Dárdaiék megroppantak, Gulácsiék készülhetnek a BL-re

RB Leipzig vs Hertha BSC Bundesliga FOOTBALL soccer
Leipzig's starting 11 in a huddle at the German Bundesliga football match between RB Leipzig and Hertha BSC at the Red Bull Arena in Leipzig, Germany, 17 December 2016. (EMBARGO CONDITIONS - ATTENTION: Due to the accreditation guidlines, the DFL only permits the publication and utilisation of up to 15 pictures per match on the internet and in online media during the match.) Photo: Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
Gulácsi Péter jött ki győztesen a Bundesliga legmagyarabb rangadójából, az RB Leipzig erőlködés nélkül győzte le 2-0-ra Dárdai Pál Hertháját, az Origo a helyszínen tekintette meg a Bundesliga két élcsapatának lipcsei összecsapását. Benyomások, érzések és egy jóslat: a magyar válogatott első számú kapusa másfél év alatt a Bundesliga 2-ből a Bajnokok Ligája főtáblájáig jut.

Ha meccsnap van, az semmihez sem fogható. A stadionhoz közeledve mindig elkapja az embert a bizsergető izgalom, pláne akkor, ha életében először jár a helyszínen.

Érkeznek a szurkolók a mérkőzésre Forrás: Origo

A lipcsei Red Bull Aréna elődjét 1956-ban építették, a 2000-es évek elején felújították, jelenleg Németország egyik legjobban felszerelt stadionja. Ez nemcsak egy aréna, hanem erőd, kívül-belül pazar. Különlegessége pont a megközelítése: a beléptetésnél még semmi nem látszik a stadionból, meg kell mászni jópár lépcsőfokot, hogy megpillantsuk a kagylóhéjat, majd bejussunk a lelátóra.

Lassan halad a beléptetés, a stadionból még semmi sem látszik Forrás: Origo

A 2000-ben lebontott és 2010-ben átnevezett korábbi Zentralstadion bástyaszerű maradványa körbeöleli az új létesítményt, kis hidak vezetnek a küzdőtér belsejébe.

Már nagyon közel a lelátó Forrás: Origo

A Red Bull rendesen pumpálja a pénzt a csapatba, ezt a vak is látja. Elég ránézni az újonc bombaerős, tehetséges fiatalokkal, leendő sztárokkal teletűzdelt keretére, de a stadionon belül ezt szintén érezni. Minden modern, minden pompás, minden nagy, kevés stadionban van annyi hely és mozgástér, mint itt. Minden piros, minden kék, mindenhonnan a Red Bull folyik, a helyieknek biztosan a fülén jön ki.

Feltűnő volt az is, mennyire törődnek a szurkolókkal. A bejáratnál minden egyes drukker kapott egy Die Roten Bullen feliratú Mikulás-sapkát, nehogy elfelejtsék, egy hét múlva már karácsony. Apróság, de kedves gesztus, és látványnak sem volt rossz közel 40 ezer piros sapka a stadionban.

Lipcse-sál és Mikulás-sapka, ez volt a szombati divat Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hendrik Schmidt

A Hertha-szurkolókra sem lehetett panasz, a szép számban érkező vendégek kitettek magukért és a látványért (a vasútállomás és a belváros már délben tőlük volt hangos), amíg el nem dőlt a meccs, hangerőben simán felvették a versenyt.

Kék-fehérbe borult a Hertha-szektor Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan Woitas

Elismeréssel beszélnek a magyarokról

A találkozó előtt arról faggattuk a helyüket keresgélő szurkolókat (mindkét oldalról), mit gondolnak a csapatukban szereplő magyarok teljesítményéről.

Gerincet és erőt adott a csapatnak, más dimenzióba léptünk, amióta ő a vezetőedző. Remélem, akkor is élvezi majd a bizalmat, amikor hullámvölgybe kerülünk" – mondta egy fiatal Hertha-drukker.

„Néha az az érzésem, túlpörgeti a csapatot, feszegeti a határokat, kockázatos, amit csinál, ezt mutatják a sérülések is. Tetszik, hogy mindig mindent belead, és ez átragad a játékosokra is. Remélem, jövő tavasszal nem esünk úgy össze, és akkor minden esélyünk meglesz a Bajnokok Ligájára" – felelte egy másik kék-fehér szurkoló.

„Gulácsi a Bundesliga legjobb kapusa,

Örülök, hogy ő védi a kapunkat" – mondta egy tetőtől talpig Lipcse-szerelésbe öltözött drukker. A Leipzignél kevesebb gólt egyébként csak a Bayern München és a Frankfurt kapott ebben a szezonban.

Tudtok ti, ha akartok

A Red Bull Aréna lelátója elég meredek, ez rendesen megdobja a hangulatot és az akusztikának sem tesz rosszat. A 2016-2017-es szezonban eddig hétből hat hazai mérkőzésen telt meg a stadion. Az előzetes hírek szerint már napokkal korábban elfogyott minden jegy a Hertha elleni mérkőzésre, de mintha akadtak volna foghíjak. A lényeg azonban, hogy a lipcseiek szeretnek meccsre járni és megbecsülik, hogy hirtelen ennyire jó csapatuk lett, hiszen kéthetente megtöltenek egy 42 ezres stadiont, amit a hírek szerint hamarosan 70 ezresre bővítenek.

A lemenő nap még pont bekukucskál Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hendrik Schmidt

Magától szinte alig szurkolt a hazai közönség (kivéve a folyamatosan ugráló és éneklő ultrákat a kapu mögött), de nagyon könnyen manipulálható volt. Ha tapsolni kellett, tapsoltak, ha kiabálni kellett, kiabáltak. Élvezték, lelkesek voltak, de irányításra volt szükségük, hiányzott a folyamatosan lüktető alaphangulat.

A pályán közben zajlott a találkozó, amely nem sikerült valami izgalmasra, és ez inkább a Herthán múlott,

a berlini csapat nem tudott felnőni a rangadóhoz.

Dárdaiék úgy 20 percig voltak meccsben, utána folyamatosan rezgett a léc, csak idő kérdése volt, mikor törik meg a hazai jég.

A Lipcse győzelméhez a második félidőben nem férhetett kétség, nagyon sima meccs volt, sokkal simább, mint amit az eredmény sugall. A hazaiak 16, a vendégek 3 lövéssel próbálkoztak kilencven perc alatt,

Gulácsi Péternek nem kellett védenie a mérkőzésen,

sokszor unatkozott a kapujától 20 méterre. Ez azért kemény kritika a Herthának.

Dárdai előre megmondta

Ha nem is mondta ki nyíltan, Dárdai Pál csütörtökön az Origónak adott interjújában erősen utalt rá, hogy csapata nem győzelmi esélyekkel utazik a Lipcséhez. Sok sérültet kellett pótolnia és fáradtnak érezte együttesét a tréningeken. A Hertha mindkét kapott gólja erről tanúskodott. Az első félidőben a mindössze 20 éves, de bajnokságban már kilencgólos Timo Werner góljánál látványosan elaludtak a védők, a szögletből kapott második találatot szintén csak nézték.

Dárdai Pál nem tudta felfrissíteni elfáradt együttesét Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hendrik Schmidt

Fejben rettenetesen elfáradt a Hertha az év végére: a szezonban most először kapott ki egymás után kétszer, és összességében hat kilométerrel futott kevesebbet az ellenfelénél. Kérdés, hogy a Darmstadt elleni, idei utolsó bajnoki mérkőzést izomból képes lesz-e lehozni a berlini csapat. Jobban teszi, mert ha nem, akár a hatodik helyen is telelhet, pedig ezt a fordulót a 3. helyről várta.

A magyar edző a találkozó utáni sajtótájékoztatón ki is emelte, a következő pár napban a gyors regenerálódás a legfontosabb feladata a csapatnak.

Árulkodó testbeszéd

Dárdai Pál szinte az egész mérkőzést a technikai zóna határvonaláról követte figyelemmel. Szinte. Szigorúan, hátra tett kézzel figyelte, mit lát vissza abból, amit az öltözőben kért. Feltűnő volt, hogy akkor is megtapsolta játékosait, ha hibáztak.

Amikor Willi Orban befejelte Jarstein kapujába a Leipzig második gólját, Dárdai hosszú percekre eltűnt a gyepről. Ez egyértelmű jele volt annak, hogy beletörődött, a Hertha nem lesz képes felállni ezen a mérkőzésen.

Ritka pillanat: ül a Hertha mestere Forrás: AFP/Robert Michael

Gulácsiék fejben készülhetnek a BL-re

Gulácsi Péter csapata a Hertha legyőzésével egyértelmű választ adott az egy héttel ezelőtt lufit pukkantóknak: az Ingolstadt elleni – szezonbeli első – vereség nem egy hullámvölgy kezdete volt, csak pillanatnyi zavar a rendszerben.

Összekapta magát a csapat az ingolstadti fiaskó után Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hendrik Schmidt

A Lipcse ismét lendületesen és kombinatívan focizott, ahogyan azt megszokhattuk, és a bikák erődje továbbra is bevehetetlen. A megszerezhető 21 pontból 19-et gyűjtött be az újonc a Red Bull Arénában, 14 gólt szerzett és ötöt kapott. A tabellára pillantva 15 forduló után 36 ponttal áll az első helyen, vasárnapig biztosan. Újoncként ez lenyűgöző szám.

Az elmúlt évek eredményeit figyelembe véve, a Bundesligában körülbelül 50 megszerzett ponttal elérhető az Európa Liga,

60 pont fölött pedig a Bajnokok Ligája csoportkörébe lehet jutni.

Még 19 forduló van hátra a német bajnokságból, ez azt jelenti, hogy a Leipzignek mérkőzésenként 1.2 pontot kell szerezni a hátralévő fordulókban a BL-induás kiharcolásához (papíron). Az első 15 fordulóban 2.4 pontot szerzett meccsenként.

Bajnok lehet a Lipcse? Kevés rá az esély. Miért? Mert a Bayern München az Bayern München. Még úgy is csekély a sansz, hogy jelenleg az élen áll, bár a fogadóirodák a Dortmundnál is nagyobb esélyt adnak az energiaitalosok aranyérmére.

A jelenlegi állás szerint a harmadik hely elérése teljesen reális cél lehet Ralph Hasenhüttl együttesének, az pedig BL-szereplést jelent.

Az ellenfelek sem nagyon fenyegetik a Gulácsiék tavaszi menetelését. A jelenleg a dobogó közelében tömörülő Hertha, Hoffenheim, Frankfurt trióban inkább benne van a kifulladás esélye, hiszen nem annyira mély és minőségű a keretük, mint a Lipcsének. Az elmúlt évek német BL-csapatainak pedig már most óriási a lemaradása a Lipcsével szemben. A Leverkusennek 16, a Schalkénak 18, a Mönchengladbachnak 20, a Wolfsburgnak 23 pont.

A Bayern otthonában komoly teszt vár Gulácsi csapatára Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hendrik Schmidt

A Leipzig sikere a Bundesliga sikere

"Németország leggyűlöltebb klubja" – sokan, sok helyen csak így emlegetik az RB Leipziget. A hagyományokhoz foggal, körömmel ragaszkodó német szurkolók nehezen viselik, hogy a Red Bull-birodalom kiskapukon át, marketingcélokkal, sok pénzzel és nagy sebességgel felépít a semmiből egy felvásárolt csapatot. "Ha erről szól a futball, akkor nem kérünk belőle" – halljuk sokszor német szurkolóktól, akik rengetegszer tüntettek már a Leipzig-modell ellen.

Ha félretesszük a szurkolói hagyományokat, és pusztán szakmai szemmel nézzük,

egy erős RB Leipzig csak jót tehet a Bundesligának.

Ha nem lennének Gulácsiék, most senki sem szorongatná a Bayern Münchent, és a bajnoki versenyfutás kevésbé lenne érdekes. Az újonc kiugró szereplésére a nemzetközi sajtó is jobban odafigyel, ez pedig jó reklám a német focinak. Ha a Leipzig idővel egyre jobb és jobb lesz, akkor a riválisokak is javulniuk kell. Sok pénzt költ a piacon a Lipcse, de ezzel eléri, hogy a német tehetségek ne a Premier League-be igazoljanak, hanem maradjanak a német bajnokságban.

A Hertha elleni rangadón begyűjtött három ponttal egyértelmű üzenetet küldött az RB Lepizig: szerdán a Bayern München otthonában kész megharcolni a karácsonyi első helyezésért, ez újoncként legutóbb a Hoffenheimnek sikerült a 2008-2009-es szezonban. Tudják ki volt annak a csapatnak az edzője? Az a Ralf Rangnick, aki most a lipcseiek sportigazgatója. Véletlen egybeesése lenne?

Ralf Rangnick menedzser (b) és Ralph Hasenhüttl vezetőedző ünnepli a Hertha elleni győzelmet Forrás: AFP/Robert Michael