Vágólapra másolva!
Hétfő este 19.30-kor rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Real Madrid, melyen bejelentették, hogy a sikertelen szereplés miatt menesztik Rafa Benítez vezetőedzőt, akinek a helyét a klub legendája, a korábbi világ- és Európa-bajnok Zinedine Zidane veszi át, aki eddig a Real tartalékcsapatának számító Castilla edzőjeként dolgozott.

Zidane az első francia edző, aki irányíthatja a Real Madrid csapatát.

Zinedine Zidane a Real Madrid új edzője Forrás: EPA

Rafa Benítez 25 tétmeccsen irányíthatta a csapatot, ezeken 17 győzelmet, 5 döntetlent és 3 vereséget tud felmutatni, győzelmi mutatója 68 százalék, ami a legalacsonyabb az elmúlt hat vezetőedzőt tekintve.

Az új edző született vezér

Azt egyelőre nem tudni, hogy Zidane megbízatása meddig szól. Spanyol szakírók szerint Florentino Pérez klubelnök nagyon okos, diplomatikus döntést hozott: Zidane kinevezésével ismét maga mögé állítja a szurkolókat, egyúttal rendezi az öltözői viszonyokat is, mert a kirúgott Benítezzel ellentétben Zidane-nak óriási a respektje a játékosok körében, ami nem csoda, hiszen minden idők egyik legjobb játékosáról beszélünk, aki egymaga képes volt egy vb- és egy Bajnokok Ligája-finálét is eldönteni, született vezér, ráadásul Zidane gyermekei is a Real Madridban fociznak.


"Fontos nap ez a számomra, sokkal izgatottabb vagyok, mint amikor játékosként érkeztem a Realhoz. A Real Madrid a világ legnagyszerűbb klubja, és ez vonatkozik a szurkolóinkra is, megérdemlik a legjobb eredményeket, és ezt kívánja a klub presztízse is" - mondta Zidane röviden a bejelentést követően.

Előzmények - így rúgták ki Benítezt (17:30-20:10)

A sajtótájékoztatót eredetileg 17.30-ra írták ki, de egyelőre nem történt semmi, ez derül ki a helyszínen tartózkodó Sid Lowe, az egyik legismertebb spanyol szakíró Tweetjéből is.


Eközben a Cristiano Ronaldóval is jó kapcsolatot ápoló újságíró, Guillem Balague a Sky Sportson azt mondta, hogy a vezetőség már tudatta is Rafa Benítezzel a döntést, a szakvezetőnek mennie kell.

Zidane harci kedvével nem lenne gond a Real Madridnál Forrás: AFP


Balague is megerősítette, hogy Zidane veszi majd át a csapatot, miután Florentino Pérez elnöknek elfogyott a türelme csapata újabb hétvégi pontvesztése után.

Benítez kirúgása nem lenne csoda, az elmúlt hat Real-edző közül messze neki van a legalacsonyabb győzelmi mutatója.

Szintén sok mindent elmond a helyzetről, hogy a jelenleg az élmezőnybe tartozó csapatok ellen (az első 9 helyezett) Benítez csak három meccset tudott nyerni, két döntetlen mellett háromszor kikapott.

Még nem érzi magát késznek a feladatra

A helyzetet bonyolítja, hogy Zidane nemrégiben kizárta, hogy átvegye az első csapat irányítását.

"Lépésről lépésre szeretnék haladni, nem akarok kapkodni. A fontos az, hogy nap mint nap élvezzem azt, amit csinálok, és ez teljesül is a mostani csapatomnál" - mondta a korábbi világ- és Európa-bajnok Zidane, aki jelenleg a tartalékcsapatnak számító Castilla edzőjeként dolgozik.

A bejelentésre várakozó spanyol újságírók egyébként jelenleg azon élcelődnek, hogy Florentino Pérez klubelnök idén többször nyilatkozott nyilvánosan a sajtónak, mint a csapat sztárja, Cristiano Ronaldo. Legutóbb november végén, a Barcelona elleni súlyos vereség után hívott össze sajtótájékoztatót, de ezen még támogatásáról biztosította Benítezt.

Rafa Benítez a kiválasztott

"A klubvezetés értékelte a jelenlegi helyzetet, és egyértelműen állíthatom, hogy Rafa élvezi mindannyiunk bizalmát, teljes mellszélességgel mellette állunk" - jelentette be akkor az elnök rögtön a sajtótájékoztató elején.

Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke saját mércéjével sokáig kitartott Benítez mellett Forrás: AFP/Dani Pozo


Egy jelen lévő újságíró felvetette, hogy korábban ugyanezt állították Carlo Ancelotti kapcsán is, mégis lapátra került az olasz edző, de erre Pérez csak annyit reagált, hogy

A klubelnök november végén még azt hangsúlyozta: Rafa Benítez a kiválasztott, akinek sikerre kell vinnie ezt a nagyszerű játékoskeretet, és nincs kétsége afelől, hogy az edzőnek minden képessége meg is van ehhez.

A La Liga legeredményesebb csapatai

1. Real Madrid 47 gól
2. Barcelona 40 gól
3. Celta Vigo 28 gól
4. A. Bilbao 27 gól

Annak, hogy Beníteznek nincs túl jó viszony a játékosokkal sem, sok jelét láthattuk a szezonban. Legutóbb például a Valencia elleni meccsen, amikor a lecserélt Karim Benzema dühöngött látványosan, és - a megszokottal ellentétben - nem is fogott kezet edzőjével.


19:40. Közben elkezdődött a sajtóesemény, a jelenlévő újságírókat arról tájékoztatták, hogy csak egy bejelentés lesz, nem tehetnek fel kérdéseket.

Más egyelőre nem történt, mindenki feszülten várakozik.

20:00. Még mindig semmi hivatalos. A legfrissebb találgatás az, hogy Mourinhót látták a madridi reptéren, ő tér majd vissza, és Zidane csak átmeneti menedzser lesz.

20:07. Zidane gyerekei feltűntek az eseményen, de hivatalos bejelentés továbbra sincs.

20:08. Hivatalos: Rafa Benítezt kirúgták a Real Madridtól, a helyét Zinedine Zidane veszi át.