Vágólapra másolva!
A Celtic egygólos vereséget szenvedett az AC Milan otthonában a Bajnokok Ligája D csoportjának utolsó fordulójában, ennek ellenére a csoportgyőztes milánóiak mögött a skót együttes is bejutott a legjobb 16 közé, miután a Sahtar Doneck hazai pályán kikapott a Benficától, így még az UEFA-kupa-részvételről is lecsúszott.

D csoport:
AC Milan - Celtic FC 1-0 (0-0)
San Siro, Milánó
v.: Övrebö (norvég)
Milan: Kalac - Cafú, Bonera, Simic (Kaladze, 30.) Favalli - Gattuso, Pirlo (Brocchi, 73.), Seedorf (Gourcuff, 69.), Ambrosini - Kaká - Inzaghi
Celtic: Boruc - Caldwell, Pressley, McManus, O'Dea - Jarosik (Zurawski, 78.), Donati (Sno, 71.), Brown, Hartley, McGeady - McDonald (Vennegoor, 65.)
gól: Inzaghi (70.)

Sahtar Doneck - Benfica 1-2 (1-2)
Doneck, Olimpiai Stadion
v.: Vaszarsz (görög)
Sahtar: Pjatov - Srna, Csigrinszkij, Kucher, Rat - Lewandowski (Hübschman, 57.) - Ilsinho (Willian, 67.), Fernandinho - Jadson - Brandao, C. Lucarelli (Gladkij, 74.)
Benfica: Quim - Nelson, Luisao, David Luiz, Leo - Petit, Kacuranisz - Pereira (Filipe, 83.), Ruí Costa, Di María (Nuno Assis, 67.) - Cardozo (Nuno Gomes, 90.)
gól: Lucarelli (30. - tizenegyesből), illetve Cardozo (6., 22.)

Az AC Milan klubvilágbajnokságon való részvétele miatt egy héttel előrehozták a D csoport zárófordulóját, amely előtt a Sahtar Doneck többek között abban bízhatott, hogy a címvédőt még fűti a visszavágás vágya a skóciai vereségért, illetve hogy az októberi meccs botrányos befejezésének emléke képes kellően felpaprikázni a két csapat játékosait. Ellenkező esetben ugyanis nem volt kizárható egy békés döntetlen lehetősége, ami a Milannak és a Celticnek is biztos továbbjutást jelentett volna. (Emlékeztetőül: a glasgow-i mérkőzés 90. percében egy pályára futó néző megpaskolta Dida arcát, mire a Milan kapusa előbb üldözőbe vette "támadóját", majd miután látta, hogy nem éri utol, szimulálva összeesett és hordágyon vitette le magát a pályáról. Az UEFA fegyelmi bizottsága a skót klubot pénzbüntetéssel, Didát pedig eltiltással sújtotta.)

Nos, az első félidő alapján úgy tűnt, hogy a két csapatnak sikerült kölcsönösen túltennie magát a régi sérelmeken, jóindulatúan fogalmazva a Milan, de inkábba barátságos labdázgatás uralta a játékot. Seedorfnak, majd Inzaghinak ugyan volt egy-két próbálkozása, ám nagy energiákat egyik fél sem mozgósított a gólszerzés érdekében.

A szünet után továbbra is egyedül Inzaghi forszírozta a támadásokat, de lövései hol elkerülték a kaput, hol Boruc állta útját a labdának. Pippo igyekezetének aztán mégis meglett a jutalma, Cafú beadását váltotta gólra a 70. percben, ez pedig elég is volt ahhoz, hogy a rossonerók megnyerjék a mérkőzést, és az első helyen végezzenek a csoportban.

Az ukránoknak így a saját kezükbe került a sorsuk, igaz, korábban sem volt rá okuk, hogy a milánói események miatt bosszankodjanak, hiszen ennek előfeltételeként mindenképpen le kellett volna győzniük az UEFA-kupa-szereplést érő harmadik helyre hajtó Benficát. Ehhez képest azonban már a meccs elején hátrányba kerültek, miután Oscar Cardozo lecsapott egy röviden hazaadott labdára, s a hálóba lőtte azt.

Forrás: MTI

Negyedóra múlva még távolabb került álmaitól a Sahtar, a lisszaboniak csatára duplázott, ezúttal Maxi Pereira jobb oldali beadását bólintotta a kapuba.

Nem adták fel a hazaiak: Lucarelli a 30. percben büntetőből tartotta életben reményeiket, több gólt azonban már nem tudtak elérni, így nem csak a továbbjutásról, de még az UEFA-kupáról is lecsúsztak.