Blatter bukni fog

President of International governing body of association football FIFA Sepp Blatter gestures during an interview on May 15, 2015 at the of organization's headquarters in Zurich. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-szövetség vezetője, Greg Dyke szerint a FIFA korrupciós botrányába bele fog bukni Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség pénteken újraválasztott elnöke.

Greg Dyke további skandallumokra számít, amelyek már rákényszerítik majd a lemondásra Blattert.

Dyke nyilatkozata előtt a régi-új FIFA-elnök azt mondta, nem érzi magát veszélyeztetve a korrupciós botrányban érintett FIFA-tisztségviselők ellen zajló nyomozásban. A 79 éves svájci sportvezető erről a FIFA végrehajtó bizottságának szombati ülését követően beszélt, hozzátéve: "ha valaki nyomozást indít, akkor ehhez joga van, s ha ez nemzetközivé válik, akkor sem aggódom, különösen a személyemet érintően."

Nyomozás nyomozást követ

A Zürichben rendezett FIFA-elnökválasztás előzményeként szerdán hét magas rangú tisztségviselőt tartóztattak le. Az amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest és öt sportmarketing-vezetőt vádolnak korrupcióval, illetve azzal, hogy zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül, így több mint 150 millió dollárra tettek szert.

Ugyanaznap jelentette be a svájci ügyészség, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán.

Letartóztatni, miért?

Arra a kérdésre, hogy tisztában van-e a különböző vádpontokban érintett tisztségviselők kilétével, Blatter úgy válaszolt: "Csak azt tudom mondani, hogy nem én voltam." Arra az újságírói kérdésre, hogy nem fél-e attól, hogy letartóztatják, a FIFA-elnök röviden felelt: "Letartóztatni, miért? Kérem a következő kérdést."

Blattert a korrupciós botrány által beárnyékolt kongresszus pénteki napján újraválasztották, egyetlen kihívója, Ali bin al-Husszein jordán herceg ugyanis a szavazás második fordulóját megelőzően visszalépett.

David Gill, a FIFA végrehajtó bizottságának brit tagja, az angol szövetség alelnöke szombaton bejelentette, amíg Blatter lesz az elnök, addig nem hajlandó tovább dolgozni a végrehajtó bizottságban.