Gulácsiék elbukták a csúcsrangadót; Dárdaiék újra a dobogón

fbl Horizontal
Several Bayern Munich players and Leipzig players discuss with the referee Felix Swayer after an attack of Leipzig's Swedish midfielder Emil Forsberg (L) against Bayern Munich's defender Philipp Lahm (R) during the German first division Bundesliga football match FC Bayern Munich vs RB Leipzig in Munich, Germany, on December 21, 2016. / AFP PHOTO / Christof STACHE / RESTRICTIONS: DURING MATCH TIME: DFL RULES TO LIMIT THE ONLINE USAGE TO 15 PICTURES PER MATCH AND FORBID IMAGE SEQUENCES TO SIMULATE VIDEO. == RESTRICTED TO EDITORIAL USE == FOR FURTHER QUERIES PLEASE CONTACT DFL DIRECTLY AT + 49 69 650050
Vágólapra másolva!
A legjobbak összecsapásaként indult, de 30 perc alatt eldőlt: a Bayern München 3-0-ra legyőzte az RB Leipziget a Bundesliga 16. fordulójának csúcsrangadóján, az első és a második helyezett csatáján. A bajorok ezzel az élen tölthetik a téli szünetet, három ponttal megelőzve a lipcseieket. A Hertha két vereséget követően fontos győzelmet aratott a Kleinheisler nélkül felálló Darmstadt ellen, és a Hoffenheim botlását kihasználva visszatért a dobogóra.

Bundesliga, 16. forduló
Bayern München-RB Leipzig 3-0 (3-0)
Allianz Arena, V.: F. Zwayer.
BAYERN: Neuer - Lahm, Javi Martínez, Hummels, Alaba – Xabi Alonso - Vidal, Thiago - Douglas Costa, Robben - Lewandowski. Cserék: Ulreich, Juan Bernat, Rafinha, Kimmich, Müller, Renato Sanches, Ribéry. Vezetőedző: Carlo Ancelotti.
RB LEPIZIG: Gulácsi - Bernardo, Ilsanker, Orban, Halstenberg - Keita, Sabitzer - Forsberg, Demme – Werner, Poulsen. Cserék: M. Müller, Schmitz, Burke, Kaiser, Kalmár, Khedira, Selke. Vezetőedző: Ralph Hasenhüttl.
gól: Thiago (17.), Xabi Alonso (25.), Lewandowski (45.)
piros lap: Forsberg (30.)

A mérkőzés gyászszünettel kezdődött, a berlini merénylet áldozataira emlékeztek a forduló összes találkozóján. A kép bal szélén Gulácsi Péter, a lipcseiek kapusa Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Tobias Hase

Tele volt magyar vonatkozással a Bundesliga évzáró csúcsrangadója. Az újonc Lipcse kapujában természetesen Gulácsi Péter védett, Kalmár Zsolt a kispadon foglalt helyet, ahogyan Lőw Zsolt másodedző is.

A Lipcse egyértelmű céllal utazott Münchenbe: ha pontot szerez, a Bundesliga élén töltheti a karácsonyt. Ez feljutóként legutóbb a Hoffenheimnek sikerült 2008 decemberében, annak a csapatnak Lőw Zsolt is a tagja volt – még játékosként.

Döntő szava van a Bundesliga-csodacsapat magyar edzőjének

Még többet kellett visszatekernünk az időben ahhoz, hogy megtaláljuk azt a csapatot, amely legutóbb abszolút újoncként képes volt legyőzni a Bayern Münchent. 2000 októberében a Cottbusnak sikerült ez a bravúr, a győztes gólt Sebők Vilmos szerezte, de Mátyus János is ott volt a pályán.

De ennyit a múltról, vissza a jelenbe...

Mats Hummels új frizuráját nem volt nehéz kiszúrni Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andreas Gebert

A Bayern München már egy döntetlennel is csak a második helyről vonulhatott volna téli szünetre, így csak a győzelem volt elfogadható Ancelotti csapatának, amely nagyon fogadkozott a remeklő újonc elleni összecsapás előtt.

A kezdőcsapatokban nem volt meglepetés, Robben és Douglas Costa pályára küldésével (valamint Müller padoztatásával) egyértelmű volt, hogy Ancelotti a széleken akarja zavarba hozni ellenfelét. A mérkőzés kezdetén szinte azonnal érződött, hogy a Bayern ezen az estén erőt akar demonstrálni. Lewandowskiék lehengerlően futballoztak, birtokolták a labdát és egymás után alakították ki a helyzeteket, míg a Lipcse hírhedt letámadása nem működött, a fiatal együttes kissé megilletődötten kereste önmagát.

Az első gólra alig több mint negyedórát kellett várni, Thiago Alcántara némi szerencsével, de Lewandowski kapufája után megszerezte a vezetést a Bayernnek.

A második gól is jól mutatta, hogy idegesen futballozik a Leipzig. A szezon egyik legjobb játékosa, Naby Keita vétett elemi hibát a saját tétfelén, a bajorok ezt könyörtelenül megbüntették.

Amikor nem a Bayern csapott le, akkor saját magát sújtotta a Lipcse. Emil Forsberg egy kimaradt lehetőség után elvesztette a fejét, és hátulról csúnyán rácsúszott a hazaiak kontráját indító Philipp Lahmra. A játékvezető először a sárga lapot vette elő, végül kiállította a 25 éves svédet.

Az első félidő végén Gulácsi Péter összehozott egy büntetőt (Douglas Costával volt szabálytalan, lapot nem kapott), Robert Lewandowski magabiztosan értékesítette a tizenegyest, így

háromgólos előnnyel vonulhatott szünetre a Bayern.

A folytatásban egy sebességi fokozatot visszavett a Bayern München, de így is tökéletes kontroll alatt tartotta a mérkőzést és uralta a játékot.

Gulácsi Péter több fontos védést is bemutatott a második félidőben, csapata legjobbja volt.

Ezt követően már nem történt feljegyzésre érdemes esemény, a Bayern München magabiztos győzelemmel mutatta meg, hogy melyik jelenleg Németország legjobb csapata. Ha valaki esetleg kételkedett volna...

1 gól, 1 gólpassz, 5 lövés, 4 kulcspassz, 86%-os passzpontosság, 121 labdaérintés, 4 sikeres csel 6 labdaszerzés. Nem vitás, Thiago Alcántara a meccs embere Forrás: AFP/Christof Stache

Dobogón a Hertha

Nehéz évzáró elé nézett Dárdai Pál Herthája, hiszen két vereség és a Lipcse otthonában simán elveszített rangadó után kellett kimásznia a gödörből. Ez sikerült, a berliniek gól nélküli első félidő után 2-0-ra nyertek a sereghajtó Darmstadt ellen, Marvin Plattenhardt és Salomon Kalou volt eredményes hazai oldalon. A vendégeknél Kleinheisler László nem kapott lehetőséget, a kispadon ülte végig a kilencven percet.

A Hertha a dobogón telelhet Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Győzelmének köszönhetően a Hertha visszakerült a dobogó legalsó fokára, ez remek eredmény Dárdai Pál csapatától, amely hazai pályán a megszerezhető 24 pontból 21-et gyűjtött be az ősszel.

A Hertha azért is mehet karácsonyozni a harmadik helyről, mert a mezőny egyetlen veretlen (de tíz döntetlent számláló) együttese, a Hoffenheim az utolsó percekben kiengedte a győzelmet a kezéből a Werder Bremen ellen, az a találkozó 1-1-re végződött. Szalai Ádám nem kapott helyet a Hoffenheim keretében.

Bundesliga, 16. forduló:
Bayern München-RB Leipzig 3-0 (3-0)
Hertha BSC-SV Darmstadt 98 2-0 (0-0)
1899 Hoffenheim-Werder Bremen 1-1 (1-0)
FC Ingolstadt 04-SC Freiburg 1-2 (0-2)
1. FC Kölm-Bayer Leverkusen 1-1 (1-1)
kedden játszották:
Borussia Dortmund-FC Augsburg 1-1 (0-1)
Eintracht Frankfurt-FSV Mainz 05 3-0 (1-0)
Hamburger SV-FC Schalke 04 2-1 (0-0)
Borussia Mönchengladbach-VfL Wolfsburg 1-2 (0-1)

A tabella:
1. Bayern München 16 38- 9 39 pont
2. RB Leipzig 16 31-15 36
3. Hertha Berlin 16 24-16 30
4. Eintracht Frankfurt 16 22-12 29
5. 1899 Hoffenheim 16 28-17 28
6. Borussia Dortmund 16 35-19 27
7. 1. FC Köln 16 21-15 25
8. SC Freiburg 16 21-27 23
9. Bayer Leverkusen 16 23-24 21
10. FSV Mainz 05 16 26-30 20
11. FC Schalke 04 16 20-19 18
12. FC Augsburg 16 13-17 18
13. VfL Wolfsburg 16 15-24 16
14. Borussia Mönchengladbach 16 15-25 16
15. Werder Bremen 16 20-34 16
16. Hamburger SV 16 14-31 13
17. FC Ingolstadt 04 16 14-27 12
18. SV Darmstadt 98 16 11-30 8

A Bayern-Leipzig mérkőzés eseményei percről percre

MÁSODIK FÉIDŐ

90. perc: VÉGE! A Bayern a második félidőben félgőzzel is simán lehozta a mérkőzést, a bajorok 3-0-ra nyerték a Bundesliga csúcsrangadóját.

87. perc: KAPUFA! Két szép csel után Ribéry találta el a lécet 10 méterről.

86. perc: Hatalmas védés Gulácsitól! Douglas Costa 23 méterről végezte el a Bayern München szabadrúgását, a magyar kapus repült a hosszú felső irányába, és kitolta a labdát.

70. perc: Thiago tesztelte távolról Gulácsit, a magyar kapus a helyén volt.

65. perc: Ribéry és Lewandowski szép összjátéka után a lengyel lőtt kapura, Gulácsi a fejével csúsztatta szögletre.

60. perc: A Bayern úgy is teljes kontroll alatt tartja a mérkőzést, hogy egy sebességi fokozatot visszavett a második félidőben.

A TÖBBI PÁLYÁN: A Hertha megszerezte a vezetést a Darmstadt ellen, 1-0-ra áll az a meccs Plattenhardt találatával.

Közben Badstuber tweetelt egy "Danke"-t, a pletykák szerint távozik a rendkívül sérülékeny hátvéd.

51. perc: A Bayern München türelmesen és gólra éhesen építgeti támadásait, nem lesz könnyű dolguk a vendégeknek, ha el akarják kerülni a nagy arányú vereséget.

46. perc: Folytatódik a találkozó, a Bayern München indította ismét útjára a labdát.

ELSŐ FÉLIDŐ

Gulácsinak nem volt esélye Lewnadowski büntetőjénél Forrás: AFP/Guenter Schiffmann

45. perc: Itt az első félidő vége! Nagyon nehéz 45 percen van túl a Leipzig, hengerel a Bayern. Ennél nehezebb csak a második játékrész lesz az újoncnak. Vajon mennyinél áll meg az Ancelotti-csapat?

45. perc: 3-0! Lewandowski rúgta be magabiztosan a büntetőt. Gulácsi nem kapott lapot a szabálytalanságért.

44. perc: 11-es a BAYERNNEK! Gulácsi Péter volt szabálytalan Douglas Costával szemben.

Német humor? A Bayern Twittere így reagált a piros lapra:

38. perc: Douglas Costa zsugázta oda a labdát Robbennek, aki ívelve adott középre, de Gulácsi véget vetett a Bayern-akciónak.

Három forgatókönyv maradt. 1: a Bayern összeroppantja és kitömi a Lipcsét. 2: nagyon unalmas lesz innentől a mérkőzés. 3: Csodát látunk, de erre van a legkevesebb esély.

30. perc: PIROS LAP, emberhátrányban a Lipcse! Forsberg rúgta fel hátulról becsúszva Lahmot, a játékvezető előbb a sárga lapot húzta elő, majd némi tanácskozás után kiállította a 25 éves svédet.

29. perc: Neuer-bavúr! Willi Orban fejelt a rövidről egy szöglet után, szépen védett a Bayern kapusa.

25. perc: GÓL! Már 2-0-ra vezet a Bayern!

A szezon egyik legjobbja, Naby Keita hibázott nagyot saját térfelén, a bajorok ezt könyörtelenül ki is használták. Vidal szerelte a Lipcse fiatal középpályását, Lewandowski csapott le a labdára, Thiagóhoz passzolt, a spanyol Xabi Alonsóhoz továbbított, a baszk klasszis pedig 8 méterről nem hibázott, belsővel kilőtte a hosszú alsót.

21. perc: Húsz percet kellett várni az első Leipzig-lövésre, Demme próbálkozását Neuer védte.

19. perc: majdnem 2-0! Két percen belül a második kapufáját rúgta a Bayern, ezúttal Douglas Costa lövése csattant a lécen. Gulácsi vetődött, de verve volt.

17. perc: GÓL! VEZET A BAYERN!

Robben ugratta ki a jobb oldalon Lahmot, a beadás után Lewandowski pöccintette a rövid oldali kapufára a labdát, a kipattanót a jó ütemben érkező Thaigo sodorta combbal a kapuba. (1-0)

14. perc: Alaba gyönyörű cselek után az alapvonal közeléből adott be középre, Gulácsi csak ütni tudta, Ilsanker rúgta szögletre Lewandowski mellől.

13. perc: Robben robbenezett a jobb oldalon, de lövés helyet lágyan beemelte a labdát a 16-oson belülre, de nem volt jó senkinek, Gulácsi nyugodtan készülhetett a kirúgáshoz.

10. perc: Xabi Alonso szöglete után csak nehezen tudott felszabadítani a Leipzig Gulácsi kapuja előtt.

Mats Hummels, a Bayern hátvédje fodrásznál járt, szőkére váltott.

Hummels kiszőkült Forrás: AFP/Guenter Schiffmann

4. perc: a Lipcse majdnem gólt szerzett! Werner lapos beadásáról Poulsen maradt le nagyon kevéssel a kapu előtt.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a Lipcse gurította hátra a labdát. Csak a rend kedvéért, a Bayern tiszta pirosban, a Leipzig sötétkékben futballozik ma este.

A mérkőzés előtt a stadionban egyperces gyászszünettel emlékeztek a hétfői berlini merénylet áldozataira. A játékosok fekete karszalaggal futballoznak.

A berlini merénylet után fokozott biztonsági intézkedésekkel készültek a találkozóra, ez a stadion felé vezető úton és a beléptetésnél is érzékelhető volt.

A rendőrök ellenőrizték az Allianz Aréna felé tartó autósokat Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Tobias Hase
Szigorú beléptetés Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Tobias Hase

Előzmények és érdekességek

Ez a két csapat első egymás elleni tétmérkőzése.

15 fordulót követően a címvédő Bayern München áll a Bundesliga tabellájának élén. Az újonc RB Leipzig szintén 36 pontot gyűjtött, csak rosszabb gólkülönbsége miatt második.

Az első 14 forduló eredményei alapján az RB Leipzig a legjobb újonc a Bundesliga történetében.

Az előző fordulóban mindkét csapat nyert: az RB Leipzig 2-0-ra győzte le Dárdai Pál Hertháját, a Bayern München a Darmstadt otthonából távozott 0-1-s sikerrel.

Mindkét csapat egyetlen vereséget számlál az őszi szezon eddig lejátszott 15 fordulójában. A Bayern a Dortmund, a Lipcse az Ingolstadt vendégeként kapott ki 1-0-ra.

A Bayern München gyűjtötte a legtöbb pontot hazai pályán ebben a szezonban, az RB Lepizig viszont vendégként mondhatja el ugyanezt.

Az RB Leipzigé a legfiatalabb (24.1) átlagéletkorú csapat a német élvonalban, a Bayerné az egyik legidősebb (27.9).

Legutóbb a 2008–2009-es szezonban fordult elő, hogy újonc csapat a Bundesliga élén karácsonyozott, akkor a Hoffenheim volt képes erre a bravúrra. Abban a csapatban futballozott Lőw Zsolt, aki most a lipcseiek másodedzője.

Döntő szava van a Bundesliga-csodacsapat magyar edzőjének

Mindkét csapat edzőt cserélt a nyáron. A Bayern Münchennél Carlo Ancelotti váltotta Pep Guardiolát, a lipcseieknél Ralph Hasenhüttl került Ralf Ragnick helyére, aki sportigazgatóként folytatta munkáját az újoncnál. A ma esti lesz Hasenhüttl 50.élvonalbeli mérkőzése vezetőedzőként.

A Bundesliga 18-as mezőnyéből egyetlen klub ellen nem volt még eredményes Robert Lewandowski, ez az újonc Leipzig.

A Bayern Münchent több mint 16 éve győzte le utoljára Bundesliga-újonc.

Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa öt bajnokin őrizte meg a hálóját a kapott góltól ebben a szezonban.