Vágólapra másolva!
A kedden továbblépő Liverpool és Chelsea után szerda este, harmadik angol csapatként a Manchester United is bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjébe, s a szigetországi trióhoz afféle kakukktojásként csatlakozott negyedikként a spanyol FC Barcelona.

A negyeddöntős párok közül az MU az olasz AS Roma, a Barca pedig a német Schalke ellenében vitathatatlan egyértelműséggel bizonyította, hogy jobb csapat, s egyformán kettős győzelemmel vette az újabb akadályt.

Az angol élegyüttes sikerével - a 2-0-s itáliai győzelmet követő manchesteri 1-0-val - megteremtette a lehetőséget, hogy 1968 és 1999 után harmadszor is megkaparintsa a legjobb európai csapatot megillető trófeát. Ehhez előbb - április végén - éppen a Barcelonát, a 2006-os BL-győztest, majd pedig - már a moszkvai fináléban - a Liverpool-Chelsea elődöntő továbbjutóját kell(ene) felülmúlnia.

Kétségtelen, mindkettőre van esélye, hiszen például a szerdai visszavágón, az Old Traffordon a vezetőedző, Sir Alex Ferguson még azt a luxust is megengedhette, hogy - ha már a túloldalon hiányzott a sérült játékmester, Francesco Totti - saját kezdőtizenegyébe ne tegye be a "világverő" támadókettős, Cristiano Ronaldo és Wayne Rooney egyikét sem. Utóbbi később pályára lépett ugyan a záró negyedórára, de mintha a szakvezető azt akarta volna tudatni: oly erős a legénysége, hogy még a legnagyobb ászai nélkül is képes egy Roma-szintű, amúgy nagyon is kiváló csapat kiverésére.

A Manchester győztes gólja:


"A Barca egy fantasztikus klub, csodálatos stadionnal, ahová nekünk pozitív lelkülettel, magabiztosan kell odamennünk, és akkor jó a sanszunk a döntőbe jutásra" - nyilatkozta a már előre tekintő Ferguson az Old Traffordon lezajlott Roma-verést követően. Derűlátását nyilván növeli az a tény, hogy kilenc éve, az ő irányítása mellett éppen a Camp Nouban verte meg a Manchester United a Bajnokok Ligája döntőjében a Bayern Münchent.

"Ha De Rossi belövi a tizenegyest, egészen másfajta meccs lett volna. Ez hatalmas hiba volt, hiszen egy gól megváltoztatott volna mindent. További lehetőségeink is akadtak ugyan, de azokat sem tudtuk kihasználni" - bosszankodott ugyanakkor az olaszok vezetőedzője, Luciano Spalletti.

A Barcelona a gelsenkircheni 1-0-át ismételve a Camp Nouban is legyűrte német riválisát, valamelyest javítva hívei "közhangulatát", amely hetek óta borongós kedvenceik hazai bajnokságban bemutatott folytatólagos botladozása miatt. A siker amellett azért is kellett Frank Rijkaardnak, a holland vezetőedzőnek, mert a hetek óta "gyanúsan" hiányzó Ronaldinho, akinek az elszerződéséről terjengő pletyka egyre erőteljesebb, hivatalosan sérülés miatt szerda este sem játszott.

A Barca-Schalke meccs összefoglalója:


A távollévő brazil világsztárról nem beszélt nyilatkozatában Joan Laporta klubelnök, viszont a csapat és a szurkolók közötti kapcsolat fontosságáról annál inkább. "Büszkék vagyunk csapatunkra, mert megharcolta a sikert, a négy közé jutást. Lelkesedés és a drukkerek támogatása, ez az, amire szükség van, hogy állva maradjunk a BL-ben a folytatásban is."

Konkrétabb volt a katalán gárda kameruni csatárkiválósága, jóllehet Ronaldinho nevét ő sem említette: "Jelentősen javulunk majd, amikor visszatér közénk Messi és Deco. És miért ne álmodhatnánk további győzelmekről? A Barca ugyanolyan jelentős futballklub, mint a Manchester, és játékosaink is ugyanolyan jók, mint az angol csapat játékosai" - mondta.