Beismerte egy Barca-játékos, hogy adót csalt

Javier Mascherano, fc barcelona
Barcelona's Argentinian midfielder Javier Mascherano controls the ball during the friendly football match between Manchester United and FC Barcelona at the Ullevi Stadium in Gothenburg on August 8, 2012. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
Messi ügyében még nyomoznak, Mascheranóé azonban világos: az argentin elmulasztott befizetni a spanyol államnak 1,5 millió eurónyi adót. Azóta megtette, 200 ezer euró késedelmi kamattal együtt.

A Barcelona argentin játékosa, Javier Mascherano csütörtökön a bíróság előtt elismerte, hogy 2011 és 2012 között körülbelül másfél millió eurót (466,5 millió forint) nem fizetett be a spanyol adóhatóságnak.

Mascherano csak néhány percet töltött a bíróságon, az ügyészek kérdéseire sem kellett válaszolnia – számolt be az ESPN sportcsatorna internetes oldala.

Melyikünkkel nem fordult még elő, hogy elfeledkezett szűk félmilliárd forintról? Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand


A világbajnoki ezüstérmes középpályás az arculati jogaiból származó jövedelme egy részét nem vallotta be. Ezeket a pénzeket az Egyesült Államokban és Portugáliában létrehozott cégeken keresztül vette föl.

Azóta már befizette

A 31 éves játékos már szeptemberben befizette az összeget, amivel tartozott, plusz 200 ezer euró kamatot. Az ügyészek és az ügyvédek várhatóan peren kívül megegyeznek az ügyében, így

nem lesz belőle büntetőeljárás.

Mascherano nem az egyetlen Barcelona-játékos, akinek jövedelmi viszonyait vizsgálja a spanyol adóhivatal. A négyszeres aranylabdás Lionel Messi és édesapja ellen több mint két éve indítottak nyomozást mert a gyanú szerint 2007 és 2009 között 4,1 millió eurót (1,2 milliárd forint) nem fizettek be a spanyol államkasszába.

Messitől is kérdeznek ezt-azt Forrás: AFP


Neymarnak odahaza, Brazíliában vannak hasonló gondjai. Az ő és hozzátartozói számláin szeptember végén 48 millió dollárnyi (13,6 milliárd forint) összeget fagyasztott be Sao Paulo állam bírósága, mert a gyanú szerint a 23 éves csatár 2011 és 2013 között – még a Santos játékosaként –

16 millió dollárnyi adót nem fizetett be.

Neymar egy spanyolországi ügyben is érintett: a Barcelona korábbi elnöke, Sandro Rosell 2014 januárjában lemondott a brazil támadó átigazolásával kapcsolatban kirobbant adócsalási ügy miatt, melyben a klubot jelenleg is vezető Josep Maria Bartomeu is gyanúsított.