Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája 14 esztendős történetében még soha egyetlen klubnak sem sikerült megvédeni címét, és könnyen lehet, hogy ez a széria idén is folytatódik, a legutóbbi győztes FC Barcelonának ugyanis Liverpoolban kellene legalább két gólt szereznie a továbbjutáshoz. A keddi programból e mérkőzés mellett még a Valencia CF-FC Internazionale találkozó emelkedik ki.

A Barcelona az előző idényben kétségtelenül Európa legjobb egyesülete volt, a BL-trófea mellett a spanyol bajnoki címet is begyűjtötte, a mostani szezonban azonban akadozik a katalánok gépezete. Mindezt nem csak a Liverpool elleni hazai vereség mutatja, hanem az is, hogy Frank Rijkaard együttese a hét végén a Primera Divisiónban is kikapott, mégpedig éppen legnagyobb riválisától, a Sevilla FC-től, és így át kellett adnia az első helyet a piros-fehéreknek.

Ezen a találkozón (és előtte a Real Zaragoza elleni kupamérkőzésen is) a holland szakember egy új taktikai variációt próbált ki, amely szerint csapata amolyan 3-4-3-as felállásban lépett pályára - könnyen lehet, hogy a Liverpool ellen is ez lesz a helyzet. A döntő azonban nem ez lehet, hanem az, hogy hosszú idő után ismét összeállhat az "álomtrió", azaz a Lionel Messi-Samuel Eto'o-Ronaldinho hármas a támadósorban. Erre szükség is lehet, hiszen a Barcának legalább két gólt kellene szereznie.

A Liverpoolnál nem várható ilyen nagy variálás, Rafa Benítez a régóta sérült Luis Garcíán és Harry Kewellen kívül mindenkire számíthat, és a spanyol szakvezető alighanem ugyanabban az összeállításban szerepelteti majd gárdáját, mint két héttel korábban a Camp Nouban - vagyis Messi őrzése ismét a hispán Álvaro Arbeloára várhat.

Forrás: EPA

Összeállhat a nagy hármas


Pikánsnak ígérkezik az Internazionale valenciai vendégjátéka, már csak azért is, mert 2002 óta a milánóiak háromszor is borsot törtek a Valencia orra alá a nemzetközi porondon. A spanyolok ezt nem is felejtették el, és a hírek szerint a klub hívei az olaszoknak egy hatalmas élőképpel üzennek majd, amelyen az alábbi felirat lesz olvasható: "Vendetta".

Az első összecsapás alapján mindenesetre a Valencia helyzete nem rossz, hiszen David Villáék két gólt is szereztek a Giuseppe Meazza-stadionban, így még egy 1-1-es döntetlen is az ő továbbjutásukat jelentené. A hazaiaktól eltiltás miatt a védekező középpályás, David Albelda hiányzik majd, de a másik oldalon is ezen a poszton akadnak problémák, hiszen Patrick Vieira sérülés okán biztosan nem játszhat, és Estebán Cambiasso szereplése is erősen kérdéses. Könnyen elképzelhető, hogy az alaphelyzetben hátvéd Nicolás Burdisso kap majd lehetőséget a középpálya közepén a francia Olivier Dacourt mellett, de akár Javier Zanetti is betöltheti ezt a posztot. A támadósorban sincs sok variálási lehetősége Roberto Mancini mesternek: mivel Adriano sérüléssel bajlódik, így alighanem a Zlatan Ibrahimovic-Hernán Crespo duó kezd majd.

Forrás: EPA

David Villa szabadrúgásgólja a milánói mérkőzésen

A másik, kedden pályára lépő olasz gárda, az AS Roma helyzete sem könnyű, mivel a Farkasok az első meccsen hazai pályán csak egy gól nélküli döntetlenre voltak képesek az Olympique Lyon ellen, ráadásul Tottiék nincsenek csúcsformában, legutóbbi két bajnokijukon egyaránt csupán egy pontot szereztek - más kérdés, hogy a hét végén Daniele de Rossi, Simone Perrotta, Rodrigo Taddei és Mancini is pihenőt kapott.

A Lyon viszont a januári hullámvölgy után kezd magához térni, és ismét magabiztosan szerepel a Ligue 1-ben, de a fő cél a Bajnokok Ligája elődöntője, ami még sohasem jött össze a klubnak - a gárda a legutóbbi négy alkalommal egyaránt a negyeddöntőben bukott el. Persze előbb még oda is el kell jutni, és a Roma ellen Gérard Houllier mester eltiltás miatt nem számíthat Jérémy Toulalanra a középpályán - őt alighanem Alou Diarra pótolja majd.

A keddi programot a Chelsea FC-FC Porto mérkőzés teszi teljessé, ahol természetesen megint a hazaiak mestere, José Mourinho lesz a középpontban, elvégre Londonba szerződése előtt a portugálokkal nyert UEFA-kupát és Bajnokok Ligáját. A Kékek megint csak nem számíthatnak csapatkapitányukra, John Terryre, aki még mindig nem teljesen egészséges a Ligakupa döntőjében kapott fejrúgása óta, ám úgy tűnik, hogy a holland Khalid Boulahrouz felépült, és így a ghánai Michael Essien végre megint megszokott posztján, a középpályán szerepelhet. A vendégeknél a jobbhátvéd José Bosingwa sérült, a helyén a szlovák Marek Cech kaphat lehetőséget, de a szintén nem teljesen egészséges Luis González alighanem vállalni fogja a játékot.