Focivébét csak ott lehet rendezni, ahol van korrupció

Dilma Rousseff, Brazília (előző vébé) államelnök asszonya, Sepp Blatter FIFA-elnök és Vlagyimir Putyin (Oroszország (következő vébé) elnöke
Dilma Rousseff, Brazília (előző vébé) államelnök asszonya, Sepp Blatter FIFA-elnök és Vlagyimir Putyin (Oroszország (következő vébé) elnöke
Vágólapra másolva!
Minden idők talán legnagyobb korrupciós botránya van kialakulóban a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség pénteki elnökválasztása előtt, miután szerdán letartóztattak több FIFA-tisztségviselőt. Sepp Blatter jelenlegi elnök nincs közöttük, noha az elmúlt közel húsz évben folyamatosan vádolták őt a kétes ügyletei miatt. A katariak pénzzel és szavazatcserével, az oroszok pénzzel és nyaraltatással próbáltak minél több voksot venni maguknak, hogy elnyerjék a vébé rendezését.

A svájci rendőrség korrupciós vádak miatt letartóztatta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség több tisztségviselőjét, akik a tisztújító kongresszusra érkeztek Zürichbe, a szállodából vitték el őket. A letartóztatásokat az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma és az FBI rendelte el, a vád: csalás, zsarolás és pénzmosás, a kiépített rendszert több mint húsz évig tartották fent a gyanúsítottak.

Sepp Blatter FIFA-elnök nincs a letartóztatott vezetők között,

ott van viszont két alelnök, Jeffrey Webb, az észak- és közép-amerikai országok szövetségeit tömörítő CONCACAF 50 éves, kajmán-szigeteki vezetője és a 83 éves, uruguayi Eugenio Figueredo. Rajtuk kívül a brazil szövetséget áprilisig irányító, 83 éves José Maria Marin, az 58 éves Costa Rica-i Eduardo Li, a 64 éves nicaraguai Julio Rocha Ocha, a korábbi alelnök, a 72 éves trinidadi Jack Warner, az 58 éves brit Costas Takkas, a 68 éves venezuelai Rafael Esquivel és a 86 éves paraguayi Nicolás Leoz neve szerepel a kilenc FIFA-illetékest tartalmazó listán.

Fentről balról jobbra: Rafael Esquivel, Julio Rocha, Jeffrey Webb, Eduardo Li, Eugenio Figueredo és Jose Maria Marin. Forrás: AFP/Dsk

Walter De Gregorio, a FIFA kommunikációs igazgatója hangsúlyozta, a történtek nem indokolják a pénteki elnökválasztás halasztását. Mint mondta, ez fel sem merült. "Blatter természetesen nem boldog, nem perdült táncra irodájában, ám nyugodt, és készül a pénteki tisztújításra."

A letartóztatások egy több mint 100 millió dollár (kb. 28 milliárd forint) értékű sikkasztási botránnyal kapcsolatos amerikai nyomozással függnek össze,

a svájci ügyészség ezzel párhuzamosan szerda reggel azt is bejelentette, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán. Sokak szerint minden szál Sepp Blatterhez vezet vissza. De hogy hogyan jutott el idáig a történet?

Ebből a zürichi szállodából vitték el a FIFA-tagokat Forrás: AFP/Stringer

Sepp Blattert 1998-ban választották meg a FIFA elnökének, Joao Havelange 24 évig tartó egyeduralma után. Még el sem foglalta az elnöki széket, máris botrányba keveredett. Állítólag egymillió dollár (kb. 280 millió forint) értékben vesztegették meg az afrikai országok képviselőit, hogy szavazatukkal Blattert támogassák. Ehhez megvolt Havelange támogatása is, hiszen nem tett volna jót a hírnevének, ha fény derül az addigi titkos ügyeire. Ebben pedig számíthatott Blatterre, aki továbbvitte a vesztegetés és csalás hagyományát. Amikor szembesítették a vádakkal, mindent tagadott.

A következő választáson, 2002-ben újra nagy többséggel választották meg a pénzügyi szabálytalanságai és titkos üzletei ellenére.

A FIFA korábbi főtitkára, Michel Zen-Ruffinen vádjai alapján belső vizsgálat indult Blatter ellen, de ennek sem lett következménye. És persze fordult a kocka, Zen-Ruffinent végül még a FIFA-ból is kirakták.

Blatter 79 éves, ha pénteken újra megválasztják, 83 éves koráig ő irányítja a világ futballját Forrás: AFP/Fabrice Coffrini



A 2006-os vébé volt az első, aminek a rendezési jogát már a Blatter-érában ítélték oda. A szavazást Németország nyerte 12:11 arányban Dél-Afrika ellen. Érdekes, hogy

Óceánia delegált képviselője véletlenül hiányzott az ülésről, így nem tudta leadni a várt szavazatát Dél-Afrikára.


A következő világbajnokságot már Dél-Afrika rendezhette, ők Marokkóval voltak versenyben a rendezési jogokért. Ugyanakkor a Sunday Times 2010-ben bizonyítékokkal támasztotta alá, hogy Botswana képviselőjének 150 ezer dollárt (kb. 42 millió forint) fizettek, hogy szavazatával támogassa a marokkói projektet.

Dilma Rousseff, Brazília (előző vébé) államelnök asszonya, Sepp Blatter FIFA-elnök és Vlagyimir Putyin, Oroszország (következő vébé) elnöke Forrás: AFP/Aleksey Nikolskyi

A mostani FIFA-botrány egészen 2010-ig nyúlik vissza, Reynald Temarii, az Óceániai Labdarúgó-szövetség elnöke ekkor nyilatkozta azt a Sunday Timesnak, hogy a 2018-as világbajnokságra pályázó országok közül ketten is megkeresték őt, hogy megvásárolják a szavazatát. Mintegy 10-12 millió dollárt (kb. 3 milliárd forint) ajánlottak a támogatásáért cserébe, ő ezt el is fogadta, mégpedig angol sajtóértesülések szerint az oroszoktól. Állítólag a FIFA több tagját is megkeresték Oroszországból, voltak, akiknek a

teljes családját "megnyaraltatták" különböző paradicsomi helyeken, cserébe a családfő szavazatáért.

Megvették kilóra Amos Adamut is, aki a FIFA végrehajtó bizottságának a tagja volt, de neki elég volt 800 ezer dollárt (kb. 224 millió forint) fizetni. A tahiti és a nigériai futballvezető tagságát is felfüggesztette a FIFA, és mindennemű, labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől eltiltották őket, Adamut három, Temariit egy évre. Sepp Blatter FIFA-elnök nagyon okos húzással közölte, hogy belső vizsgálatot indít minden olyan tag ellen, akiknek szavazati joguk van, majd később bejelentette, hogy nem zárult eredménnyel a vizsgálat, meglepő módon senki nem sáros az ügyben.

Néhány hónappal később, 2010 decemberében bejelentették, hogy a

2018-as vébét Oroszország, a 2022-eset pedig Katar kapta.

Nem kellett sok idő a tekintélyes konzervatív angol lapnak, a Sunday Timesnak, hogy kiderítse, és dokumentumokkal, levelekkel bizonyítsa, hogy Mohamed bin Hammam, az ázsiai konföderáció volt elnöke, a FIFA egykori alelnöke súlyos dollármilliókkal megvásárolta Katarnak a vébét.

Mohamed bin Hammam és Sepp Blatter Forrás: AFP

A Daily Telegraph szerint a CONCACAF-zóna korábbi elnöke, a FIFA egykori alelnöke, Jack Warner 2 millió dollárt (kb. 566 millió forint) kapott, hogy támogassa a katari pályázatot. Ezt a pénzt állítólag szétosztva a fiának, a cégének és az alkalmazottainak utalták, hogy ne legyen feltűnő.

Hammam ezenfelül megkereste a 2018-as vébére pályázó Angliát, valamint a közösen kandidáló Spanyolországot és Portugáliát, hogy szavazzanak Katarra, cserébe ők is rájuk voksolnak.

Ilyen és ehhez hasonló stadionok várják majd a csapatokat a katari vébén Forrás: Origo

Később a katari sportvezető FIFA-tagságát is felfüggesztették vesztegetésre hivatkozva, de a világbajnokság rendezési jogát nem vették el Katartól. A Daily Mail egyenesen azt írta, hogy a vébét csak olyan országban lehet megrendezni, ahol van korrupció, ilyen Brazília, ilyen Oroszország és ilyen Katar is.