A világ legjobb formában lévő csatára ezt is elintézte

Lewandowski lengyel fociválogatott
Vágólapra másolva!
Wales, Izland és Észak-Írország után Albánia labdarúgó-válogatottja is elmondhatja magáról, hogy újoncként ott lesz a jövő évi franciaországi Európa-bajnokságon, miután 3-0-ra győzött Örményország vendégeként. Németország és Lengyelország szintén foglalhatja a szállást és a repülőjegyet Franciaországba.

Az albánok számára egyszerű volt a feladat, győzniük kellett Örményországban, és a 9. percben komoly segítséget kaptak a nagy céljaik eléréséhez, amikor a menteni próbáló Hovanniszjan a saját kapujába tolta a labdát.

A 23. percben ismét szerencséje volt az albánoknak, Xhimshiti szabadrúgása pattant meg a kapu előtt az egyik örményen, így gyakorlatilag az első félidő közepére eldőlt a meccs.

Az utolsó negyedórában még a csereként beállt Sadiku is betalált, így 3-0 lett a vége.

Az albánok korábban a korosztályos tornákra is csak kétszer jutottak ki, felnőttszinten pedig most először vannak ott egy világeseményen. Nem csoda, hogy már a pályán ment a pezsgőzés.

A csoport másik meccsén a már továbbjutott portugálok győztek Szerbiában, a hazaiak kilenc emberrel fejezték be a meccset, mert az utolsó tíz perc kezdetén Kolarov és Matic is piros lapot kapott.

Érdemes megnézni az összefoglalót, mert mindhárom gól szép gól, az elsőnél az, ahogy Danny megcsinálta az akciót, aminek a végén Nani odaért a kipattanóra, a másodiknál és a harmadiknál pedig Tosic és Joao Moutinho látványos lövése.

A lengyelek nyerték a ki-ki meccset

A D csoportban úgy indultak neki a csapatok az utolsó körnek, hogy három válogatottnak is esélye volt a továbbjutásra, és az volt a kérdés, melyikük lesz az, amelynek csak a pótselejtező jut. A világbajnok németek 19, a lengyelek és az írek 18-18 ponttal várták az utolsó fordulót, és utóbbi két csapat ráadásul egymással találkozott.

A dublini meccsen az írek a végén egyenlítettek Long góljával, és úgy mentek neki a varsói összecsapásnak, hogy a csoportban csak a skótok otthonában kaptak ki, miközben a németektől például pontot csentek. Most a 13. percben úgy tűnt, a lengyelek ellen nem járnak sikerrel, mivel a hazaiak egy begyakorolt szögletfigurával meglepték őket, Grosicki a kaputól 20 méterre álló Krychowiaknak ívelte a labdát, aki egy igazítás után kilőtte a jobb alsót.

A lengyel szurkolók még meg sem ünnepelték rendesen a vezetést, amikor tizenegyeshez jutottak az írek, Pazdan rúgta fejbe a 16-os vonalánál Longot, a jogos büntetőt pedig Walters rúgta be.

Az első félidő végén ismét a lengyelek kerültek kedvezőbb helyzetbe, Maczynski ívelt középre, ahol Lewandowski bombaerős fejessel vette be Randolph kapuját.

A Bayern hatalmas formában futballozó csatárának ez volt a 13. gólja a mostani selejtezősorozatban, ezzel beállította az északír Healy rekordját, aki a 2008-es tornára kvalifikáló meccseken ugyanennyiszer volt eredményes. Lewandowski az elmúlt hat meccsén 15 gólt ért el, és idén a klubcsapatát és a válogatottat tekintve 40-nél jár, Lionel Messitől hárommal, Cristiano Ronaldótól kettővel van lemaradva.

Lewandowski 2,5-es gólátlaggal bír a legutóbbi hat meccsén Forrás: AFP

A második féidőben előbb Randolph tartotta életben az íreket, amikor Grosicki lövésébe vetődött bele, majd a másik oldalon Keogh fejesénél fogott nagyot Fabianski. Az írek bevetették Robbie Keane-t is, de így sem tudták megszerezni a második gólt, pedig 2-2-vel ők mentek volna tovább, így viszont a lengyelek ünnepelhettek.

Nem ment könnyen a németeknek

A németek megszenvedtek Grúziával, a csereként beállt Kruse a 79. percben csikarta ki a győzelmet. A németek első gólját Müller szerezte 11-esből, aki a legutóbbi kilenc válogatott meccsen kilencszer volt eredményes. Müller beérte legendás névrokonát, Gerd Müllert, aki szintén 12 gólt ért el az Eb-selejtezőkön, a rangsor élén Klose áll 16 góllal. A meccs gólját a grúzok szerezték, Kankava hatalmas löketet küldött kapásból Neuer kapujába.

A csoport harmadik meccsén a skótok hat góllal tömték ki Gibraltárt, amely a selejtező tíz meccse alatt 56 gólt szedett be, ez negatív rekord, eddig San Marino kapta a legtöbbet, szám szerint 53-at. A skótoknál Steven Fletcher mesterhármast ért el, ő eddig nyolc gólt szerzett a válogatottban, ebből hatot Gibraltár ellen.

Eb-selejtezők, D csoport:
Németország - Grúzia 2-1 (0-0)
gól: T. Müller (50., 11-esből), Kruse (79.), illetve Kankava (53.)

Gibraltár - Skócia 0-6 (0-2)
gól: Martin (25.), Maloney (39.), S. Fletcher (52., 56., 85.), Naismith (91.)

Lengyelország - Írország 2-1 (2-1)
gól: Krychowiak (13.) Lewandowski (42.), illetve Walters (16., 11-esből)
piros lap: O'Shea (92.)

A csoport végeredménye:
1. (Eb-résztvevő) Németország 22 pont
2. (Eb-résztvevő) Lengyelország 21
3. Írország 18
4. Skócia 15
5. Grúzia 9
6. Gibraltár 0

F csoport:
Feröer-szigetek - Románia 0-3 (0-2)
gól: Budescu (4., 45+1.), Maxim (83.)

Finnország - Észak-Írország 1-1 (0-1)
gól: Pohjanpalo (87.), illetve Cathcart (31.)

Görögország - Magyarország 4-3 (1-1)
gól: Sztafilidisz (5.), Tahcidisz (57.), Mitroglu (79.), Kone (86.), illetve Lovrencsics (26.), Németh K. (54., 75.)

A csoport végeredménye:
1. Észak-Írország 10 6 3 1 16- 8 21 pont - Eb-résztvevő
2. Románia 10 5 5 0 11- 2 20 - Eb-résztvevő
3. Magyarország 10 4 4 2 11- 9 16
4. Finnország 10 3 3 4 9-10 12
5. Feröer-szigetek 10 2 0 8 6-17 6
6. Görögország 10 1 3 6 7-14 6

I csoport:
Örményország - Albánia 0-3 (0-2)
gól: Hovhanniszjan (9, öngól), Xhimshiti (23.), Sadiku (76.)

Szerbia - Portugália 1-2 (0-1)
gól: Tosic (65.), illetve Nani (5.), Joao Moutinho (78.)
piros lap: Kolarov (80., Szerbia), Matic (81., Szerbia)

A csoport végeredménye:
1. (Eb-résztvevő) Portugália 21 pont
2. (Eb-résztvevő) Albánia 14
3. Dánia 12
4. Szerbia 4
5. Örményország 2
Szerbiától három pontot levontak.

Akik már biztosan ott lesznek az Eb-n:

Franciaország (házigazdaként), Anglia, Csehország, Izland, Ausztria, Észak-Írország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Olaszország, Belgium, Wales, Albánia, Románia, Németország, Lengyelország