Vágólapra másolva!
A AS Roma Paul Scholes kiállítását követően közel egy órán át emberelőnyben játszott a Manchester United ellen, és ezt kihasználva 2-1-re győzött a Bajnokok Ligája-negyeddöntő szerdai odavágóján. A játéknap másik angol-latin párharcán a Chelsea ellen a szünetben még a Valencia vezetett, és a londoni vendéglátók fordítani nem, csak egyenlíteni tudtak, így igen nehéz dolguk lesz az április 10-én rendezendő spanyolországi második mérkőzésen.

Bajnokok Ligája-negyeddöntő, 1. mérkőzés:
Forrás: [origo] AS Roma (olasz) - Manchester United (angol) 2-1 (1-0)
Róma, Olimpiai Stadion, 80 ezer néző
v.: Herbert Fandel (német)
Roma:
Doni - Cassetti, Chivu, Mexes, Panucci - De Rossi - Wilhelmsson (Vucinic, 62.), Perrotta, Taddei (Rosi, 82.), Mancini - Totti.
MU: Van der Sar - Heinze, Ferdinand, O'Shea, Brown - C. Ronaldo, Carrick, Scholes, Giggs (Saha, 77.) - Rooney, Solskjaer (Fletcher, 72.).
gól: Taddei (44.), Vucinic (66.), illetve Rooney (60.)
piros lap: Scholes (34.)
sárga lap: Perrotta (42.), illetve Scholes (26., 34.), Solskjaer (70.), Heinze (87.)

Francesco Totti és Alex Ferguson, a római "focicsászár" és a manchesteri "edzőisten" szópárbaja vezette fel az igencsak támadó felfogásúnak tartott csapatok BL-negyeddöntőjét. Sir Alex ugyanis azt nyilatkozta, együttesének Mancinire és De Rossira kell odafigyelnie, Totti pedig erre - miszerint nem tőle kell tartaniuk a manchesterieknek - olyannyira berágott, hogy megüzente a Vörös Ördögöknek: bárki bármit mond (vagy éppen nem mond), csakazértis ő lesz a pikáns párharc nyerő embere. A "fantasista" szerepkör helyett egyedüli csatárként, ám a remek Wilhelmsson, Perrotta, Taddei, Mancini négyes középpályáról érkező támogattásával kellett tehát helytállnia Tottinak, no és a Romának a MU ellen.

Az AS Roma a Bajnokok Ligájában még soha nem lépett pályára a négy közé jutásért, a Manchester játékosai viszont már többször is magasba emelhették a rangos trófeát. A vendégek védelme igencsak foghíjasan állt fel, Nemanja Vidic, Mikael Silvestre és Gary Neville egyaránt hiányozhatott Ferguson mesternek. A Romának is voltak hiányzói, David Pizarro eltiltását töltötte, a sérült Max Tonettót pedig Christian Panucci helyettesítette a bal oldali védő posztján, a jobbszélen Marco Cassetti kapott lehetőséget.

A meccs előtt a szurkolók sem tétlenkedtek: három angol szenvedett könnyebb sérülést egy verekedés során. Az olasz állami televízió beszámolója szerint a találkozó előtt mintegy háromszáz ittas angol drukker támadott rá a stadion előtt várakozó olasz rajongókra. A gyors rendőri beavatkozásnak köszönhetően a verekedés rövid ideig tartott, három angol szurkoló szorult orvosi ellátásra.

Aztán kezdődött a nagy meccs, s a hazaiak már az 5. percben közel kerültek a vezetéshez, Chivu 26 méteres, csavart szabadrúgása épphogy a bal felső mellett suhant el.

A MU nem sok vizet zavart az első félidőben, a kivételes helyzet, amely erősítette a szabályt, ekképp festett: Ronaldo jobbszélen szép cselsorozat után hiába lőtt középre, Rooney nem tudta gólra váltani a passzt, Doni hárította a közeli próbálkozást. Tottinak viszont három helyzete is volt, egyszer a 16-os jobb sarkáról suhintott kapura, sőt kétszer jó szögből elvégzett szabadrúgásból is gólt szerezhetett volna, de Van der Sar mindig a helyén volt.

A meccs egyik kulcsmomentuma azonban mégis az első játékrészben gólképtelen Totti nevéhez (is) fűződik, a néhol szigorúan "sípolgató" Herbert Fandel ugyanis Paul Scholesnak a világbajnok olasz ellen elkövetett igencsak kőkemény belépője után sárgát adott a vörös hajú középpályásnak, aki korábban már kapott egy ilyet, ezért le kellett ballagnia a pályáról.

A 44. percben kihasználta az emberelőnyt a Roma. Taddei 24-ről rászúrt löketét a vendégek kapuvédője szögletre mentette, a villámgyors jobb oldali kornert követően Mancini kapott álompasszt a 16-oson belül, egy jó csel után középre kanalazott, az érkező Taddei pedig egyből lőtt a 11-es pont környékéről, egy MU-játékoson irányt változtatott a labda, ez pedig igencsak megtréfálta Van der Sart - vezetnek a Farkasok (1-0).

A szünetben a manchesteri szurkolók egy csoportja összecsapott a rendőrökel. A botrány egy perccel a játékrész vége előtt kezdődött, amikor vezetést szereztek a hazaiak, ekkor az angol drukkerek szektorából különböző tárgyak repültek a játéktérre. A rendőrök akkor avatkoztak közbe, amikor az angolok megpróbáltak a rácson átmászni, és közelebb jutni a hazai hívekhez, ám a rendfenntartók hamar megfékezték a manchesterieket.

Egy parádés, egyperces futballshow-val kezdődött a második játékrész: a 48. minutumban Perrotta a 16-os jobb sarkáról pörgetett középre, az érkező Taddei megint csak a 11-es pontról tüzelt, Van der Saar hárított. Utóbbi azonnali, hatalmas kirúgása után Ronaldo helyzetbe került, de nem sikerült bevennie Doni kapuját, pár pillanattal később, a másik oldalon Totti 36-ról bombázott kevéssel fölé.

Forrás: MTI

Ronaldo most is jól, de ezúttal nem megállíthatatlanul focizott

A lendületes foci ezt követően is folytatódott, Carrick például a büntetőterület bal sarkáról csavart a kapu fölé-mellé. Nem lustálkodtak a felek, fejes és távoli kísérlet itt, veszélytelen, de bátor próbálkozás ott - a nézők tapsoltak, a védelmek gyengélkedtek.

A Manchester pedig azért Manchester, mert tíz emberrel is képes olyan (eredményes) akciót vezetni, amely a futball nagykönyvében külön fejezetet képviselne. A 60. percben Ronaldo tanárian tette ki a labdát Solskjaernek, a norvég támadó a jobbszélről tökéletesen tekert Rooney felé, az angol csatár mellel levette a labdát, majd nagyon higgadtan lőtt jobb lábbal, 9 méterről Doni mellett a hazai kapuba (1-1).

Persze a Romát sem kellett félteni, Luciano Spalletti edzőt meg pláne nem, aki 19-re lapot húzott, és Wilhelmsson helyére beküldte a Montenegró-Magyarország meccsen is szerepelt Vucinicot, tehát középpályás helyett csatárt vetett be a tar tréner. A montenegrói ék azonnal egy távoli bombával nyitott, majd becserélése után mindössze négy perccel gólt is lőtt: Mancini 23 méteres lövését Van der Sar sután kiütni tudta csak, az érkező, rendkívül éber cserelégiós pedig a földre vetődve, érdekes (ámde szép) mozdulattal lőtt 10 méterről a manchesteri kapuba (2-1).

A Farkasok közel voltak a harmadik gólhoz is, Cassetti jobb oldali ívelését az ötös túlsó sarka felé rohanó Perrotta ballal, kapásból fölé vágta, majd - immáron a meccs hajrájában - Totti 28 méterre volt a kaputól, amikor gondolt egyet, és egy igazítás után épphogy mellé csavart.

A 2-1-es Roma-siker azt jelenti, hogy még semmi sem dőlt el, egy 11 emberrel játszó Manchester United hazai pályán akár gond nélkül képes lehet a továbbjutás kivívására. Az előny azonban az olaszoknál van, akik szerda este rengeteg helyzetet kidolgoztak, jól játszottak, és bebizonyították, méltók lennének arra, hogy BL-elődöntőbe jussanak, akár a Premier League-vezető MU "testén keresztül" is.