Vágólapra másolva!
Guido Tognoni, Sepp Blatter korábbi tanácsadója elismerte, hogy Oroszország és Katar szavazatokat vásárolhatott a vb-pályázatuk kapcsán. A BBC azt is állítja, Jack Warner korábbi FIFA-alelnök 750.000 dollárt lopott a haiti földrengés áldozatainak szánt segélyalapból, az ausztrál szövetség is félmillió dollárt keres rajta. 

Lassan két hete, hogy a svájci ügyészség bejelentette, hogy vizsgálatot és büntetőeljárást indít a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság odaítélése miatt. A nemzetközi szövetség botrányai egyre nagyobb méretet öltenek, az amerikai igazságügyi minisztérium eddig 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg 47 vádpontban, az elnökválasztás előtt pedig hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció vádjával. A frissen megválasztott Sepp Blatter lemondott, közben egyre-másra derülnek ki szaftos részletek a korábbi világbajnokságok odaítélése kapcsán.

Akár el is vehetik a rendezéseket

Azon 23 sportvezető közül, akik négy és fél éve, 2010 decemberében szavaztak a 2018-as és a 2022-es vb helyszíneiről, már csak heten vannak a helyükön: az UEFA francia elnöke, Michel Platini, a belga Michel D'Hooghe, a ciprusi szövetség tiszteletbeli elnöke, Marios Lefkaritis, az UEFA alelnöke, a török Senes Erzik, a CAF kameruni elnöke, Issa Hayatou, az egyiptomi szövetség alelnöke, Hany Abo Rida és az orosz szövetség korábbi elnöke, Vitalij Mutko.

Domenico Scala Forrás: AFP


Hétfőn Domenico Scala, a FIFA felügyelő és számvizsgáló bizottságának független elnöke azt közölte, amennyiben bizonyítékot találnak arra, hogy a 2018-as és a 2022-es vb-helyszín kijelölését megvesztegetéssel érték el az oroszok és/vagy a katariak, akkor a bűnöst megfoszthatják a rendezési jogtól.

"Ha bizonyítható lenne, hogy Oroszország és Katar a megvásárolt szavazatoknak köszönhetően nyert, akkor a pályázatokat utólag is érvényteleníteni lehetne. De eddig még nem találtunk erre vonatkozó tényeket” – nyilatkozta Scala a svájci Sonntags Zeitungnak adott interjújában.

Úgy tűnik, mégis egyre közelebb kerülünk ehhez a pillanathoz.

Guido Tognoni, aki bennfentesek szerint „roppant közel állt Blatterhez”, miközben elnöki tanácsadóként dolgozott, kedden úgy fogalmazott: „elképzelhető, hogy Oroszország és Katar szavazatokat vásárolt.”

A BBC-nek azt is elmondta, hogy „a FIFA hosszú-hosszú éveken keresztül úgy működött, hogy ha el akartál érni valamit, akkor meg kellett kenned a megfelelő markokat”. A FIFA természetesen azonnal cáfolta Tognoni kijelentéseit. Az egykori tanácsadónak egyébként az a véleménye, hogy sem Katartól, sem Oroszországtól nem veszik majd el a vb-rendezés jogát.

Sepp Blatter és Jack Warner mozgatta a szálakat leastthing.blogspot.hu

Jack Warner, az észak- és közép-amerikai futballszövetségeket tömörítő konföderáció (CONCACAF) egykori elnöke és a FIFA korábbi alelnöke, korábban azt ígérte, mindent, amit tud, elmond a nyomozóknak. Márpedig az ő vallomása különösen érdekes lehet, hiszen a trinidadi politikus elképesztő pénzek felett diszponált, és a tűz közvetlen közelében foglalt helyet.

Olyannyira, hogy közben ő is jócskán megégette magát. A legfrissebb hírek szerint az eddigieken túlA 750.000 dollárt tüntetett el a 2010-es haiti földrengés áldozataink szánt segélyalapból. Ebből 250.000 dollár a FIFA-tól érkezett, a másik félmillió pedig a koreai labdarúgó-szövetségtől.

Az ausztrálok is keresnek félmillió dollárt

A hírt szintén a BBC jelentette be, miután betekintést nyert az amerikai nyomozás anyagaiba.

Közben Frank Lowy, az ausztrál szövetség elnöke szintén jelezte, hogy érdemes lenne megvizsgálni annak az 500.000 ausztrál dollárnak a sorsát is, amelyet Trinidad és Tobago tervezett fejlesztéseit vizsgáló hatástanulmányokra fizettek ki „a 2022-es vb-re pályázó Ausztrália jóindulatának a jelenként” (bármit is jelentsen ez), és amelyek Lowy állítása szerint szintén Warner bankszámláján kötöttek ki.