Vágólapra másolva!
A Real Madrid és a Barcelona szombati összecsapásának, az El Clásicónak az egyik legnagyobb kérdése az, ott lesz-e a pályán a sérüléséből éppen csak felépülő Lionel Messi, és ha igen, nem sérül-e meg újra, hiszen bizonyos szempontból már 16 éve faragja a profi futball. Neymar szempontjából sem mindegy, játszik-e. 

Lionel Messi még a spanyol bajnokság hatodik fordulójában szenvedett sérülést: a katalán együttes vezéregyéniségét a meccs elején megrúgták, és térdsérülése miatt már a 9. percben le kellett cserélni. Az első hírek arról szóltak, hogy a négyszeres aranylabdás argentin 6-8 hétig nem futballozhat, mivel elszakadt a bal térdének a belső oldalszalagja.

Nem biztos, hogy a nagy hármas minden tagja ott lesz a pályán az El Clásicón Forrás: Origo

Meddig lehet ezt bírni?

Mindez azt jelentette volna, hogy Messi nem léphet pályára Madridban a Real ellen, és a spanyol lapok még két héttel ezelőtt is meg voltak győződve arról, hogy Messi kihagyja a meccset.

A Sport állította: Messi nem játszik az El Clásicón Forrás: Origo


Öt nappal a Real Madrid elleni spanyol bajnoki rangadó előtt, hétfőn azonban Messi ismét edzésbe állt, a szabadrúgásokat külön is gyakorolta.


A klub hétfői közleményéből az kiderült, hogy Messi felépült, és hétfőn ismét a csapattársaival edzett, az viszont nem, hogy játszhat-e a Real Madrid elleni, szombati bajnoki rangadón, az El Clásicón. Egyébként a korábban szintén sérüléssel bajlódó horvát középpályás, Ivan Rakitic, valamint a fogászati problémákkal küszködő német kapus, Marc-André ter Stegen is edzésbe állt hétfőn, Javier Mascherano eltiltása pedig lejárt.

A spanyol sportsajtó Barcelonához köthető ágát (Mundo Deportivo, Sport) egyébként nem Messi szombati játéka foglalkoztatja elsősorban, hanem az, hogy

vajon a világsztár szervezete meddig képes elviselni azt a terhelést, aminek ki van téve?

A Messi jövőjéért aggódó hangok csak felerősödtek az angol Wayne Rooney vesszőfutását látva, hiszen a MU sztárja is már 16-17 évesen bekerült a Premier League kíméletlen körforgásába, és bár még csak októberben töltötte be a 30-at, profi éveit számítva erősen a veteránok közé sorolható, és ez a teljesítményén is meglátszik.

Nem az az igazi kérdés, hogy most játszik-e Messi

Lionel Messi pályafutása rengeteg problémával kezdődött, több szezonba került, mire a fiatal játékos szervezete megszokta a profi futballal járó terhelést, és hozzászokott a La Ligához. Ezt követően nagyon nyugodt és szerencsés évek következtek, Messit agyonütni sem lehetett, alig-alig hagyott ki mérkőzéseket.

Mostanra azonban újra változott a helyzet: az elmúlt másfél szezonban Messi többet volt sérült, mint az azt megelőző öt idényben együttesen.


"Messi posztja és játéka is különleges, hiszen meccsenként 20-30 rövid sprintet is fut teljes erőből, ráadásul nem ritkán ekkor szabálytalankodnak vele szemben. Mindkettő az átlagosnál sokkal jobban megterheli az izomzatát, nem csoda, hogy ennyi izomsérülést szenved pályafutása során, különösen a combja vált érzékennyé mostanra" - állítja Miguel Montero sportorvos, aki szerint Messi annak ihatja meg a levét, hogy csodagyerekként nagyon fiatalon került a Barcelona első csapatához.

"A harminchoz közeledve várhatóan a kapott rúgásokra is rosszabbul reagál majd Messi szervezete, hiszen már tizenegy éve profi sportoló, ami önmagában még nem kiugróan magas szám, ugyanakkor a spanyol bajnokságban csak Neymarral szemben szabálytalankodnak gyakrabban (átlagosan 27 percenként), mint Messivel (31 perc),

Cristiano Ronaldóval szemben, például, csak minden 55. percben szabálytalankodnak az ellenfelek. Sajnos fel kell rá készülni, hogy bár a szervezete egyelőre jól kezeli a profi futball kihívásait, Lionel Messi egyre többet lehet sérült a közeljövőben" - idézi a Sport Miguel Montero sportorvost.

Lionel Messi sérülései

2005-2006:
1. Izomhúzódás a jobb combjában (14 nap)
2. Izomszakadás a jobb lábában (75 nap)

2006-2007
3. Bokaficam a jobb lábában (7 nap)
4. Lábközépcsonttörés a bal lábfejében (81 nap)

2007-2008
5. Izomhúzódás a jobb lábában (5 nap)
6. Combizomhúzódás a bal lábában (34 nap)
7. Combizomszakadás a bal lábában (42 nap)

2009-2010
8. Csípősérülés a törzs jobb oldalán (7 nap)

2010-2011
9. Bokaszalaghúzódás a jobb lábában (15 nap)

2012-2013
10. Zúzódás a jobb térd külső felén (3 nap)
11. Combizomhúzódás a jobb lábában (10 nap)

2013-2014
12. Combizomhúzódás a jobb lábában (14 nap)
11. Combizomszakadás a bal lábában (59 nap)
2015
12. Oldalsó térdszalagszakadás a bal lábában (56 nap)


Amennyiben Messi nem lesz ott a kezdőcsapatban a Real Madrid ellen, életbe léphet Luis Enrique B-terve, amelyben Andrés Iniesta játszik majd a csatárok mögött a 4-4-2 gyémánt alakzatban.

A Barcelona feltételezett felállása a Real Madrid ellen Messi nélkül Forrás: Origo


Neymar vagy Messi a jobb jelenleg?

Messi játszatása nemcsak azért kérdéses, mert sérüléséből visszatérve meccshiánnyal küzd, hanem mert így háttérbe szorulhat a távollétében brillírozó Neymar. A brazil játékos az elmúlt hetekben szinte ugyanazzal a magabiztossággal mozog a Barcelonában is, amelyet korábban csak a válogatottban láthattunk tőle. A szezon elején, Messivel az oldalán mindössze 3 gólig jutott öt meccsen, gólpassz nélkül, míg Messi sérülése óta 21 gólt szerzett a Barcelona, és ezek 78 százalékában szerepe volt Neymarnak is (10 gól, 6 gólpassz). Ráadásul a legutóbbi fordulóban a Sevillától 3-2-es vereséget szenvedő Real egyik leggyengébb pontja a Konopljankával szemben futballozó jobbhátvéd, Danilo volt, aki Neymar ellen még nagyobb bajba kerülhet.

Neymar élete formájában játszik szeptember vége óta Forrás: AFP/Josep Lago


A Goal.com értesülései, és a lap által megkérdezett, a Barcelonához közel álló játékosok szerint Messi ott lesz a pályán a kezdőcsapat tagjaként, mert "luxus lenne a padon hagyni."

Legnagyobb riválisa, Cristiano Ronaldo nincs éppen kirobbanó formában. Erről a korábbi spanyol válogatott Julio Salinas azt mondta a lapnak, hogy szerinte Ronaldo nem érzi jól magát Madridban, boldogtalan, és mivel nincs meggyőződve róla, hogy Benítez képes trófeákat nyerni a csapattal, hiányzik belőle a kellő motiváció is.

Kiemelt kockázatú lesz a mérkőzés

Spanyolország biztonságért felelős államtitkára, Francisco Martinez szerdán közölte, hogy a múlt pénteki, párizsi merényletek miatt a világszerte El Clásico néven ismert rangadót kiemelt kockázatú mérkőzésnek nyilvánították, ezért a megszokotthoz képest megduplázzák a rendőri létszámot. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 1500 biztonsági ember, illetve legalább 1000 rendőr tevékenykedik majd a stadionban és környékén. Több biztonsági zónát is kialakítanak, hogy érvényes jegy nélkül senki ne tudjon az aréna közvetlen közelébe kerülni.

A Santiago Bernabéu Stadion korábban kétszer is szélsőségesek támadásának célpontja volt. Tizenhét ember sebesült meg 2002 májusában, amikor a baszk nacionalista függetlenségi szervezet (ETA) bombát robbantott a Barcelona elleni Bajnokok Ligája-elődöntő előtt. Két évvel később bombariadó miatt ki kellett üríteni az arénát a Real Sociedad elleni bajnoki meccset megelőzően. A találkozót végül elhalasztották.