BL-csapat ellen indul Nagy Ádámék brutális sorozata

662360001 fbl Horizontal
Napoli's Polish midfielder Piotr Zielinski (L) vies with Bologna's Hungarian midfielder Adam Nagy during the Italian Serie A football match SSC Napoli vs Bologna FC on September 17, 2016 at the San Paolo stadium in Naples. / AFP PHOTO / CARLO HERMANN
Vágólapra másolva!
A Bologna-Napoli összecsapással indul a Serie A 23. fordulója, az olasz sajtó egyhangúan a kezdőcsapatba várja a hazaiak magyar légiósát, Nagy Ádámot. Az Origo a helyszínen tekinti meg a szombat esti meccset, és minden részletről beszámol.

A címvédő Juventus látogatása után papíron

ez a második legnehezebb hazai mérkőzése Nagy Ádáméknak a szezonban,

hiszen a Juve mellett a Napoli a másik Bajnokok Ligája-résztvevő olasz csapat. Maurizio Sarri együttese ráadásul csoportelsőként jutott a BL nyolcaddöntőjébe, amelyben a tavalyi győztes Real Madrid az ellenfele.

A 2016-2017-es szezonban a Napoli nyújtja a legjobb idegenbeli teljesítményt a Serie A-ban, hiszen a legtöbb pontot gyűjtötte (18, holtversenyben a Juventusszal) és a legtöbb gólt szerezte (20), mérkőzésenként átlagban kettőt.

A tabella harmadik helyét elfoglaló déliekkel kapcsolatos hír, hogy visszatérhet a keretbe Arkadiusz Milik, aki még októberben szenvedett súlyos térdsérülést. A lengyel csatár a kezdőben még biztos nem lesz ott, de a kispadra talán már leülhet.

Milik az őszi összecsapáson duplázott, szombaton aligha látjuk még a pályán Forrás: NurPhoto/Ernesto Vicinanza/NurPhoto/Ernesto Vicinanza

Nem sok jót ígér az egymás elleni mérleg

A Bologna a legutóbbi hat Napoli elleni mérkőzésből csak egyet tudott megnyerni, az az egy viszont emlékezetesre sikerült.

2015 decemberében a Napoli a szezonban még veretlen csapatként lépett pályára a Bologna otthonában, de a hazaiak 60. percben már 3-0-ra vezettek és végül 3-2-re nyertek. A rossoblu legértékesebb játékosa, a 10 millió euróra taksált Mattia Destro és – az akkor még Napoli-mezben futballozó – Gonzalo Higuaín is duplázott.

Az azóta eltelt 14 hónapban két egymás elleni bajnokit játszottak a csapatok, mindkettőt Nápolyban, a két találkozó összesített gólaránya 9-1, nem a Bologna javára. Szeptemberben 3-1-re nyert a Napoli, Nagy Ádám kezdőként végigjátszotta azt a mérkőzést.

Pénteki sajtótájékoztatóján Roberto Donadoni vezetőedző kiemelte, a Bolognának a megszokottnál bátrabban és koncentráltabban kell futballoznia egy Napoli szintű ellenfél ellen, hiszen egy ilyen mérkőzésen nem férnek bele azok hibák, amelyek egy Crotone elleni összecsapáson még igen.

Érdekesség, hogy a szezonban a Napoli szerezte a legtöbb gólt a tizenhatoson belülről (44), a Bologna pedig a második legtöbbet (9) a tizenhatoson kívülről.

Nagy kezdő lesz?

Az olasz sajtó egyhangúan a kezdőcsapatba várja Nagy Ádámot, hiszen magyar középpályás a Bologna legutóbbi három mérkőzésén az első perctől a pályán volt, valamint posztriválisa, Federico Viviani eltiltás miatt nem lehet ott a keretben.

Nagy Ádám (j) a szezonban másodszor bizonyíthat a BL-szereplő Napoli ellen Forrás: AFP/Carlo Hermann

Nagy a Bologna idénybeli 22 bajnoki mérkőzéséből csak négyen nem kapott lehetőséget Roberto Donadoni vezetőedzőtől, csapata mind a négy összecsapást elveszítette, méghozzá szerzett gól nélkül. Ez a (Nagy szerint csalóka) statisztika azért is érdekes, mert edzője szerint

főként a támadások segítésében kell a legtöbbet fejlődnie.

Szinte nem telik el úgy hét az olasz sajtóban, hogy ne olvashatnánk dicsérő szavakat a magyar válogatott középpályásról.

Ezúttal a Napoli mezében több mint 100 bajnoki mérkőzésen pályára lépő Francesco Montervino dicsérte a Ferencváros korábbi futballistáját. A jelenleg sportigazgatóként dolgozó korábbi centrocampista azt mondta,

A szombati találkozó kapcsán megkérdezett Montervino hozzátette, szerinte játékoskerete alapján a Bologna sokkal jobb csapat, mint azt a tabellán elfoglalt helyezése (12.) mutatja.

Brutális sorozat indul

A szombat este 20.45-kor kezdődő mérkőzéssel kőkemény sorozatot indít a Bologna, hiszen a következő napok és hetek hazai mérkőzésein a Napoli, a Milan, az Inter és a Lazio látogat sorozatban a Renato Dall'Ara Stadionba. Április elején a Roma, az utolsó fordulóban pedig a Juventus érkezik Nagy Ádámékhoz.