Vágólapra másolva!
Szombaton három év után a Premier League-ben találkozik egymással José Mourinho és Pep Guardiola a Manchester United, illetve a Manchester City edzőjeként. Párharcuk túlmutat az egyszerű rivalizáláson, 1996 és 2000 között még együtt dolgoztak a Barcelonánál, állítólag jó barátok is voltak, mára azonban a legnagyobb ellenfelekként tekintenek egymásra. De hogy jutottak el idáig?

„Vannak emberek, akik ugyanolyanok, mint én, csak jóval intelligensebbek, ezért el tudják adni magukat úgy, mintha teljesen mások lennének.

– ezt José Mourinho mondta Josep Guardioláról, akit jól ismer még a közös barcelonai időszakukból. Állítólag nemcsak munkakapcsolat volt közöttük, jó barátok is voltak.

Mourinho akkor még csak Bobby Robson tolmácsa volt, már akkor is jól beszélt angolul, azért vitte magával Portóból az angol edző. Robsont egy évvel később menesztették a Barcától, Mourinho azonban Louis van Gaal mellett is maradt, egyre több és komolyabb szerepet kapott, asszisztensként dolgozott, majd 2000-ben úgy hagyta el a klubot, hogy már saját csapatot kapott Portugáliában.

Amíg a katalánoknál volt, addig Guardiola a Barcelona csapatkapitánya volt, számos sikert elértek együtt, az az időszak akár egy szép barátság kezdete is lehetett volna. Nem az lett.

Edzőként először a 2009–2010-es Bajnokok Ligája-csoportkörben találkoztak: Mourinho az Inter edzője volt, Guardiola pedig a Barcelona történelmének legsikeresebb szezonjával a háta mögött készült megvédeni a BL-címet. A San Siro-beli 0-0-t követően a visszavágón a Barca Messi és Ibrahimovic nélkül verte 2-0-ra az Intert, és csoportelsőként továbbjutott a legjobb 16 közé. A meccs után Mourinho azt mondta, játékban nagyon messze voltak a Barcától, de ha legközelebb összefutnak, már felkészültek lesznek. „Ha azt mondják nekem, hogy az elődöntőben még játszani fogunk velük, szó nélkül elfogadom.”

És Mourinho kívánsága valóra vált.

A BL-elődöntő odavágóját 3-1-re nyerte az Inter a San Siróban, de a meccs után többen is számonkérték a bírón Diego Milito lesgólját és a Daniel Alves buktatása után elmaradt tizenegyest. Mourinho cinikusan fogalmazott:

– utalt Övrebóra, aki a 2009-es BL-elődöntő második meccsén több tizenegyesgyanús eset közül egyet sem fújt be. A Barca az Inter elleni visszavágón egy órán keresztül emberelőnyben játszott Thiago Motta kiállítása miatt, de az 1-0-s győzelem kevés volt a továbbjutáshoz – igaz, Eto'o gólját a végén nem adta meg a bíró.

A két edző rivalizálása 2010-ben lépett új szintre, amikor Mourinhót kinevezték a Real Madrid élére. A következő két évben kettejük párharca olyannyira elmérgesedett, hogy az El Clásicók hangulata inkább hasonlított egy gladiátorharchoz, mintsem a világ egyik legjobban várt futballeseményéhez.

Az első meccsükön, 2010. november 29-én Guardiola elégtételt vett a sérelmeken, és pályafutása egyik legjobb meccsét produkálva 5-0-ra legyőzte Mourinhót.

„Most az egész világ láthatta, hogy milyen az, amikor jól játszunk” – büszkélkedett a meccs utáni sajtótájékoztatón Guardiola. A portugál csak annyit reagált, hogy szerinte ez nem egy megalázó pofon, hanem ugyanolyan, mint az összes többi vereség.

A manchesteri derbi Ibrahimovic és Guardiola csatája is lesz, ők sincsenek jóban:

2011 áprilisában szűk két hét alatt négy meccset játszottak egymás ellen: a bajnokságban, a Király Kupa-döntőben és a BL-elődöntőben. A bajnoki 1-1-gyel a Barca gyakorlatilag megnyerte a bajnokságot. A kupadöntőben jött Mourinho első győzelme Real-edzőként Guardiola ellen: 0-0-s hosszabbításban Cristiano Ronaldo fejesgóljával a Real 18 év után nyerte meg újra a Király Kupát.

„Alapvetően kétféle edző van: vannak azok, akik nem beszélnek a játékvezetőkről, és vannak, akik nagyítóval nézik minden egyes ítéletüket – vezette fel aztán a BL-párharc odavágóját Mourinho. – Most Pepnek hála lett egy harmadik csoport is, akik akkor kritizálják a bírót, amikor az jó döntéseket hoz.”

Guardiola korábban sosem vette fel más edzők provokációját, ezúttal viszont az ő elegáns stílusában vágott vissza: „Mourinho Pepnek hívott engem, úgyhogy én is Josénak hívom őt.

A pályán kívüli párharcot megnyerte, de holnap a pályán találkozunk.”

A sajtótájékoztató után Guardiola a csapat szállására ment, ahol a nyilatkozata miatt hatalmas ovációval fogadták a játékosok, majd másnap két Messi-góllal a Barca gyakorlatilag már az első meccsen eldöntötte a továbbjutást.

Real Madrid–Barcelona 0-2:

A kulcs Pepe kiállítása volt a 61. percben, Mourinho nem is leplezte a csalódottságát.

Ha most azt mondanám, amit valójában érzek, az a karrierem végét jelentené. Miért Övrebo? Miért Busacca? Miért Stark? – sorolta azoknak a bíróknak a nevét, akik az elmúlt években szerinte a Barcának fújtak. – Minden egyes elődöntőben ugyanaz történik. Egy fantasztikus csapatról beszélünk, akkor mi szükségük ilyen eszközökre? Talán mégsem annyira jók, mint azt gondolják? Nem értem ezt az egészet.”

A kartonból és fából faragott bábuk a két edzőlegendáról 2011-ben készültek Forrás: AFP/Jose Jordan


Az 1-1-s visszavágó után Guardiola azt mondta, „ez volt életem legcsodálatosabb éjszakája”. A döntőben aztán a Barca a Manchester Unitedet is megverte.

A 2011–12-es szezon elején a Spanyol Szuperkupa döntőjét játszották egymás ellen, és a madridi 2-2 után a visszavágón Messi kései góljával 3-2-re nyert a Barca. A meccs utolsó perceiben Marcelo beleszállt Fábregasba a kispadok előtt, majd az esetet követő dulakodásban Mourinho belenyúlt a Barcelona másodedzőjének, Tito Vilanovának a szemébe.

A történtek után Piqué kikelt magából: „Véget kellene vetni ennek.

A szezon során még négy alkalommal játszottak egymás ellen, az őszi Clásicót a Barca 3-1-re nyerte a Bernabéuban, majd a kupában 4-3-as összesítéssel ütötte ki Mourinhóékat. A kudarc ellenére a Real megállíthatatlan volt tavasszal, és egy 11 meccses győzelmi sorozattal utazott a Camp Nouba. A Real 2-1-re nyert, és hét pontra növelte előnyét a Barcával szemben. Ez volt Guardiola első hazai veresége 55 meccs után, és az első elveszített bajnoki Clásicója.

Forrás: AFP/Javier Soriano


A Real a hátralévő négy forduló mindegyikét megnyerte, ezzel a bajnoki címet is, rekordot jelentő 121 rúgott góllal. A szezon végén Guardiola bejelentette a távozását, és az utolsó hazai meccs után könnyek között búcsúzott a Camp Noutól.

Legutóbbi párharcuk a 2013-as Európai Szuperkupában volt, amikor a Bayern München és a Chelsea edzőjeként meccseltek egymás ellen. Az 1-1-es rendes játékidő és a hosszabbítás után tizenegyesekkel dőlt el a kupa. A Bayernnél mindenki belőtte, a Chelsea-nél viszont Lukaku utolsóként hibázott. A meccs után Mourinho nem tudott beletörődni a vereségbe: „A jobb csapat veszített.”

A statisztikák szerint kettőjük párharcában Guardiola vezet, hiszen eddig 16 meccset játszottak egymás ellen edzőként, ebből hetet ő nyert meg, hármat pedig Mourinho. A rendes játékidőben hat meccs lett döntetlen.

Amikor egy újságíró ezt egyszer Mourinho orra alá dörgölte, a portugál csak annyit reagált, hogy a statisztikák tévednek. „Meg lehet nézni a 2009-es Bajnokok Ligája-elődöntőt. Megnyertem a spanyol kupát, a spanyol Szuperkupát, és bajnokcsapatot csináltam a Realból.

De mindegy is, nem számít” – mondta Mourinho.

Az újabb Mourinho–Guardiola-párharc, a manchesteri derbi nem csak a két sztáredző egyedi rivalizálása miatt lesz különleges. A lehetséges kezdőjátékosok átigazolási összegét (670 millió font) alapul véve a szombati Manchester City–Manchester United lesz minden idők legértékesebb meccse. Az eddigi rekorder a 2015. novemberi El Clásico (560 millió font) volt.

Nem volt még ilyen drága meccs Forrás: SkySports

A Manchester United–Manchester City szuperrangadó szombaton 13.30-kor kezdődik.