Vágólapra másolva!
Nem született meglepetés a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőinek szerdai visszavágóin, az első felvonáson idegenben diadalmaskodó Barcelona és Manchester United egyaránt kettős győzelemmel jutott be a legjobb négy közé.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágó:
Manchester United (angol) - Roma (olasz) 1-0 (0-0)
Manchester, Old Trafford
v.: Övrebö (norvég)
Manchester: Van der Sar - W. Brown, R. Ferdinand, Piqué, Silvestre - Hargreaves, Carrick (O'Shea, 74.), Anderson (G. Neville, 81.) - Park, Tévez, Giggs (Rooney, 74.).
Roma: Doni - Panucci, Juan, Mexes, Cassetti (Tonetto, 57.) - D. Pizarro (Giuly, 69.), De Rossi - Taddei (Esposito, 82.), Perrotta, Mancini - Vucinic.
gól: Tévez (70.)

A lehetetlen nem létezik - hirdeti az egyik sportszergyártó reklámja, és minden bizonnyal a római Farkasok is ezt ismételgették egymás között a meccs előtt, hiszen lássuk be, azok után, hogy a bombaformában lévő Manchester United 2-0-ra győzni tudott az Örök Városban, a visszavágón komoly oddsszal adták a fogadóirodák az olasz továbbjutást.

Ha a statisztikát böngésszük, akkor is a MU tűnt esélyesnek, hiszen a Vörös Ördögök három éve nem veszítettek odahaza a BL-ben, ráadásul a legutóbbi tíz, Old Traffordon rendezett mérkőzést megnyerték, ami csúcsbeállítás, és további adalék, hogy az angol gárda eddigi története során 13 alkalommal kezdhette előnyből a visszavágót az európai porondon, és ilyen esetben sohasem esett ki.

A Roma korábban tízszer látogatott Angliába, és csak egyszer tudott nyerni, de az a 2000/2001-es idényben összehozott liverpooli siker sem jelentett továbbjutást. Az Álmok Színházában tavaly is fellépett Luciano Spalletti együttese, amely akkor brutális, 7-1-es vereségbe szaladt bele, nem elhanyagolható különbség, hogy akkor a Farkasok nyerték az odavágót, és hogy akkor az edző rendelkezésére állt a római horda vezére, az elsőszámú kedvenc, Francesco Totti, aki ezúttal sérülése miatt az oldalvonalon túlra kényszerült.

Egy szó, mint száz, előzetesen lefutottnak tűnt a párharc, de azért ne írtuk le az olaszokat, már csak azért sem, mert Sir Alex Ferguson öt helyen is megváltoztatta a Middlesbrough elleni kezdőt, és Wayne Rooney, valamint Cristiano Ronaldo is csak a padra került. A Boro ellen megsérült Rio Ferdinand ellenben vállalta a játékot, így a spanyol Gerard Piquével együtt alkották a belső párost a hazai védelemben. A vendégeknél az első meccset sérülés illetve eltiltás miatt elmulasztó Juan és Perrotta is Spalletti mester rendelkezésére állt, a kérdéses Aquilani pedig melegítőt húzott.

A 3. percben tört ki először tapsviharban az angol közönség, ekkor Hargreaves veszélyesen kanyarított középre jobbról, belül pedig Mexes mentett a hazai játékosokat megelőzve. Újabb három percet kellett várni az első hazai helyzetre, Carrick indította Parkot, Panucci beragadt, így nem volt les, de a koreai ballal a bal sarok mellé gurított. Aztán ismét az ázsiai jobbszélső volt az egyik szereplő, remekül centerezett, de Tévez fejjel nem találta el jól a labdát.

Hiába volt a római fogadkozás, a meccs eleje a MU-ról szólt, sorra érkeztek a beadások Doni kapuja elé, egy szögletet követően Brown emelkedett üresen, de a léc fölé bólintott. A 10. percben már volt munkája az olaszok brazil kapusának, Giggs tökéletes ütemben tálalt Hargreaves elé, aki egy átvétel után még igazíthatott is, de tíz méterről elengedett lövését lábbal hárította Doni.

Forrás: Getty Images

Cassetti és Juan közös erővel állította meg Hargreavest

Az első negyedóra végéhez közeledve a Roma is jelezte, hogy pályán van, előbb De Rossi előretörése után Vucinic éles szögből leadott lövését ütötte ki Van der Sar, majd fél perc múlva már vetődnie is kellett a nyakigláb hollandnak, amikor Mancini tüzelt 22-ről a jobb sarok irányába.

Jó lett a meccs, a változatosság kedvéért a Manchester alakított ki helyzetet, Hargreaves jobboldali beadását Giggs belsőzte kapura 8 méterről, Doni azonban parádés reflexszel kitolta. Nem sokan hitték volna, de a meccs elején Hargreaves volt a legveszélyesebb angol, Giggs hosszú ívelése után került ziccerbe a Bayerntől érkezett középpályás, de amikor lőhetett volna, akkor Juan és Cassetti közös erővel szerelte. Aztán ismét Hargreaves kért szót, de ezúttal előkészítőként próbálkozott, jobbról adott be, Anderson futtából, ballal lőtt 17-ről, Doni fogta a löketet.

A 29. percben felgyorsultak az események a MU kapuja előtt, Van der Sar kiöklözte Vucinic kísérletét, aztán Mancini tolta meg a labdát Brown mellett, aki becsúszva próbált szerelni, de sem a labdát, sem a brazil lábát nem találta el, persze Mancini dobta magát, Övrebő pedig büntetőt ítélt. A hétvégén De Rossi a Genoa ellen 2-2-es állásnál bevágta a labdát 11 méterről a léc alá, most is ezt próbálta, de ezúttal a lelátóra bikázta a labdát, maradt a 0-0...

Forrás: Getty Images

Amikor elszálltak a Roma - amúgy sem túl vérmes - reményei: De Rossi büntetője

A Romát nem törte össze a kihagyott büntető, Mancini vette észre Taddeit a jobb oldalon, aki Silvestre mellől lőtt, a labda lepattant, és De Rossi sarokkal próbálta kapura irányítani, egy védő miatt ez nem jött össze, végül Brown szabadított fel. A félidő végén még az jelentett izgalmat a hazaiaknál, hogy Ferdinand fájlalta a lábát, O'Shea el is kezdett melegíteni.

A második játékrész elején Vucinic ravaszkodott, lapos suhintással szerette volna megtréfálni Van der Sart, akiről kijött a labda, amit Ferdinand kényelmesen kísérgetett, Cassetti hátulról érkezve megpróbálta a kapuba kotorni, de a kapus végül odaért, a római védő meg Ferdinanddal együtt a földön landolt.

A vállsérülést szenvedett Cassettit elvesztő Roma nagyon harcolt a gólért, Taddei lendítette meg a jobbost, de a becsúszó Silvestre szögletre mentett, a korner után Juan feje villant, de Van der Sar kesztyűjében ért fejeződött be a labda légi útja.

A 70. percben véget ért a gól nélküli állapot: Hargreaves Beckhamet idézően tette be a labdát jobbról, középen pedig Tévez bevetődve csúsztatott a jobb alsóba (1-0). A 81. percben ünnepelt az Old Trafford népe, na nem újabb gól miatt, hanem azért, mert Gary Neville több mint egy év után lépett ismét pályára, a fiatal Andersont váltotta, és Ferdinand gyorsan oda is hajította neki a csapatkapitányi karszalagot.

A Romának azért jár a kalapemelés, mert egy percig nem adta fel, De Rossi 30-ról is elvállalta, de ugyanoda küldte a labdát, mint a büntetőnél, aztán Perrotta került volna ziccerbe, ha meg tudja szelidíteni Esposito passzát. A másik oldalon Park a kivetődő Doni fölött szerette volna átcsippenteni a labdát, de a kapus ebbe is beleért, így a háló tetején landolt a bőrgolyó.

A 90 perc után mindössze egyet hosszabbított a norvég spori, a vége 1-0-s United-siker, azaz nem tudott csodát tenni a Roma, így az utolsó olasz gárda is búcsúzott a BL-től, angolból viszont három is ott lesz a négy között. Még egy adalék: a Ferguson-fiúk sorozatban tizenegyedik otthoni BL-meccsüket húzták be, amivel megelőzték az eddigi csúcstartó Juventust.