosi stábjánál sem. Gyakran elszigetelve, speciális körülmények között dolgozunk, és folyamatosan fejlesztenünk kell magunkat. A legnagyobb kihívás, hogy a kommunikáció zökkenőmentes legyen a vezetőséggel, az edzői stábbal és a játékosokkal, részben ez jelenti a munka izgalmas oldalát, illetve az, hogy a csapat, és mi is a megfelelő eredményeket produkáljuk" - mondta az előadás során Carneiro.

Azt is elmondta, hasznos tapasztalat volt számára, amikor sürgősségi osztályon dolgozott, mert amit ott átélt, az segít neki abban, hogy könnyebben feldolgozza a nyomást, ami egy ilyen nagy klubnál nehezedik rá. Hogy mások is szeretnék követni a példáját, mutatja, hogy a rajongói levelek nyolcvan százalékát nők írják neki, akik azt kérdik tőle, hogyan tudnának ők is eljutni oda, ahova ő eljutott.

"A nők szeretnének vezetők lenni. Akárhány filmet láttam életemben, a doktornő karakterének mindig a szexualitása volt kidomborítva, ő volt az álomnő, aki összejött Tom Cruise-zal, vagy a másik véglet, hogy leszbikusként jelent meg. A fiatal lányok úgy nőnek fel, hogy azt látják, ilyennek kell lennie egy nőnek, aki az orvosi pályát választja. Ezt sürgősen meg kell változtatni, olyan vagány, elszánt nők kellenek, akik kiemelkedően végzik a munkájukat, és nincs szükségük Tom Cruise-re, hogy odafigyeljenek rájuk. El kell hitetni a nőkkel, hogy ők is lehetnek sikeresek, és ők is kerülhetnek olyan beosztásba, amelyet általában csak férfiak töltenek be" - mondta Carneiro.