Angela Merkel focimeccsen demonstrál a terror ellen

President of Honduras visits Germany Germany Honduras Angela Merkel SQUARE FORMAT
German Chancellor Angela Merkel (CDU) speaking during a press conference after talks with President of Honduras Juan Orlando Hernandez, at the federal chancellery in Berlin, Germany, 27 October 2015. PHOTO: GREGOR FISCHER/DPA
Vágólapra másolva!
Angela Merkel a helyszínen tekinti meg kedden Hannoverben a Németország–Hollandia barátságos labdarúgó-mérkőzést, ezzel is demonstrálni kíván a terror ellen.

A kancellár mellett a tervek szerint a német kormány több minisztere is ott lesz a VIP-tribünön.

A világbajnoki címvédő német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Joachim Löw szerint a szabadság és a demokrácia jelképe, illetve üzenete lesz a keddi Németország–Hollandia barátságos mérkőzés.

Angela Merkel a stadionban demonstrál majd a terror ellen Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Gregor Fischer


Nem az eredmény lesz a fontos

A találkozót felvezető hétfői sajtótájékoztatón az edző hangsúlyozta: a pénteki párizsi merényletek miatt a hollandok elleni meccsük sportértéke háttérbe szorul - és ez akkor is igaz lesz, ha nyernek -, azonban kifejezhetik általa szolidaritásukat, együttérzésüket és szomorúságukat a franciák felé.

- mondta Löw.

A pénteki terrorakció-sorozat a Stade de France nemzeti stadion előtt elkövetett öngyilkos robbantással kezdődött, az arénában éppen a világbajnok németek, valamint a jövő évi Európa-bajnoki házigazda franciák egymás elleni barátságos mérkőzése zajlott. A német válogatott a történtek után a stadionban töltötte az éjszakát, mielőtt szombaton hazatért volna.

Joachim Löw szerint a szabadság és a demokrácia jelképe a keddi meccs Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marcus Brandt

Később az is felvetődött, hogy a hollandok elleni találkozót elhalasztják, de aztán a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) vasárnap úgy döntött, hogy megtartják a meccset.

Fokozzák a biztonsági intézkedéseket

"Rettenetes, borzalmas és számunkra is megrázó volt az az éjszaka. Másnap reggel az volt az érzésem, hogy erre a mérkőzésre nem kerülhet sor" - mesélte Löw, aki hosszas tárgyalások után belátta, hogy hiba lenne lemondani a hollandok elleni találkozót, amely

a megszokotthoz képest teljesen más értékekkel rendelkezik majd.

Angela Merkel német kancellár és a kormány több tagja is a helyszínen tekinti meg a keddi, hannoveri edzőmeccset, ezzel is demonstrálni kívánnak a terror ellen. A német válogatott menedzsere, Oliver Bierhoff elmondta, hogy a csapat körüli biztonsági intézkedéseket is növelik - a rendőrség például kábítószer-kereső kutyákkal átkutatta a szállodájukat -, ennek kapcsán Löw hangsúlyozta, hogy nincs okuk aggodalomra.

A német-holland rivalizálás évtizedekre nyúlik vissza Forrás: AFP


Jó döntés született

Az előző világbajnokságon bronzérmes, de a következő Európa-bajnokságról lemaradó holland válogatott szövetségi kapitánya, Danny Blind elmondta: természetesen elfogadták volna, ha a német szövetség lemondja a mérkőzést, de nagyon örülnek, hogy nem így történt.

- közölte Blind, majd hozzátette, hogy játékosai komolyan fogják venni a németek elleni találkozót. "Amikor pályára lépnek, akkor elsősorban labdarúgók, akik továbbra is szeretnének jól teljesíteni és nyerni."

A 20.45 órakor kezdődő keddi mérkőzést Kassai Viktor vezeti.