Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája második fordulójának szerdai játéknapján a Chelsea megismételte a tavaszi negyeddöntő visszavágóján elért eredményt, és 2-1-re legyőzte idegenben a Valenciát, Avram Grant ezzel sikeresen debütált az elitligában. Betliztek az előző sorozat döntősei, a Liverpool otthon szenvedett vereséget a Marseille-től, míg a címvédő Milan az előző sorozatban a nyolcaddöntőben búcsúztatott Celtictől kapott ki 2-1-re. Megtört az Olimpiakosz rossz sorozata, amely 31, nyeretlenül megvívott idegenbeli BL-találkozó után Brémából távozott 3-1-es győzelemmel, a másik német csapatnak jobban ment, a Schalke 2-0-ra verte a Rosenborgot. A Porto a 92. percben szerezte meg a mindent eldöntő gólt a Besiktas vendégeként, a Sahtar Doneck a Benficát fricskázta meg Lisszabonban, a nap legszínvonalasabb találkozóján 2-2-re végzett egymással a Lazio és a Real Madrid.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló, B csoport:
Valencia (spanyol) - Chelsea (angol) 1-2 (1-1)
Valencia, Mestalla-stadion
v.: Rosetti (olasz)
Valencia: Hildebrand - Miguel, Raúl Albiol, Iván Helguera, Moretti - Joaquín (Arizmendi, 88.), Albelda (Baraja, 75.), Marchena, Silva - Villa (Zigic, 69.), Morientes.
Chelsea: P. Cech - Paulo Ferreira, Ricardo Carvalho, Terry, Ash. Cole - J. Cole, Makelele, Essien (Sidwell, 84.), Mikel (Alex, 89.), Malouda (S. Kalou, 75.) - Drogba.
gól: Villa (9.), illetve J. Cole (21.), Drogba (71.)

Könnyebb BL-debütálást is el tudott volna képzelni magának Avram Grant, a José Mourinho távozása után kinevezett Chelsea-menedzser, mint hogy a Mestalla-stadionban üljön le először az elitligában a londoni gárda kispadjára, a Valencia ugyanis a reváns reményében fogadta a Kékeket.

Az előző sorozatban a negyeddöntőben ütközött meg a két gárda, és akkor a Chelsea 3-2-es összesítéssel jutott tovább, úgy, hogy Essien a második mérkőzés legvégén szerezte a mindent eldöntő gólt.

A Chelsea háza táján azóta sok mindent történt, nincs már az egyesületnél José Mourinho, és a legutóbbi négy bajnokiján képtelen volt nyerni a csapat, amelyet sérülések is sújtanak, Lampard hetek óta harcképtelen, Terry pedig a hétvégi bajnokiján törte el az arccsontját. Igaz, az elnyűhetetlen csapatkapitány, aki jó ideje törött lábujjal futballozik, saját felelősségére egy speciális maszkban vállalta a játékot.

Nagyon bekezdett a Valencia, fél perc sem telt el a találkozóból, amikor Joaquín passzolt középre, ahol Villa átlépte a labdát, az érkező Silva pedig egy igazítás után ballal tüzelt 13 méterről, de csak a kapu mögött lévő drukkereket riogatta.

A hazai kapus, Hildebrand a harmadik percben mutatkozott be, Essien jobboldali beadását kaparintotta meg Malouda elől. A 9. percben megszerezte a vezetést a Valencia, Villa indult meg a vendégek térfelének közepén, két védő ugyan szorongatta, de tovább tudott menni, aztán a becsúszó Paulo Ferreira Essienre rúgta a labdát, ami éppen a spanyol támadó elé pattant, aki legyorsulta a kissé elbambuló Terryt, majd elpöckölte a labdát a kifutó Cech mellett (1-0).

A 17. percben lehetett feljegyezni az első kapu felé tartó Chelsea-lövést, Drogba vállalkozott 17 méterről, de egy hazai lábon megpattant a löket, így szöglet következett, ami viszont nem hozott eredményt. Az erőtlennek tűnő angol brigáddal ellentétben a hazaiak továbbra is fickándoztak, Morientes tette tovább szépen a labdát Joaquínnak, aki éles szögből tesztelte Cech kapust, a Chelsea portása lábbal hárított.

Az előzményekhez képest váratlanul egyenlítettek a Kékek a 21. percben, Drogba fordult be embere mellett, majd Maloudának tolta ki a labdát, aki ballal középre gurított, és Joe Cole két lépésről belsőzött az üres kapuba (1-1). Nem zuhant össze a Valencia a bekapott góltól, Joaquín Ricardo Carvalhót beforgatva került helyzetbe, az érkező Makelele azonban blokkolta a kísérletet, Carvalho viszont megajándékozta egy újabb lehetőséggel a hispánokat, mivel a földön ülve középre passzolta a labdát, de Villa a léc fölé tüzelt.

Terry mellészálló fejese volt az első esemény a fordulás után, a Zorro-maszkban játszó Chelsea-cséká Malouda szöglete után emelkedett, de kicsit talán Ricardo Carvalho is zavarta abban, hogy jobban bólintson. Az 56. percben Villa volt kicsit mohó, Morientes fejelte le a labdát a Chelsea 16-osánál, amit talán ő is elért volna, de csatártársa megelőzte, és ballal a jobb alsóba zúdított, de mivel a fejes pillanatában lesen tartózkodott, így Rosetti bíró kifelé ítélt szabadrúgást.

Negyedórányi unalom után villant a Chelsea: Marchena rosszul vett le egy labdát, ami így Joe Cole-hoz került (a labda talán az angol kezét érintette, de a bíró nem fújt), a Kékek 10-ese pedig jobb külsővel pazarul ugratta ki Drogbát, aki lefutotta Raúl Albiolt, és ballal Hildebrand mellett a hálóba lőtt (1-2). Silva tavaszi bombagólját próbálta lemásolni, amikor szépen dőlt rá egy lövésre 20 méterre a vendégek kapujától, de a légiút végén a labda egy méterrel a léc fölött húzott el.

Forrás: EPA

Drogba a Chelsea mindkét góljából kivette a részét

A másik oldalon Drogba célozta meg a jobb alsót szabadrúgásból, de Hildebrand odaért, és oldalra paskolta a labdát. Az utolsó percekben a Valencia nagy erőket mozgosított a döntetlenért, de a Chelsea kontráiban is megvolt a gólveszély, a csereként beállt Kalou például nagy helyzetben emelt a léc fölé. A slusszpoén Barajáé lehetett volna, de a trükkös szabadrúgás végén Cech hárítani tudott, így megismétlődött a tavaszi végeredmény, 2-1-re nyert a Chelsea.

Rosenborg (norvég) - Schalke (német) 0-2 (0-0)
Trondheim, Lerkendal-stadion
v.: Gilewski (lengyel)
Rosenborg: Hirschfeld - Strand, Basma, Koppinen, Dorsin (Ya, 79.) - Skjelbred (Y. Koné, 68.), Sapara, Riseth, Tettey, A., Traoré - Iversen.
Schalke: Neuer - Rafinha, Westermann, Bordon, Höwedes - Jones (Varela, 84.), Ernst, Rakitic (Grossmüller, 75.), Bajramovic - Kuranyi, Lövenkrands (Asamoah, 64.).
gól: Jones (62.), Kuranyi (89.)

Csalódottak lehettek az első fordulóban a Chelsea otthonában bravúros döntetlent elérő Rosenborg drukkerei az első félidőben, mivel kedvenceik egyszer sem találták el a Schalke kapuját, igaz, a német szurkolók sem tapsolhatták véresre a tenyereiket, mivel a gelsenkircheniek sem bravúrkodtak a támadások során.

A szerencsére azért nem panaszkodhatott a Schalke, mert Westermann kishíján öngólt fejelt, de Neuer a kapufa segítségével hárítani tudott, az év végi összefoglalókba azért lehet, hogy így is befér a jelenet. A 62. percben aztán Jones használta ki, hogy a norvég védelem rosszul mozgott kifelé, és egyedül vette mellre a labdát a 16-osnál, aztán higgadtan a bal sarokba gurított.

A hajrában Kuranyi lépett ki a bal oldalon egy indításal, megcsinált egy visszacselt, majd úgy lőtt a bal alsóba, hogy a labda egy hazai lábon megpattant.