Óriási biztosítás mellett zajlik majd a Real-Barca

176738959 HORIZONTAL FOOTBALL AMERICAN SHOT
Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo (L) and Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi look on during the Spanish league "Clasico" football match Real Madrid CF vs FC Barcelona at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on March 23, 2014. AFP PHOTO/ GERARD JULIEN
Vágólapra másolva!
Államtitkári bejelentés szerint példátlan biztonsági intézkedéseket vezetnek be a Real Madrid és az FC Barcelona labdarúgócsapatának szombati rangadóján.

Spanyolország biztonságért felelős államtitkára, Francisco Martinez szerdán közölte, hogy a múlt pénteki, párizsi merényletek miatt a világszerte El Clásico néven ismert rangadót kiemelt kockázatú mérkőzésnek nyilvánították, ezért a megszokotthoz képest megduplázzák a rendőri létszámot. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 1500 biztonsági ember, illetve legalább 1000 rendőr tevékenykedik majd a stadionban és környékén. Több biztonsági zónát is kialakítanak, hogy érvényes jegy nélkül senki ne tudjon az aréna közvetlen közelébe kerülni.

A "normális és nyugodt" rangadóra számító államtitkár úgy fogalmazott: az intézkedések "több mint elégségesek" lesznek, hogy garantálják a Santiago Bernabéu Stadionban rendezendő meccs minden résztvevőjének biztonságát. Hozzátette: a szurkolóknak bízniuk kell a helyi rendőrségben, illetve a biztonsági intézkedésekben.

Ronaldóra és Messire 2500-an vigyáznak Forrás: AFP/Gerard Julien

"Azt akarjuk, hogy a drukkerek biztonságos körülmények között élvezhessék a mérkőzést. Mindent megteszünk, ami ahhoz szükséges, hogy senki ne próbálkozhasson terrorcselekményekkel" - magyarázta Martinez. Az El Clásicót gyakran kezelik magas kockázatú mérkőzésként, de általában a két szurkolótábor összecsapásának veszélye és nem terrorfenyegetettség miatt.

Már volt terrortámadás a Bernabeunál

Az Európa-bajnoki címvédő spanyol válogatott keddre tervezett belgiumi barátságos mérkőzése biztonsági okok miatt elmaradt. Az államtitkár erre utalva kijelentette: nem volt okuk elhalasztani a tabellán második helyezett Real és a listavezető Barcelona találkozóját, amely az eredeti terveknek megfelelően szombaton 18.15-kor kezdődik.

A Santiago Bernabéu Stadion korábban kétszer is szélsőségesek támadásának célpontja volt. Tizenhét ember sebesült meg 2002 májusában, amikor a baszk nacionalista függetlenségi szervezet (ETA) bombát robbantott a Barcelona elleni Bajnokok Ligája-elődöntő előtt. Két évvel később bombariadó miatt ki kellett üríteni az arénát a Real Sociedad elleni bajnoki meccset megelőzően. A találkozót végül elhalasztották.