Vágólapra másolva!
Az Arsenal története során először jutott be a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjébe, miután a szerda esti visszavágón a Juventus otthonában gól nélküli döntetlent ért el, és ezzel megőrizte Londonban szerzett kétgólos előnyét. Az FC Barcelona a Benfica elleni idegenbeli 0-0 után a Camp Nouban szintén 2-0-ra diadalmaskodott, így négy közé jutott. Az Ágyúsok a spanyol Villarreallal, míg a katalánok az olasz AC Milannal meccselnek a párizsi BL-döntőért.

A katalánok utolsó három mérkőzésükön mindössze egyszer találtak az ellenfél kapujába, ráadásul Ronaldinho is csak büntetőből volt eredményes. A Málaga és a Real Madrid elleni bajnoki, valamint a Benfica elleni BL-odavágó is döntetlennel zárult.

"Az utóbbi időben valóban akadozik a befejezés, de a legfontosabb, hogy mindegyik mérkőzésen számos helyzetet alakítottunk ki, így nincs miért aggódni" - bizakodott a meccs előtt a spanyol gárda védője, Giovanni van Bronckhorst.

Frank Rijkaard holland vezetőedzőnek csak Lionel Messi hiánya okozott fejtörést, bár hétfőn az argentin tehetség már edzésbe állt, de szerdán még nem léphetett pályára.

Rijkaard honfitárs kollégájának, Ronald Koemannak is csak egy sérültje volt a meccs előtt, de az neki jóval nagyobb problémát jelentett, ugyanis a portugál bajnokság góllövőlistáját vezető Nuno Gomesre nem számíthatott, miután az első meccs Lisszabonban 0-0 lett.

"Megvannak a csatáraink ahhoz, hogy a Camp Nouban is eredményesek legyünk" - mondta a portugál csapat egyik olasz támadója, Fabrizio Miccoli, aki ezzel minden bizonnyal magát ajánlotta a Barcelona védőinek figyelmébe.

Koeman annyit ígért, hogy együttese az utolsó percig küzdeni fog a továbbjutásért, ahogy azt az első találkozón is tette. A Benfica trénere játékosként megfordult Barcelonában, sőt 1992-ben ő szerezte a győztes gólt a BEK-döntőben.

A számok mindenesetre a Barcelona továbbjutását ígérték: a katalánok utolsó 12 hazai BL-meccsükön nem kaptak ki, mint ahogy ebben a BL-szezonban egyáltalán nem szenvedtek vereséget.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágó:
FC Barcelona (spanyol) - SL Benfica (portugál) 2-0 (1-0)
v.: Lubos Michel (szlovák)
Barcelona: Valdes - Belletti, Oleguer, Puyol, van Bronckhorst - van Bommel (Edmílson, 85.), Iniesta, Deco - Ronaldinho, Larsson (Giuly, 86.), Eto'o.
Benfica: Moretto - Rocha, Luisao, Anderson, Leo - Beto (Robert, 72.), Petit, Fernandes (Marcel, 82.) - Simao Sabrosa, Geovanni (Karagunisz, 55.), Miccoli.
gól: Ronaldinho (19.), Eto'o (89.)
továbbjutott: a Barca, 2-0-val

Első félidő

A 4. percben a holland van Bommel kavargatott a Benfica 16-osán belül, majd félmagas lövésébe Beto kézzel ütött bele, s a szlovák Lubos Michel büntetőt ítélt. Ronaldinho jobbal elvégzett, jobbra tartó 11-esét Moretto kapus nagy bravúrral kiütötte.

Nem sokkal később Henrik Larsson adott be a jobb oldalról, a portugálok kapuvédője gond nélkül meg is kaparintotta a labdát az érkező Deco elől. A Barca-támadó azonban sárgát kapott, mert picit fejen rúgta Morettót. A talán túl szigorú bírói ítélet azt jelenti, hogy a spanyolok brazil-luzitán játékosa Barca-siker esetén kénytelen lesz kihagyni a Milan elleni BL-elődöntőt.

Forrás: MTI

Jóvátette hibáját a brazil aranylabdás

Az aranylabdás Ronaldinho a 19. percben kijavította hibáját. Beto lyukat rúgott, Henrik Larsson lecsapott a labdára, szöktette a jobbszélen meginduló Eto'ót, aki középre adott, a 11-es pont környékén érkező Ronaldinho pedig a kapuba gurított (1-0).

A félidő derekán a brazil támadó szép cselsorozatával Luisaót zavarta meg, a védő kézzel ért a labdába. A 16-os bal sarkáról elvégzett Ronaldinho-szabadrúgás épphogy elkerülte a jobb alsót.

Leo a 40. percben óriási hibát vétett: felszabadítani akart, de jobb külsővel van Bommelhez "kiflizte" a labdát, a középpályás ziccerbe került az ötösnél, ballal tüzelt is, de a vendégkapus bravúrral hárított. A játékrész zárásaképp először Eto'o a 16-os bal szélén remekül cselezgetett, de beadása nem ért célt, majd egy újabb bal oldali beadást Henrik Larsson fejelt kapu fölé.

Második félidő

Az 56. percben az exbarcás Simao Sabrosa került teljesen tiszta helyzetbe, de 7 méterről, pár centivel a jobb kapufa mellé lőtt. Ronaldinho nyolc perccel később, 18 méterről, szabadrúgásból a bal alsó felé csavarta a labdát, ám a Benfica kapusa könnyedén hárított.

A következő helyzet a Barcáé volt: Deco a 16-os jobb sarkáról, magasan Deco felé pörgette a labdát, Eto'o pedig 12-ről ollózni próbált, látványos kísérlete azonban jócskán elkerülte a kaput. A másik oldalon az olasz Miccoli került helyzetbe, de 18-ról csúnyán fölé-mellé lőtt.

Nem így az Európa-bajnok Karagunisz, aki 25-ről nagyon erős és pontos lövést eresztett meg a jobb alsó felé, Valdes szépen vetődve hárított. Az 1-1 helyett pedig 2-0 lett, mégpedig egy igazán pazar Barca-támadás után. Ronaldinho a középpályáról indította Giulyt, a cserejátékos azonnal középre emelt, Eto' mellel levette a labdát, majd 8 méterről irtózatosan bevágta (2-0).

A Barcelona kapott gól nélkül, 2-0-s összesítéssel bejutott az elődöntőbe, ahol a Bayernt és a Lyont kiejtő Milan lesz az ellenfele.