Három évig élvonalbeli maradhat a szerencsétlenül járt brazil klub

Chapecoense, foci, brazil foci, repülőgép-szerencsétlenség
Fans light candles in tribute to the players of Brazilian team Chapecoense Real killed in a plane crash in the Colombian mountains, at their football stadium in Chapeco, Santa Catarina, Brazil on November 29, 2016. Players of the Chapecoense were among 81 people on board the doomed flight that crashed into mountains in northwestern Colombia, in which officials said just six people were thought to have survived, including three of the players. Chapecoense had risen from obscurity to make it to the Copa Sudamericana finals scheduled for Wednesday against Atletico Nacional of Colombia. / AFP PHOTO / Nelson Almeida
Vágólapra másolva!
A brazil élvonalbeli Chapecoense labdarúgóklub alelnöke eltökélt abban, hogy talpra állítsa a csapatot, és mindent megtesz azért, hogy a jövőre ismét pályára lépjen azok után, hogy a keret legtöbb tagja hétfőn este életét vesztette a kolumbiai repülőgép-szerencsétlenségben.

A tragédiában - nem végleges adatok szerint - az együttes 19 játékosa hunyt el, három csapattag túlélte a katasztrófát. A Chapecoense éppen Medellínbe tartott, ahol a helyi Atletico Nacionallal játszotta volna szerdán a Copa Sudamericana döntőjének első mérkőzését.

"Újjáépítjük a klubot, igazolunk új játékosokat, egyeztetünk és türelmesek leszünk, megpróbáljuk folytatni a játékot a Brasileiróban, amely nagyon fontos nekünk - fogalmazott a brazil élvonalról beszélve az alelnök, Ivan Tozzo. A zuhanást a gép hat utasa élte túl, 71-en meghaltak.

Gyászoló szurkolók Forrás: AFP/Nelson Almeida

A túlélők között van a futballklub három játékosa: két hátvéd, Alan Ruschel és Helio Hermito Zambier - ő Netóként ismert -, valamint Jakson Follman kapus. Utóbbinak az orvosok tájékoztatása szerint amputálni kellett a jobb lábát, s a család kérte, hogy ezt a hírt közöljék a nyilvánossággal. Follman állapotát sikerült stabilizálni, és az intenzív osztályon tartják. Korábban a másik kapust, Danilót is a túlélők között említették, ám ő később belehalt sérüléseibe.

A repülőgép kilenctagú személyzetéből ketten maradtak életben, valamint egy újságíró, aki a csapatot kísérte el a fináléra.

A szerencsétlenség

A Lamia bolíviai légitársaság Bolíviából induló járata helyi idő szerint hétfőn este zuhant le a Kolumbia északnyugati részén található El Gordo hegynél, La Unión település közelében, röviddel a medellíni nemzetközi repülőtéren tervezett leszállás előtt. Mielőtt az Avro RJ85 típusú gép eltűnt a radarok képernyőjéről, vészjelzést adott le az elektromos rendszer meghibásodása miatt. A kolumbiai polgári repülés vezetője azt mondta: a hatóságok nem zárják ki, hogy a repülőgépnek a lezuhanás előtt kifogyott az üzemanyaga, erről számolt be ugyanis a balesetet túlélő egyik légiutas-kísérő.

Három évig az élvonalban

A sportvilág szereplői, klubok, játékosok, szurkolók támogatásukról és együttérzésükről biztosították a Chapecoense csapatát.

A brazil klubok – köztük a Corinthians, a Santos és a friss bajnok Palmeiras – közös nyilatkozatot tettek, amelyben jelezték, készek futballistákat kölcsönadni, hogy az egyesület tovább folytathassa szereplését.

Forrás: AFP/Nelson Almeida

"Bár tudjuk, hogy a szörnyű esemény helyrehozhatatlan károkat okozott, most van itt az a pillanat, amikor a Chapecoensének támogatásra és segítségre van szüksége. A klubok a következő szolidaritási intézkedéseket javasolják: a Chapecoense a 2017-es szezonban kölcsönjátékosokat kaphasson, a következő három szezonban ne essen ki a bajnokságból (ha kiesőhelyen zár, akkor a 16. helyezett búcsúzzon az élvonaltól)" – áll a nyilatkozatban.