Vágólapra másolva!
Még nem volt olyan nemzetközi kupadöntő, amely előtt annyit emlegettek volna egy korábbi finálét, igaz, arra sem volt még példa, hogy két év elteltével megint ugyanaz a két klub találkozzon a sorozat utolsó mérkőzésén. Az AC Milannál ugyan igyekeztek cáfolni, hogy a két évvel ezelőtti, elképesztő körülmények közötti döntő "visszavágójának" tekintenék a Liverpool FC elleni mostani találkozót, de a játékosok emlékezetében minden bizonnyal élénken él a 2005-ös összecsapás.

Már csak azért is, mert az akkor pályára lépett labdarúgók közül kilencen mind a két oldalon most is ott vannak az AC Milan, illetve a Liverpool FC keretében, és jó páran várhatóan ismét ott lesznek a kezdő csapatokban. A rossoneróknál sokkal könnyeb megjósolni, hogy ki alkotja majd a kezdő tizenegyet, hiszen Carlo Ancelotti nem nagyon szokott variálni.

Az egyetlen kérdés, ami a milánóiaknál felmerül, az az egyszemélyes "csatársor" kiléte: a szakvezető ugyan azt elárulta, hogy már meghozta döntését, de arról nem nyilatkozott, hogy ez mit is jelent, vagyis csak találgatni lehet, hogy Alberto Gilardino, vagy Filippo Inzaghi lesz a kezdő tizenegy tagja. Az elmúlt mérkőzések mindenesetre arra utalnak, hogy Ancelotti kettejük közül inkább Gilardinót kedveli, aki ugyan kevésbé érzi a kaput, mint Inzaghi, ugyanakkor sokkal többet mozog vissza a középpályára, segítve azt a csapatrészt is, miközben területet nyit a támadásohoz felzárkózó labdarúgók, elsősorban Kaká és Clarence Seedorf számára.

Nem csoda, hogy az utóbbi találkozókon mindketten rendkívül eredményesek voltak, Kaká pedig alighanem a gólkirályi címet is begyűjti a sorozatban. A többi középpályás dolga elsősorban az ellenfél támadásainak megakadályozása, sőt, azt sem lehet kizárni, hogy Massimo Ambrosinit Ancelotti ráállítja Steven Gerrardra.

A középhátvéd pozíciójában egy sérülés okozott kisebb problémát az olaszoknak, hiszen csapatkapitányuk, Paolo Maldini szereplése bizonytalan volt, de most úgy tűnik, hogy a veterán labdarúgó felépült, és vállalni tudja a játékot. Ez egyben azt jelenti, hogy pályafutása nyolcadik BEK-, illetve BL-döntőjén szerepel majd, és ezzel beállítja a Real Madrid egykori legendás focistájának, Francisco Gentónak a rekordját.

Nem ez lehet az egyetlen csúcs, amit Maldini megdönt: ha játszik, ő lesz minden idők legidősebb csapatkapitánya a BL-döntők történetében. Az AC Milan egyébként 300. európai kupamérkőzését játssza, és ha két gólt szerezne, akkor a második lenne az 500. találata a nemzetközi porondon.

Forrás: EPA

Ancelotti két éve már szinte fogta a trófeát, idén nem akarja kiengedni a kezéből

A liverpooliaknál már sokkal kevésbé egyértelmű a kezdőtizenegy összetétele, és ez csak részben köszönhető a sérüléseknek: a Vörösök spanyol szakvezetője, Rafa Benítez ugyanis híres arról, hogy egy-egy váratlan taktikai húzással vagy személycserével szereti meglepni az ellenfelet, és erre a játékoskeret is maximálisan alkalmas.

A szakvezető emlékeiben élénken élhet a 2005-ös finálé, amikor az AC Milan egy félidő alatt háromgólos előnyhöz jutott, és a fordulópontot sokak szerint az jelentette, hogy Benítez a szünetben még egy védekező középpályást becserélt Dietmar Hamann személyében, aki levette a pályáról az addig ficánkoló Kakát. Mivel a 'Pool ezúttal aligha ad egy félidő előnyt ellenfelének, így nagy esély van rá, hogy két labdaszerzővel kezdenek a Vörösök, ami azt jelenti, hogy a középpályán Javier Mascherano és Mohamed Sissoko is ott lehet.

Ezzel a csapatkapitány és egyben kihagyhatatlan Gerrard kiszorul a jobb oldalra (ami azért nem szokatlan a számára, hiszen rengeteg alkalommal szerepelt ezen a poszton), Xabi Alonso pedig a kispadon találhatja magát - ha csak Benítez nem túl óvatos, és nem küldi egyetlen csatárral ki a csapatát az athéni Olimpiai-stadion gyepére. Utóbbi azért nem valószínű, de a szakvezető így is több alternatívából választhat, amelyek közül a Dirk Kuyt-Craig Bellamy csatárkettősnek van a legnagyobb valószínűsége, mivel a walesi gyorsasága jól érvényesülhet a lassabb milánói középhátvédekkel szemben.

Forrás: EPA

A Vörösök drukkerei már kedden elárasztották a görög fővárost

A Vörösöknél a balszárny összeállítása is többesélyes: Fábio Aurélio sérülés miatt biztosan nem játszhat, és a Chelsea FC elleni elődöntőkön némileg váratlanul bevetett Boudewijn Zenden sem teljesen egészséges. Ha ő sem tudja vállalni a játékot, akkor a csak nemrégiben felépült Harry Kewell kezdhet, de azt sem lehet kizárni, hogy Benítez John Arne Riisét tolja fel a középpályára, és a balhátvéd a spanyol Álvaro Arbeloa lesz - akárcsak az FC Barcelona elleni negyeddöntőben.

Mint látható, a Liverpool szakvezetője több taktikai variáció közül válaszhat, és valószínűleg döntését csak akkor ismerjük meg, amikor a csapatok kifutnak a pályára. De mint a 2005-ös finálé is bizonyította, a taktikán még a szünetben sem késő változtatni...

A várható kezdőcsapatok:
AC Milan: Dida - Oddo, Nesta, Maldini, Jankulovski - Ambrosini, Pirlo, Gattuso, Kaká, Seedorf - Gilardino (Inzaghi).
Liverpool FC: Reina - Finnan, Agger, Carragher, Riise - Gerrard, Mascherano, Sissoko (Xabi Alonso), Kewell (Zenden) - Kuyt, Bellamy (Crouch).

www.global-soccer.eu