Vágólapra másolva!
Egy hibátlanul védő világbajnok, egy 61 gólt termelő BL-győztes és az Aranylabda-rekorder közül kerül ki a 2014-es díj birtokosa. Manuel Neuer, Cristiano Rolando vagy Lionel Messi? A hétfő esti átadón kiderül, addig is szavazzon!

Ha az Aranylabda egy egyéni díj, akkor vajon mennyit nyom a latban az, hogy az adott játékos hány trófeát nyert a naptári évben a csapatával? Ez is az idei nagy szavazás nagy kérdése.

"Leo, nem érzed furcsának, hogy te vagy a világ legjobb játékosa, és mégsem te leszel az aranylabdás?" – tették fel a kérdést Lionel Messinek 2011 januárjában, mielőtt még kiderült volna, hogy ki a befutó. "Egyáltalán nem, akár Xavi, akár Iniesta győz, mindketten megérdemlik, hiszen világbajnokok lettek" – válaszolta Messi, aki végül a szavazatok 22,65 százalékával megelőzte mindkét barcás csapattársát.

Hogy mi dönthetett Messi javára? Biztos nem a vébé, hiszen Argentína a nyolc között elvérzett, nem is a Barcával nyert díjak, mivel Xavi és Iniesta azoknak a sikereknek ugyanúgy részese volt. Messi azonban 2010-ben több gólt lőtt, mint ahány meccsen játszott (60 gól 59 találkozón), ez pedig elég volt ahhoz, hogy Iniestát, Xavit és Sneijdert is lepipálja.

Ha a szavazók most is ezen elv alapján döntöttek, akkor nem kérdés, hogy ahogy tavaly, úgy idén is Cristiano Ronaldo lesz az Aranylabdás.

Mi szól C. Ronaldo mellett?

A Real Madrid klasszisa 2014-ben 60 meccsen lépett pályára, ezeken 61 gólt és 22 gólpasszt ért el, és klubjával összesen négy trófeát – Király-kupa, BL, Európai Szuperkupa, klubvilágbajnokság – nyert meg. 31 góljával ő lett a spanyol gólkirály, a BL-ben 17-szer volt eredményes, amivel rekordot döntött, és a Primera Divisiónban most is vezeti a góllövőlistát 15 meccsen elért 26 (!) góljával.

Cristiano Ronaldo egész évben szárnyalt Forrás: AFP

A BL egyenes kieséses szakaszában minden ellenfélnek betalált, a Schalke elleni nyolcaddöntőn négy, a Dortmund elleni negyeddöntőn egy, a Bayern elleni elődöntőn két gólt szerzett, majd az Atlético elleni fináléban is belőtt egy büntetőt. És nem lehet azzal vádolni, hogy egyhangúan pötyögtetné a góljait: jobbal, ballal, fejjel, sarokkal, büntetőből, szabadrúgásból, kontrából vagy átlövésből egyaránt eredményes volt.

Mi szól ellene?

A portugál válogatott a csoportjából sem jutott tovább a vébén. Ronaldo a vébé előtt térdsérüléssel bajlódott, persze így is vállalta a játékot, amiben aztán nem volt sok köszönet: a németek 4-0-ra legyalázták a portugálokat, az amerikaiak ellen a hosszabbításban egyenlített a csapat, majd Ghána ellen éppen az ő góljával jött össze a győzelem, de az is kevés volt. Ronaldo az utolsó csoportmeccsen több nagy ziccert is elrontott, olyanokat, amilyenekből a Realban szinte mindig betalál, csapata pedig a rosszabb gólkülönbsége miatt búcsúzott az amerikaiakkal szemben.

Sokan, köztük Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke is azt szeretné, ha a világbajnok német válogatottból kerülne ki a győztes, Manuel Neuer.

Mi szól Neuer mellett?

Nem vagyunk biztosak benne, hogy Neuer volt a német válogatott legjobbja a vébén – Toni Kroos, Thomas Müller vagy Philipp Lahm talán fontosabb szereplő volt a vébén –, de azt nem lehet vitatni, hogy hihetetlenül jó évet futott. Erősen kezdte 2014-et, első öt bajnokiján megúszta kapott gól nélkül – az év egészét nézve 58 mérkőzésen 22-szer húzta le a rolót. A Bayern a 2013–2014-es idényben 34 bajnokin csak 23 gólt kapott, és már márciusban bajnok lett, ilyen korábban nem fordult elő a Bundesligában.

A BL-címvédés nem jött össze, de a hazai duplázás igen, a kupadöntőben 2-0-ra verték a Dortmundot. A vébé csoportkörében Neuer csak két gólt kapott – mindkettőt Ghánától –, az egyenes kieséses szakasz négy meccsén szintén kettőt: az elsőt az Algéria elleni nyolcaddöntő hosszabbításának legvégén, a másikat a brazilok elleni elődöntőben, 7-0-s vezetésnél. Ő lett a torna legjobb kapusa.

Neuer az Aranykesztyűvel, Messi az Aranylabdával a vb-döntő után Forrás: AFP

Féltávnál a Bayern úgy áll az élen, hogy 17 kör alatt mindössze 4 gólt kapott, és 89,2 százalékos védési hatékonyságával Neueré a topligák legjobb mutatója. A 28 éves kapus forradalmasította a posztot, szinte söprögetőként funkcionál a klubjában és a válogatottban is, gyakran a kapuból messze kirohanva tisztáz, és akkor sem jön zavarba, ha cseleznie kell. Árulkodó adat, hogy a BL-ben ősszel több jó átadása volt (68), mint a Manchester City csatárának, Sergio Agüerónak (63).

Mi szól ellene?

Bár nem emlékszünk 2014-ből nagy Neuer-potyára, éppen a posztja jelenti a hátrányt Ronaldóval szemben, hiába ugyanis egy-egy nagy bravúr, a gólokra mindig sokkal többen emlékeznek. Nem véletlen, hogy Lev Jasin 1963-as győzelme óta egyetlen kapus sem tudott Aranylabdát nyerni – 2006-ban Gigi Buffon közel volt hozzá, de Fabio Cannavaro megelőzte. Ha Neuer két ellenfele közül csak az egyiket is megelőzi, az elmúlt hét Aranylabda-választásból 2010 után másodszor fordul elő, hogy nem Messi és Ronaldo osztozik az első két helyen.

Tavaly Ronaldo megszakította Lionel Messi négyes győzelmi sorozatát, és bármilyen furcsa ezt leírni, idén a Barca argentinjának van a legkevesebb esélye a három jelöltből.

Mi szól Messi mellett?

A 66 meccsen elért 58 gól és 22 gólpassz azért nem olyan rossz. Meg az sem, hogy Messi megkapta a vébé legjobbjának járó Aranylabdát, és méltán: az egyébként meglepően gyengén muzsikáló argentin válogatottat a hátán vitte el a döntőig. Ő lett a Barca történetének legeredményesebb játékosa, és immár ő számít a spanyol bajnokság és a Bajnokok Ligájának gólrekorderének.

Mi szól ellene?

Paradox módon az, hogy nagyon magasra tette a mércét az elmúlt években – ahhoz képest tényleg nem focizott kiemelkedően 2014-ben. Nem véletlen, hogy a Barca a bajnokságban második lett, a BL-ben pedig már a negyeddöntőben kiesett az Atlético ellen.

Messi pacsizik Ronaldóval egy portugál–argentin barátságos meccs előtt Forrás: AFP

Mint mindenben, az időzítés itt is sokat számít, talán ha Messi közvetlenül az Aranylabda-szavazás november 21-ei határideje előtt dönti meg a spanyol bajnokság és a BL gólrekordját, akkor esetleg lenne esélye, de így elég valószínűtlen, hogy megint ő kapja a díjat.

Ez már nem az az Aranylabda

Az Aranylabda-győztesről 2010-ig az újságírók döntöttek, akkor viszont a France Football által alapított díjat összevonták a FIFA Év játékosa címmel, és a szavazásba beszállt a 209 tagszövetség szövetségi és csapatkapitánya. Ez alapvetően megváltoztatta a szavazást, amolyan népszerűségi díj lett belőle, a legnagyobb sztárokat nem lehet kiütni a nyeregből. 2010-ben, például, a holland Wesley Sneijder vb-ezüstérmes lett a holland válogatottal, öt gólt lőtt a tornán (ugyanannyit, mint a gólkirály Thomas Müller), az Interrel pedig bajnokságot, kupát, BL-t, klubvébét és olasz Szuperkupát nyert. Ehhez képest akkor Sneijder az első háromba sem került be.

Ön szerint kinek kellene kapnia? Szavazzon!

Szavazzon!

Ön szerint ki érdemelné meg?