Vágólapra másolva!
Nagy visszhangja lett Lionel Messi és Luis Suárez trükkös tizenegyesének. Az internetes fórumokon sokan megalázónak tartották a legurítós megoldást, de a Celta Vigo edzője szerint szó sincs erről. Suárez helyett eredetileg Neymar lett volna a címzett. 

A Barcelona már 3-1-re vezetett a Celta Vigo ellen, amikor Lionel Messi buktatásáért büntetőt kaptak a katalánok. Messi 299 bajnoki gólnál járt, de úgy tűnik, még ráér, hogy megszerezze a 300. gólt, így a tizenegyest nem kapura lőtte, hanem lepasszolta, és a labdát végül a korábban már kétszer eredményes Luis Suárez rúgta be.

A meccs után Neymar elmondta, hogy az edzéseken ő gyakorolta Messivel ezt a legurítós büntetőt, most is ő lett volna a címzett, ám Suárez előbb ért oda a labdához. "Nem számít, hogy ki rúgja a gólt, amíg megnyerjük a meccseket. A barátságunk a legfontosabb" - nyilatkozta Neymar.

Mindig gyakorolnak új dolgokat

A középpályás Andrés Iniesta hallotta, hogy szóba került a társak között a trükkös büntető, de nem tudta, hogy Suáreznek vagy Neymarnak kellett volna-e kapnia a labdát. A balhátvéd Jordi Albát viszont meglepte ez a megoldás. "Nem gondoltam volna, hogy Messi lepasszolja, de rá jellemző, hogy előáll valami újdonsággal. A lényeg, hogy tökéletesen sikerült. Azt nem tudom, hogy megbeszélték-e előre, de mindig próbálkoznak új dolgokkal."

Szokatlan volt, de nem tiszteletlenség

Az internetes fórumokon felmerült, hogy nem számít-e az ellenfél megalázásának egy ilyen büntető, de Eduardo Berizzo, a Celta edzője nem így érezte. "Csak máshogy végeztek el, mint általában szokás, ennyi az egész. Nincs szó arról, hogy ezt tiszteletlenségnek tekintenénk, a csatáraik mindig nagyon tisztelik az ellenfelet. Egyszerűen csak nem bírnak betelni a gólokkal, és mindig megpróbálnak annyit szerezni, amennyit tudnak. A büntető a szabályos kereteken belül maradt, amúgy is jobban fáj maga a gól, mint az, hogy hogyan szerzik."

Luis Enrique, a Barcelona edzője azt mondta, biztos benne, hogy lesznek, akik támadják majd Messiéket a tizenegyes miatt, de a klub filozófiájának része, hogy látványos megoldásokra törekednek a pályán.

"Élvezzük a futballt, de közben tiszteljük az ellenfelet, és megpróbáljuk megmutatni nekik, hogy jobbak vagyunk náluk. Ebben az országban egy rossz becsúszást elfogadhatóbbnak tartanak, mint ha valaki bedob egy trükköt a pályán. De nem érdekelnek minket a kritikák, tudjuk, honnan jönnek. Szabályos volt a büntető, és mindannyian emlékszünk, hogy Cruyffék is csináltak hasonlót" - mondta Luis Enrique, hozzátéve, hogy ő biztosan nem próbálta volna meg ezt a verziót, mert átesett volna a labdán.

Akiknek sikerült

A leghíresebb legurítós büntető Johan Cruyff és Jesper Olsen nevéhez fűződik, a páros az Ajax Helmond Sport elleni 1982-es győzelme alkalmával mutatta be a nagy trükköt.

"Párszor gyakoroltuk az Ajax novemberi edzésein, de az első néhány meccsen még nem vetettük be, aztán a Helmond Sport elleni, december 5-ei mérkőzésen jött el a büntető ideje. Sikerült, de soha többé nem rúgtunk így 11-est, hiszen ennél jobban nem lehet végrehajtani, a hibázás lehetősége ott lebegett volna a fejünk felett” - mesélte az Origónak a legendás büntetőről Olsen.

És akiknek nagyon nem

Sokan megpróbálták lemásolni azóta ezt a büntetőt, az Arsenalban a Robert Pires, Thierry Henry duó a Manchester City ellen akart nagyot alkotni, de annak csúnya égés lett a vége.

De amatőr szinten is csábító volt a lehetőség, az osztrák negyedosztályban szereplő Stadl-Paura játékosai is megpróbálták, de itt a kapus nyert.

Most akkor szabályos volt, vagy nem?

A Twitteren egyébként arról is vita kezdődött, hogy meg lehetett-e adni Suárez gólját, mivel az uruguayi túl korán indult el, és már a büntetőponttól 9,15 méterre lévő köríven belül tartózkodott, amikor Messi a labdához ért.

A szabály azt mondja ki, hogy az elrúgás pillanata előtt minden játékosnak 9,15 méterre kell lennie a labdától, a rúgót kivéve, ellenkező esetben a bírónak meg kell ismételtetnie a lövést, de elég sokszor láthatjuk, hogy többen is befutnak, mégsem rúgatja újra a játékvezető.

Érdekesség, hogy aki a Livescore nevű alkalmazáson nézte az eredményt, az azt hihette, hogy kimaradt egy Barca-büntető, ott ugyanis úgy írták, mintha Messi elrontotta volna a lövést.