Csányi erős válogatottat akar a budapesti foci-Eb-re

Horizontal
UEFA President Aleksander Ceferin (C), the President of the Hungarian Football Association Sandor Csanyi (R), and the Mayor of Budapest Istvan Tarlos (L) pose for photographer during an event to launch the Budapest's logo for the 2020 UEFA European Championship football tournament in Budapest on November 16, 2016. The 2020 UEFA European Championship will see matches hosted in 13 cities across Europe, with the semi-finals and final staged at Wembley Stadium in London in July 2020. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Szerdán délután bemutatták a 2020-as, tizenhárom helyszínen rendezendő labdarúgó Európa-bajnokság budapesti logóját. Az eseményen az UEFA elnöke, a szlovén Aleksander Ceferin elárulta, hogy az ükapja magyar, ezért nagyon örül, hogy Budapest is a rendezők között lesz. Csányi Sándor szeretné, ha a válogatott ott lehetne, és helytállna négy év múlva az Eb-n.

„Sokszor jártam már Magyarországon, és talán nem sokan tudják, de az ükapám magyar, úgy hívták, hogy Takács Aladár.

– mondta a logó ünnepélyes bemutatóján Aleksander Ceferin, az UEFA újonnan megválasztott elnöke.

Aleksander Ceferin (középen), Csányi Sándor (j) és Tarlós István (b) a 2020-es labdarúgó Európa-bajnokság budapesti logójának bemutatóján Forrás: MTI/Kovács Tamás

A szlovén sportvezető elmondta, miért fontos az UEFA számára, hogy 13 város rendezheti majd az Eb-t. „Így megismerheti majd egymás kultúráját Európában kelet és nyugat, észak és dél." A 2020-as Eb házigazdája lesz majd Budapesten kívül

Amszterdam, Baku, Bilbao, Brüsszel, Bukarest, Dublin, Glasgow, Koppenhága, London, München, Róma és Szentpétervár.

Magyarország nem először pályázott

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke emlékeztetett rá, hogy Magyarország 2004-ben, majd négy és nyolc év múlva is megpályázta az Eb-rendezést, de nem járt sikerrel.

„2016-ra már nem pályáztunk, mivel 24 csapatra bővült a mezőny, és az már túl sok lett volna számunkra. De aztán újra tettünk egy kísérletet, és 2020-ban Budapest is házigazda lesz - mondta az MLSZ elnöke.

megnőhet a fiatalok érdeklődése a sport iránt. Reményeim szerint 2020-ra olyan erős válogatottunk lesz, amely nemcsak kijut, de helyt tud majd állni."

Csányi szerint Ceferin elnök is egyetértett abban, hogy a magyar labdarúgás sokat fejlődött szakmailag és az infrastruktúrát illetően is 2010 óta.

Egy rövidfilmmel mutatták be a 2020-as Eb budapesti logóját Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Igen ám, de nagyon fontos, hogy egyre több magyar klub is sikeres legyen nemzetközileg, ami alapvető feltétele a válogatott eredményességének. Sok tehetséges fiatal van ma a magyar futballban, ezt jól mutatja, hogy az u17–es és az u19-es válogatott is bekerült az Eb-elitkörbe, de nem csak a fiúk, hanem a lányok is."

A főváros szívvel-lélekkel az Eb mellett áll

Tarlós István főpolgármester elmondta, hogy Budapest mindig is a futball városa volt, ezért is örül az Eb-rendezésnek. „Elégedett lennék, ha meg tudná a magyar csapat ismételni az 1964-es eredményét, amikor harmadik lett" – jelentette ki.

Hozzátette, a főváros minden támogatást megad a rendezéshez: „Mi szívvel-lélekkel kiállunk az Eb mellett. Ez egy kiváló lehetőség Budapest számára, hogy megmutassa magát, a célunk, hogy mindenki megtapasztalja, érdemes idejönni turistaként, sportolóként, szurkolóként egyaránt."

Dunai Antal, az 1972-es Eb-negyedik csapat kiválósága szerint az ő idejükben is nagy dolog volt a kijutás, ám akkor közel sem volt ilyen az esemény körítése.

A budapesti Eb logóban látható Lánchíd a nemzetek összekapcsolódását szimbolizálja Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Mindenki tudja, hogy futball a legnépszerűbb sportág a világon, az MLSZ a fejlődésért mindent megtesz,

– viccelődött Dunai, aki szerint 2020-ban ott kell lennie a válogatottnak az Eb-n. „Sport- és futballnemzet vagyunk, ezért mindenképp ki kell jutnunk a négy év múlva rendezendő eseményre."

Juhász Roland arról beszélt, hogy már azért megérte futballistának lennie, mert így nyáron átélhette az Eb-t. „Ez egy futballista álma. Láthattuk, milyen hangulatot váltott ki az Európa-bajnokság, amely megmutatta, miért a foci a legnépszerűbb sportág. Örök élményekkel gazdagodtam. A 2020-as Eb biztosan szenzációs lesz, sajnos nekem már csak szurkolóként adatik meg, de

BL-döntő Budapesten?

Aleksander Ceferint az esemény végén megkérdeztük, mivel tudja biztatni az NB I mindenkori magyar bajnokát, lehet-e a közeljövőben esélye a BL-csoportkörbe jutásra?

Aleksander Ceferin, az UEFA szlovén elnöke, aki magyar felmenőkkel is rendelkezik Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Vladimir Shtanko

„Ugyanezt átéljük Szlovéniában is, jól tudjuk, hogy nagyon nehéz bekerülni a főtáblára, de ilyen a sport. Nehéz lehet, ha egy csapatnak egymillió euró a költségvetése, míg a többieknek 150-szer ennyi,

Arról is kérdeztük az UEFA elnökét, szerinte van-e esélye Budapestnek arra, hogy egyszer BL-döntőt rendezzen. „Természetesen, de egyelőre nincsenek meg hozzá a feltételei.