Ronaldóék kitömték Feröert, világrekorder gól a belgáktól

fbl Horizontal
Portugal's Cristiano Ronaldo (R) celebrates after scoring a goal during the WC 2018 football qualification match between Faroe Islands and Portugal in Torshavn on October 10, 2016. / AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG
Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnok fél tucatot rúgott Feröernek, miközben Svájc csak egy góllal győzte le Andorrát, ráadásul még a meccs gólját is a miniállam egyik játékosa rúgta. Hollandia megint bajban van, ezúttal a franciáktól kaptak ki hazai pályán.

A csoport

A csoport rangadóját Amszterdamban játszották, ahol a holland válogatott 16 év után első alkalommal állt ki úgy, hogy a csapatban nem volt ott sem Wesley Sneijder, sem Arjen Robben, sem Robin van Persie, sem Edwin van der Saar. Ez pedig nem segített rajtuk, a sokadik középpályán eladott labda után Pogba gondolt egy merészet, jó 25 méterről rátűzte, a jól helyezett, de nem túl erős lövés kicsit megpattant Stekelenburg előtt, ami elég is volt ahhoz, hogy bevédje.

A másik oldalon Hugo Lloris viszont nem tette meg ugyanezt a szívességet Depay közeli lövésénél, így maradt a 0–1. A hollandok már megint bajban vannak.

Svédország hazai pályán igyekezett valami biztatót mutatni a solnai közönségnek a luxemburgi kínlódás (1–0-ra nyertek) után, és a nagy akarást siker koronázta. A már hosszabb ideje meglehetősen reménytelen bolgár válogatott, ahogy három napja Párizsból (1–4), úgy

most is közte hárommal utazhat haza, de ezúttal gólt sem rúgtak,

míg a svédek hármat is, nem is csúnyákat.

A fehérorosz–luxemburgi meccs után biztos sok tippmixszelvény landolt a kukában. A legdörzsöltebb sportfogadók is ehették a kefét, ugyanis a beloruszok nem tudták szállítani a joggal várt győzelmet, még azután sem, hogy Dirk Carlsont kiállította a bíró az első félidő végén, és a 80. percben megszerezték a vezetést egy szép fejessel. Öt perccel később azonban egy megpattanó szabadrúgással kiegyenlítettek a vendégek.

Eredmények:
Hollandia – Franciaország 0–1
l: Pogba (30.)

Svédország – Bulgária 3–0
gól: Toivonen (39.), Hiljemark (45.), Lindelöf (58.)

Fehéroroszország – Luxemburg 1–1
gól: Savitckij (80.), ill. Joachim (85.)
piros lap: Carlson (44., Luxemburg)

A csoport állása: 1. Franciaország és Svédország 7-7 pont (egyaránt 5-1-es gólkülönbség), 3. Hollandia 4, 4. Bulgária 3, 5. Fehéroroszország 2, 6. Luxemburg 1.

B csoport

Magyarország Gyurcsó Ádám és Szalai Ádám góljával magabiztosan verte idegenben Lettországot.

Ugyanez nem jött össze Svájcnak Andorrában. Pedig a hófoltos pályán Schar büntetőjével már a 19. percben vezetést szereztek a pénteken Budapesten nem kis szerencsével győző svájciak. A kényelmes játék a 77. percig csak néhány kisebb helyzetet hozott, majd ekkor egy újabb gólt, de a vége nem lett kiütés –

a 18 éves Alex Martinez ugyanis a 90. percben egy hatalmas gólt rúgott Bürki kapujába.

Nem semmi sztorit tudunk kanyarítani a gólhoz. A miniállam csapata napra pontosan egy éve lőtt gólt utoljára, akkor Belgiumnak.

Andorra bombagólja:

Portugália megmutatta Feröernek, hogy mekkora is az a télikabát, amit ilyenkor hordani illik. Az első félidőben André Silva gurított nekik hármat, a másodikban pedig Cristiano Ronaldo is beköszönt egy szépségdíjas góllal. Az utolsó percekben még két gól tette kiütésessé az Európa-bajnok sikerét.

Ronaldo gólja.

Ronaldóékat láthatóan nem zavarta meg sem a műfű, sem pedig a Tórshavnban megszenvedő magyarok jóslata, miszerint a szigeteken mindenki megszenved majd a pontokért. Hétfőn este csak a feröeriek szenvedtek.

Eredmények:
Lettország – Magyarország 0-2
gól: Gyurcsó (10.), Szalai (77.)

Andorra – Svájc 1–2
gól: Martinez (91.), ill. Schar (19.), Mehmedi (77.)

Feröer-szigetek – Portugália 0–6
gól: (André Silva 12., 22., 37.), C. Ronaldo (65.), Moutinho (91.), Cancelo (93.)

A csoport állása: 1. Svájc 9, 2. Portugália 6, 3. Magyarország 4 (4-3), 4. Feröer-szigetek 4 (2-6), 5. Lettország 3, 6. Andorra 0 pont

H csoport

Várható volt, hogy Belgiumot nem állítja különösebben nehéz erőpróba elé Gibraltár, de azért az, hogy Christian Benteke világrekorder gólt lő, talán túlzás. A belga csatár a középkezdés után 7 másodperccel már mattolta is a gibraltári kapust. Ezzel elvette a vb-selejtezők leggyorsabb találatának címét a San Marinó-i Davide Gaultieritől, aki 1993. november 17-én 8,3 másodperc alatt vette be az angolok kapuját.

A világrekorder gól:

Nyilvánvaló volt, hogy gólzápor lesz Faróban (Portugália déli csücskén játszották a találkozót), és így is lett – a belgák mindkét játékrészben rúgtak három igen szép gólt

Zenicán Bosznia végigdarálta a meccset, és, ha csak a hajrában lőtt két góllal is, de tulajdonképpen magabiztosan nyert az egyetlen helyzetet kidolgozni képes Ciprus ellen.

Az életjeleket mutató görög válogatott már az első percben vezetést szerzett Tallinnban, a továbbiakban pedig olyan görögösen nem csinált semmit, leszámítva, hogy egy órával később szabadrúgásból kettőre növelték az előnyt, és simán nyertek.

Eredmények:

Gibraltár – Belgium 0–6
gól: Benteke (1., 43., 56.), Witsel (19.), Mertens (51.), Hazard (79.)

Észtország – Görögország 0–2
gól: Toroszidisz (2.), Sztafilidisz (61.)

Bosznia-Hercegovina – Ciprus 2–0
gól: Dzeko (70., 81.)

A csoport állása: 1. Belgium 9 (13-0), 2. Görögország 9 (8-1), 3. Bosznia 6, 4. Észtország 3, 5. Ciprus 0 (0-7), 6. Gibraltár 0 (1-14) pont