Vágólapra másolva!
Peter Vermes, a Sporting Kansas City magyar származású menedzsere reagált Németh Krisztián búcsúlevelére. Szerinte másképp történt a magyar válogatott támadó átigazolása, mint ahogy Németh azt érzékelteti, bár konkrétumokat Vermes sem fogalmaz meg. 

A Sporting Kansas City szombaton jelentette be a honlapján, hogy a csapat csatára, Németh Krisztián a katari al-Garafához szerződik.

"Sok szerencsét kívánunk Krisztiánnak, és köszönjük értékes erőfeszítéseit, amiket a csapatunk érdekében tett. Tehetséges játékos, aki nagyon sokat tett azért, hogy a tavalyi évben megnyerjük az US Open Cupot" - nyilatkozta akkor a honlapnak a klub edzője, Peter Vermes.

Vermes Péter, a Kansas City magyar származású edzője Forrás: AFP/Getty Images/Jim Rogash

Nem tudtak megállapodni

Saját Facebook-oldalán hosszú bejegyzésben köszönt el a klubtól Németh, aki hangsúlyozta: döntésében szerepet játszott a közelgő Európa-bajnokság, emellett az írta, hogy a katari fizetésének (nem hivatalos források szerint ez 1,5 millió dollárt jelent) a harmadáért is maradt volna Kansasben.


Az eseményeket nem hagyta szó nélkül a Kansas City sem, a klub a Német búcsúleveléből kiragadott idézetekre reagált több ponton is.

Vermes, a csapat edzője és a klub technikai igazgatója azt állítja, hogy

a klub különösen nagylelkű ajánlatot tett le Németh Krisztián elé,"

ám a játékos ezt kevesellte, így végül nem tudtak megállapodni a fizetésemelésről. A tavalyi szezonban a támadó éves fizetése egyébként 250 ezer dollár volt.

A pénz miatt távozik Németh

"Sajnos Németh Krisztián másképp gondolkodik, mint mi. Annyit mondhatok, hogy egy különösen nagylelkű ajánlatot kapott a klubtól a játékos, főleg, ha azt is hozzávesszük, hogy még csak a szerződése első évét tölti. Ő azonban ennél sokkal több pénzt akart, és az igényeit nem tudtuk teljesíteni, amikor pedig konkrét ajánlatot kaptunk érte, akkor a megbeszéléseket követően a klub úgy döntött, eladja a játékost" - idézi Vermest a klub közleménye, amely utolsó mondatában még egyszer leszögezi, hogy:

Németh Krisztián távozásának egyetlen oka van, az pedig a pénz.

Vermes a nyilatkozatában felveti azt is - bár kézzel fogható vagy racionális indoklást nem fűz hozzá -, hogy megítélése szerint az ominózus Facebook-bejegyzést valószínűleg nem Németh, hanem az ügynökei írták.

A transzferrel kapcsolatos teljes igazságot nem tudhatjuk, ugyanakkor a Kansas City közleményében több dolog is furcsa.

Az amerikai sportpiacon mindennapos dolog, hogy a játékos fizetése vagy az átigazolási díjak teljesen nyilvánosak - igaz, nem minden helyzetben, ugyanakkor csak különösen indokolt esetekben szokták titokban tartani.

Németh Krisztián összesen 16 góllal zárta a tavalyi szezon Forrás: AFP

A levegőbe beszél a klub

A tisztánlátás érdekében a Kansas City mindenképp megtehette volna, hogy nyilvánosságra hozza, mi az a "különösen nagylelkű" ajánlat, amivel megkínálták Németh Krisztiánt, illetve hogy Németh mennyit kért tőlük az aláírásért cserébe,

mert konkrétumok nélkül ez egyszerű lebegtetés a klub részéről.


Akárhogy is, lett volna lehetőségük kiteríteni a lapokat, de nem tették. Szintén szokatlan, hogy a Kansas azt sem árulja el, mennyi pénzt kaptak az anno ingyen érkező Némethért, hiszen a klub saját hivatalos közleményében is "meg nem határozott összegről" (undisclosed fee) beszél, mintha nem tudná pontosan, mennyi az annyi.

Olvasóink Németh mellett vannak

Olvasóinkat arról kérdeztük, szerintük jól döntött-e a Kansasből Katarba igazoló Németh Krisztián. A voksolók 56 százaléka szerint egyértelműen, hiszen "évi 438 millió forintért ki ne írt volna alá?". A szavazók egynegyede úgy véli, jobb lett volna, ha a csatár egy nevesebb focicsapatot választ, 20 százaléknyian pedig arra klikkeltek, hogy rossz döntést hozott, hiszen jól ment neki Amerikában, és ott sem keresett rosszul.


Senki sem örül a fejleményeknek

Ennél is kevésbé elegáns, ráadásul az ügy szempontjából felesleges az a gyanúsítás, amelyben Vermes azt pedzegeti, hogy szerinte nem is Németh írta a levelet, hanem az ügynökei, holott ezzel kapcsolatban semmilyen információja nem lehet.

Fentieket figyelembe véve valószínűleg csak egy dologban lehetünk biztosak: igazából egyik fél sem örül annak, ahogy végül alakultak a dolgok, hiszen a klub hangsúlyozza, szerette volna megtartani Némethet, aki pedig szintén arról írt, hogy csalódott a távozása miatt.

A Kansas City hivatalos állásfoglalását itt olvashatja el.