Végleges: két átigazolási körből kimarad a Real és az Atlético

637315041 fbl Horizontal
Real Madrid's Spanish defender Sergio Ramos gestures during the UEFA Champions League final football match between Real Madrid and Atletico Madrid at San Siro Stadium in Milan, on May 28, 2016. / AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
Vágólapra másolva!
Mindkét nagy madridi klub fellebbezését elutasította a FIFA, így nem igazolhatnak játékost a következő két átigazolási időszakban a fiatalkorú játékosok szerződtetésére vonatkozó FIFA-passzusok megsértése miatt.

A Real Madrid és az Atlético Madrid fellebbezését is elutasította a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) illetékes testülete, így – hacsak a klubok nem fordulnak a nemzetközi Sportdöntő-bírósághoz – véglegessé vált, hogy

a 2017 januári, valamint a 2017 július-augusztusi

átigazolási idényben nem regisztrálhatnak új játékost. Ez azt jelenti, hogy szerződést köthetnek ugyan velük, de hivatalosan nem tekinthetők a klub játékosának, amíg a FIFA nem regisztrálja a klubváltást.

Griezmann és Ronaldo: őket nem érinti a tiltás Forrás: Sputnik/Anton Denisov

A két madridi csapatot a FIFA átigazolási szabályzatának a 18. életévüket be nem töltött játékosok szerződtetésére vonatkozó passzusának megszegése miatt büntették – úgyanúgy, ahogy 2014-ben a Barcelonát.

Fizethetnek is

A FIFA által kiadott közlemény kimondja, hogy mindkét klub 90 napot kapott a vitatott státuszú játékosok ügyének rendezésére – amennyiben van a kluboknál olyan 18 év alatti játékos, akire vonatkozik a 19. cikkely, annak az ügyét rendezni kell.

Az indoklásban az is szerepel, hogy

a Real Madrid 2005 és 2014, míg az Atlético 2007 és 2014 között

követte el a vétségeket. A két átigazolási szezonra szóló eltiltás mellett a Realnak 360 ezer, míg az Atléticónak 900 ezer svájci frankot is be kell fizetnie büntetés gyanánt.

A FIFA átigazolási szabályzatának 19. pontja

(1) Labdarúgó játékosok nemzetközi átigazolása csak abban az esetben engedélyezett, ha a labdarúgó betöltötte 18. életévét.

(2) A fenti szabály alól az alábbi 3 eset képez kivételt:

a) Amennyiben a játékos szülei nem labdarúgással összefüggő okból abba az országba költöznek, ahol a játékos új klubja található;

b) Amennyiben a játékos átigazolása az Európai Unió vagy Európai Gazdasági Közösség államainak területén belül történik meg és a játékos 16 és 18 év közötti életkorú, úgy az új klubnak az alábbi feltételeket kell teljesítenie:
i) Biztosítania kell a játékos számára a megfelelő labdarúgó képzést / edzéskörülményeket a legmagasabb nemzeti normák betartása mellett.
ii) Biztosítania kell a játékos számára a megfelelő elméleti és/vagy iskolai és /vagy szakmai képzést és/vagy edzési lehetőséget a játékos labdarúgó képzésén kívül, amely lehetővé teszi, hogy a játékos az élet más területein is boldoguljon hivatásos labdarúgói pályafutásának befejezése után.

iii) Biztosítania kell a játékos számára a megfelelő lakhatási körülményeket és a lehető legjobb felügyeletet (optimális életkörülmények egy vendéglátó családnál vagy a klub szálláshelyén; mentor kinevezése a klubnál, stb.).
iv) A játékos regisztrációjakor a klub a fentieket köteles bizonyítani a nemzeti szövetség felé.

c) A játékos maximum 50 km távolságra lakik az országhatártól (attól a határon fekvő településtől, ahol az országba ki- és belép), és a klub, amelyben játszani kíván, szintén maximum 50 km távolságra található a szomszédos ország szövetségének területén. A játékos lakhelye és a klub közötti maximális távolság így 100 km lehet. Ezen kivétel alkalmazása esetén a játékos továbbra is otthon lakik és a két érintett szövetségnek ehhez hozzájárulását kell adnia.