Vágólapra másolva!
Az előző két évhez hasonlóan idén is összekerült a Chelsea és a Barcelona a Bajnokok Ligájában, igaz, most a csoportkörben találkozott a két nagyágyú, és a londoniak ezúttal 1-0-ra nyertek. José Mourinho csapatához hasonlóan továbbra is százszázalékos a Bayern München és a Valencia is, a bajorok a Sporting otthonában nyertek, míg a spanyolok a Sahtart intézték el Villa duplájával.

Chelsea (angol) - Barcelona (spanyol) 1-0 (0-0)
London, Stamford Bridge
v.: De Bleeckere (belga)
Chelsea: Hilário - Boulahrouz, Ricardo Carvalho, Terry, Ash. Cole - Essien, Makelele, Ballack, Lampard - Sevcsenko (Robben, 77.), Drogba (S. Kalou, 91.).
Barcelona: Valdés - Zambrotta, Puyol (Oleguer, 74.), Márquez, Van Bronckhorst (Iniesta, 57.) - Xavi, Edmílson, Deco - Messi, Ronaldinho - Gudjohnsen (Giuly, 60.).
gól: Drogba (47.)

Négy alkalommal akadt eddig össze az európai futballporondon a Barcelona és a Chelsea, és korábban mindannyiszor az egyenes kieséses szakaszban találkozott a két gárda. Először az UEFA-kupa elődjének számító Vásárvárosok-kupájának elődöntőjében randevúztak az 1965/66-os szezonban, akkor mindkét gárdának idegenben ment jobban, végül a harmadik meccsen 5-0-ra nyert a Barca.

2000-ben a BL-ben is a legjobb nyolc között jött össze a párharc, akkor a Stamford Bridge-en 3-1-re győztek a Kékek, de a Rivaldo fémjelezte katalánok mentek tovább, mert a Nou Campban 5-1-gyel válaszoltak, igaz, hosszabbításban dőlt el a csata. A legutóbbi két ütközet friss emlék, 2005-ben az elődöntő volt a tét, és végül a Chelsea örülhetett, mert a barcelonai 2-1-es vereséget egy 4-2-es otthoni diadallal javította, a pályán produkált varázslatos dolgok (például Ronaldinho bámulatos, spiccel szerzett gólja) mellett verbálisan is osztottak egymást a felek elég szépen.

A Barca az előző sorozatban visszavágott, és a 16 között kiejtette a Mourinho-brigádot, ez sem volt egy könnyed, londoni teadélutánt idéző csörte, a katalánok később annyira lendületbe jöttek, hogy meg sem álltak a végső győzelemig.

Most valamivel kisebb a tét, leginkább a csoportelsőség dőlhet el a két találkozón, nagy kérdés, hogy a Reading elleni bajnokin Cecht és Cudicinit is elvesztő Chelsea kapujában a portugál Hilário mire megy a gránátvörös-kékek Ronaldinho vezette támadóalakzatával, amelyből hiányzik a sérült Eto'o, de ott van az izlandi Gudjohnsen, aki éppen a Kékektől igazolt a Barcához.

Az első percek inkább a Chelsea mezőnyfölényével teltek, de nagyobb helyzetig nem jutottak a hazaiak, a Barca inkább a kontrákra épített, mégis Zambrottáé volt az első nagy lehetőség, ám Deco passza után nem találta el a labdát 7 méterre a Chelsea kapujától.

Gyorsan jött a válasz, Drogba került lépéselőnybe, és spiccel elpöckölt Valdés mellett, de a labda elakadt egy Barca-védőben, Sevcsenko még bekotorhatta volna, de mire megtalálta a labdát, addigra Márquez becsúszva szögletre mentett. A sarokrúgás után Valdés rosszul mozdult ki, de Sevcsenko közelről föléfejelt.

Hilário is igazolta, hogy számíthat rá José Mourinho, Messi kiszorított helyzetből elengedett löketét ütötte ki a 24. percben. Az első félóra zárásaként nagyon eldugta a labdát a Barca, az akció végén Xavi előbb bedobott egy lövőcselt, majd ballal a bal alsót vette célba, de Hilário hárított.

Ami nem ment a két csapatnak az első félidőben, az sikerült Drogbának két perccel a szünet után, Ashley Cole beadását vette le, majd sarokkal maga elé húzta, aztán 16 méterről a kapu bal oldalába lőtt, 1-0.

Az 52. percben Hilário nyert csatát Ronaldinhóval szemben, a brazil varázsló 30 méteres szabadrúgását fogta az eredetileg harmadik számú Chelsea-hálóőr. Növelhette volna előnyét a hazai csapat, előbb Essien szúrt el egy három a kettő elleni szituációt, majd egy Drogba, Lampard, Sevcsenko gurigázás zárásaként az ukrán pöckölt mellé.

Forrás: EPA
Ronaldinhóra nagyon figyelt Boulahrouz

Valdés is tett róla, hogy ne kerüljön nagyobb hátrányba a Barca, Drogba került óriási ziccerbe Lampard passza után, de ballal gyengén gurított, a spanyol kapus pedig hárítani tudott, és a kipattanót is felszedte a becsúszó Essien elől.

Próbálkozott a címvédő, de Giuly beadását Messi 11 méterről föléstukkolta. A hajrára is maradt helyzet, Robben közeli kísérlete már kishíján túljutott Valdésen, de a vendégkapus valahogy még elérte a labdát a gólvonal előtt, ezzel maradt az 1-0.

Werder Bremen (német) - Levszki Szófia (bolgár) 2-0 (1-0)
Bréma, Weserstadion
v.: Allaerts (belga)
Werder: Wiese - Fritz, Mertesacker, Naldo, Wome (Klasnic, 46.) - Vranjes (Andreasen, 73.), Frings, Schulz - Diego - Klose (Almeida, 82.), Hunt.
Levszki: Petkov - Angelov, Topuzakov, Tomasic, Lucio Vagner - Eromoigbe, Borimirov, Bardon - Telkijszki (Koprivarov, 79.), Jovov (Dimitrov, 79.), Domovcsijszki (M. Ivanov, 64.).
gól: Naldo (45+1.), Diego (73.)

A Werder az első félidő végén törte meg a bolgár kiscsapat ellenállását, amikor Naldo szabadrúgása megpattant a sorfalon, és így utat talált a vendégek kapujába. Később Diego biztosította be a német csapat sikerét, amikor Klasnic átadása után higgadtan a bal sarokba gurított.