Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája első elődöntőjének első összecsapásán az olasz AC Milan a holland PSV Eindhovent látta vendégül. Az összecsapást Sevcsenko és Tomasson egy-egy gólja döntötte el a hazaiak javára, ám a milánói együttes előtt borzasztó nehéz visszavágó áll, hiszen az ellenfél a San Siróban is számtalan helyzetet puskázott el.

Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés
AC Milan - PSV Eindhoven 2-0 (1-0)
Milánó, Giuseppe Meazza-stadion, 69 ezer néző
v.: Vasszarasz (görög)
AC Milan: Dida - Cafú, Stam, Maldini, Kaladze - Gattuso, Pirlo (Ambrosini, 72.), Seedorf (Serginho, 81.) - Kaká - Crespo (Tomasson 64.), Sevcsenko
PSV Eindhoven: Gomes - Ooijer, Alex, Bouma (Lucius, a szünetben), Li - Van Bommel, Vogel, Cocu - Park - Beasley (Vennegoor of Hesselink, 61.), Farfán.
gól: Sevcsenko (42.), Tomasson (90.)
sárga lap: Seedorf (18.), illetve Gomes (28.), Ooijer (69.)

Nagy meglepetést egyik szakvezető sem okozott a másiknak, Carlo Ancelotti azt mondta még egy nappal korábban, Stam és Pirlo csak akkor kapnak helyet a kezdőcsapatban, ha százszázalékosan egészségesek - úgy tűnik, a kluborvosok nagyon jól dolgoztak, mert mindkét sztár kifutott a San Siro gyepére.

Főleg az egykori PSV-védő játékára volt szükség, hiszen Nesta eltiltás miatt nem szerepelhetett: A csatársorban Sevcsenko társa Crespo lett.

Miközben Olaszországban a Milan azért harcol, hogy megszerezze a 18. bajnoki címét, addig a PSV szombaton ezt már bebiztosította magának: a Vitesse elleni 3-0-s sikerrel ugyanis az eindhoveni gárda 18. alkalommal nyerte meg a holland aranyérmet.

A bajnokin Alex, Bouma és Vennegoor of Hesselink sérülés miatt nem játszhatott, a trióból utóbbi játékos nem épült fel teljesen, így a csatár csupán a kispadon foglalhatott helyet, Farfán mellett Beasley kapott támadófeladatot Guus Hiddinktől.

Ahogy várni lehetett, a Milan lépett fel támadólag, a 3. percben Sevcsenko okozott kisebb kalamajkát a kapunál, de Gomes megszelidítette a labdát. A 10. percben már nagyobb esély kínálkozott a gólszerzésre, előbb Crespo közeli lövését paskolta szögletre a PSV kapusa, majd a szögletet követően büntetőpontról Stam bikázott léc fölé.

Fél perc sem telt el, Crespo léphetett volna ki a védők közül, Gomes viszont együtt élt a játékkal, s jól vetődött ki az argentin csatár elé.

Tizenkét percet kellett várni az első vendéglehetőségre: Farfán 20 méteres lövését Dida üggyel-bajjal tudta csak megfogni. A 15. percben ismét Farfán villant, a perui csatár nagy szlalom közben Stamot és Cafút is befűzte, ám nem találta el jól a labdát, így Dida könnyedén hárított.

A 19. percben újabb PSV-lehetőség, naná, hogy Farfán révén: a 18 méteres szabadrúgás messze a léc felett szállt el. A 21. percben Park válallkozott lövésre, alig tévesztette el a célt.

Az első tíz perc megilletődöttsége után a félidő közepére a holland gárda nemcsak megnyugodott, de át is vette az irányítást. Vogelék minden labdát megbecsültek, kemény és pontos védekezésből indulva igyekeztek minden támadást lövéssel befejezni.

A 34. percben Pirlo labdaszerzését követően Kaká egy csel után 18 méterről lőtt, Gomes a levegőben úszva a jobb felső sarok elől mentett. A 42. percben góllá érett a megújuló hazai nyomás: Pirlo pazar labdával szöktette Sevcsenkót, aki elszáguldott Bouma mellett, majd okosan a jobb sarokba helyezett (1-0).

A félidőben Hiddink cserélt, Bouma helyére, Lucius állt be.

A játékrészt jól kezdte a PSV, a hollandok két koreai labdarúgója majdnem összehozott egy gólt. Li a 16-os bal oldali csücskétől lövésre szánta el magát, Dida el is dőlt a rövid sarokra, de kiejtette a labdát, így nagyon kellett igyekeznie a tápászkodással, hogy Park elől időben felszedje. A vendégrohamok őrült tűzijátékkal folytatódtak, amelynek végén a levágódó labdát Stam takarította el.

Az 54. percben Crespo hihetetlen helyzetet hagyott ki, Kaká remekül tálalt a csatártárs elé, az argentin viszont ahelyett, hogy ajtóablak-helyzetben lőtt volna, addig totojázott, míg saját lábában összeesett... Az ellentámadásból Farfán kevert meg mindenkit a Milan 16-osánál, passzát Park lőtte kapura 10 méterről, de pont Dida kezeibe.

Az 58. percben ismét Sevcsenko varázsolt, a mellel maga elé tett labdát a 16-os vonaláról emelte kapura, a visszavetődő (inkább repülő) Gomes viszont ujjheggyel hatalmas bravúrt bemutatva védett.

Az utolsó félórára még támadósorát frissítette kicsit Hiddink is, Beasley helyére Vennegoor of Hesselink érkezett, aki szinte első labdaérintésére gólt szerezhetett volna - a feltételes mód használatát azonban egy jól keresztező olasz láb érvényesítette.

A 67. percben Van Bommel bombája zúgott el a léc felett, majd Park nem érte el Farfán éles beadását.

A klasszisokból álló Milan-védelem mellett jóformán akkor kerültek helyzetbe a hollandok, amikor csak akartak, igaz, ezek a lehetőségek egytől egyig kimaradtak. A 79. percben ismét Van Bommel lőtt 16 méterről Dida ismét jó helyen állt.

Ahogy lenni szokott, a kihagyott helyzeteket a Milan keményen büntette: a 90,. percben Kaká lövése elakadt az egyik holland védőben, a lepattanót a csereként beálló Tomasson azonnal a kapu közepébe továbbította.

A találkozó így 2-0-s Milan-sikerrel zárult, noha a játék képe alapján a döntetlen igazságosabb eredmény lett volna. Dida viszont továbbra is hibátlanul őrzi kapuját, tavaly november óta immáron több mint 600 perce nem kapott BL-gólt a brazil válogatott kapus.