Vágólapra másolva!
Az FC Barcelona lesz az Arsenal ellenfele a Bajnokok Ligája párizsi fináléjában, miután a katalánok az elődöntő visszavágóján megőrizték egygólos előnyüket a vendég AC Milannal szemben.  

Bajnokok Ligája, elődöntő, második mérkőzés
FC Barcelona - AC Milan 0-0
Barcelona, Nou Camp, 98 ezer néző
v.: Merk (német)
Barcelona: Valdes - Belletti, Puyol, Marquez, Van Bronckhorst - Deco, Edmílson, Iniesta - Giuly (Larsson, 69.), Ronaldinho - Eto'o (Van Bommel, 88.).
Milan: Dida - Stam, Costacurta (Cafú, 63.), Kaladze, Serginho - Gattuso, Pirlo (Rui Costa, 68.), Seedorf - Kaká - Sevcsenko, Inzaghi (Gilardino, 79.).
sárga lap: Edmilson (89.)
döntőbe jutott: a Barcelona 1-0-s összesítéssel.

Az idegenbeli győzelem mellett több minden is a hazaiak továbbjutása mellett szólt az óriási érdeklődéssel kísért találkozó előtt. Bár a Milant sem lehetne a kiegyensúlyozatlan jelzővel illetni, a rossonerókkal ellentétben a Barca minden bizonnyal idén is megnyeri hazája bajnokságát, vagyis egy fokkal nagyobb önbizalommal és kisebb nyomás alatt készülhetett a visszavágóra.

És persze pihentebben is, hiszen a csapat Sevilla elleni találkozója elmaradt a hétvégén, nem úgy a Milan messinai fellépése, amelyen Nestát, Kakát és végül Ambrosinit is sérülés miatt kellett lecserélni - hármuk közül Kaká ugyan felépült, Nestát azonban nem sikerült összedrótozni, míg Ambrosini el sem utazott a visszavágóra. Nesta - és a szintén sérült Maldini - hiányában Carlo Ancelottinak alaposan fel kellett forgatnia a védelmét, a várakozásokkal ellentétben Cafú helyett Stamot állította a jobbhátvéd posztjára, középen pedig Costacurta és Kaladze próbálhatta meg útját állni Ronaldinhóéknak. A csatársort illetően már nyugodtabb lehetett az olaszok mestere, felgyógyult ugyanis Filippo Inzaghi, aki nem egyszer mentette meg már meg góljaival a Milant.

A Barcánál is változott a kezdőcsapat a milánióihoz képest, a sérült Oleguer helyére Belletti lépett, a középpálya egyik legnagyobb erőssége, Deco pedig letöltötte eltiltását, Lionel Messivel és Xavival viszont ezúttal sem számolhatott Frank Rijkaard vezetőedző.

Első félidő

A kezdő sípszó után azonnal világossá tette a Milan, hogy nem szívesen halogatná a hátrány ledolgozását. 40 másoperc elteltével Stam átadásából Kaká célozta meg csak kicsit pontatlanul Valdes kapujának bal alsó sarkát, majd egy perc múlva Serginho beadása szállt el kevéssel Inzaghi feje felett.

Ebből elég! - gondolhatta a hazaiak csatára, Eto'o, aki a harmadik percben úgy válaszolt a vendéglehetőségekre, hogy betört a milánói büntetőterületre, majd egy jó csel után közelről a kimozduló Didába lőtte a labdát.

A viharos kezdés után kicsit lecsendesedett és inkább a Milan térfelén folyt a játék. A 17. percben ismét Eto'o száguldott át a vendégvédelmen, Didával szembeni párharcát azonban ezúttal sem tudta megnyerni, a kapuson lelassult labdát Costacurta rúgta ki a gólvonal előtt.

A következő percekben két ízben is Inzaghi riogatta a barcelonai közönséget, de nem sikerült lövőhelyzetet kiharcolnia. Az első 20 percet aztán Ronaldinho zárta le egy életerős távoli lökettel.

Forrás: MTI
Eto'o kéri, Kaladze nem adja



Ahhoz képest, hogy előzetesen inkább biztonsági játékra lehetett számítani, a 25-29. percig olyan - a középpályát semmibe vevő - adok-kapok alakult ki felváltva a kapuk előtt, mintha mindkét csapatnak már csak egy perce lett volna a továbbjutást érő gól megszerzéséhez. A legnagyobb kavarodást talán a két jobbhátvéd, Stam és Belletti okozta az ellenfél tizenhatosánál...

Egyébként is jellemző volt, hogy a Milan a barcelonai védelem bal oldalát próbálja zavarba hozni, a vendégek ismét valamivel többet támadtak, Deco egy 40. percben eleresztett bombával azonban gondoskodott róla, a másik oldalon se legyen túl nagy a nyugalom.

Második félidő

Az 50. pecben Seedorf emelése után Sevcsenko mutatott be kaszkadőröket megszégyenítő bevetődést, középre tartó csukafejese azonban nem okozott gondotg Valdesnak, és ugyanez volt elmondható egy perccel később Didáról is, akit Ronaldinho szabadrúgása nem ért váratlanul. Belletti feltűnése a középcsatár posztján már jóval meglepőbb volt, és ha brazil nem marad le egy ütemmel a beadásról, úgy már csak az üres hálóba kellett volna továbbítania.

Ezt követően pár percre eldugta a labdát a Milan, Ronaldinho viszont megtalálta, és második kísérletre oda is emelte a Serginho mögül kilépő Giulyhez, aki éles szögből tüzelt a keresztléc fölé.

A 69. percben Sevcsenko fejelt Valdes hálójába, Merk szerint azonban közben lerántotta Puyolt, így maradt a 0-0. Hat percre rá Eto'o szép nyesése után a frissen beállt Larsson fejelt előrevetődve, Dida nagy bravúrral ütötte ki a labdát.

A végére természetesen próbált még jobban beleerősíteni a Milan, de egy Serginho lövésen kívül nem sikerült közel kerülnie a gólszerzéshez, így az Arsenal után a Barcelona is egyetlen találattal jutott be a Bajnokok Ligája fináléjába.

A katalánok tizenkét év után lesznek ott ismét a legrangosabb európai kupasorozat döntőjében, amelyet május 17-én rendeznek Párizsban.