Vágólapra másolva!
Szerdán a második elődöntővel folytatódott a labdarúgó Bajnokok Ligája, amelyen a spanyol Barcelona az angol Manchester Unitedet fogadta. Bár a mérkőzésen a hazai együttes akarata érvényesült, a legnagyobb lehetőséget a MU szórakozta el, ugyanis Cristiano Ronaldo a 2. percben büntetőt hibázott.

Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés:
Barcelona (spanyol) - Manchester United (angol) 0-0
Barcelona, Camp Nou
v.: Massimo Busacca (svájci)
Barcelona: Valdés - Zambrotta, Milito, Márquez, Abidal - Yaya Touré, Iniesta, Xavi, Deco (Henry, 77.) - Eto'o, Messi (Krkic, 62.)
MU: Van der Sar - Hargreaves, Ferdinand, Brown, Evra - C. Ronaldo, Carrick, Scholes, Park - Tévez (Giggs, 85.), Rooney (Nani, 76.)

Nem jó előjelekkel várhatta a szerdai összecsapást a Manchester United, amelynek szerb védőjét, Nemanja Vidicet gyomorbántalmak miatt kórházba kellett szállítani, így nem léphetett pályára

A kisebb sérüléssel bajlódó sztárok közül Wes Brown, Edwin van der Sar, Wayne Rooney, Owen Hargreaves, illetve Anderson is játékra jelentkezett - előbbi négy a kezdőben, a brazil a kispadon kapott helyet.

A hazaiaknál Thierry Henry is meggyógyult, de csak csereként számított rá Frank Rijkaard vezetőedző, nem úgy, mint az ugyancsak közelmúltban felépülő Lionel Messire és Decóra. Ronaldinho sérülés, Carlos Puyol eltiltás miatt nem játszhatott, utóbbit Rafael Marquez pótolta.

A katalánok számára amúgy is létkérdés volt az összecsapás, hiszen a bajnokságban és a kupában már elvérzett az együttes, így csak a BL-ben lehetett javítani. Bizakodásra adhatott okot, hogy a csapat az idei sorozatban egyszer sem kapott ki, ráadásul 10-1-es gólkülönbséget produkálva mind az öt hazai találkozóját megnyerte.

A felek eddig hét alkalommal találkoztak európai kupameccsen, három döntetlen mellett két-két sikert regisztrálhattak. Döntőt 1991-ben vívhattak egymással, akkor a rotterdami KEK-fináléban 2-1-es MU-siker született.

Érdekesség, hogy utoljára az 1998-99-es csoportküzdelmek során meccselt egymás ellen a két gárda, akkor mindkét összecsapás 3-3-as döntetlent hozott. A keretekből hírmondónak Gary Neville, Ryan Giggs, Paul Scholes, Wes Brown, illetve Xavi maradt.

Forrás: Getty Images

Nagy tempóban kezdett a MU, a 2. percben Cristiano Ronaldo szabadrúgása pattant szögletre, majd a sarokrúgás után ismét ő villant, fejese Milito kezén pattant meg. Tizenegyes! A büntetőnek a portugál középpályás futott neki, de flegmán a hálótartó vasat találta el.

Feltámadt a Barcelona, Eto'o köténye után Tévez a saját 16-osán belül mentett, majd Xavi gyakorolhatta a szögleteket - különösebb eredmény nélkül. A 11. percben Messi pazar passzát követően iniesta adhatott középre balról, de a labda a 11-es pontnál teljesen egyedül érkező Deco mögé ment...

Két perccel később Van der Sar rúgott vérhólyagot a labdára, Eto'o viszont ahelyett, hogy begyalogolt volna vele a kapuig, Messit akarta megjátszani három védő között - reménytelen vállalkozás volt.

A 14. percben Tévez kaszálta el Tourét a kaputól 17 méterre, az ígéretes helyzetet Xavi gyengén a sorfalba lőtte. A 21. percben már legalább a "ketrecet" eltalálta, a Marqueznek szánt hosszú, ám kapura csavarodó labdát Van der Sar vetődve fogta.

Elképesztő fölényben játszott a Barca, folyamatosan az ellenfél térfelén járatták a labdát, ám felállt fal ellen nem sok ötletességgel rukkoltak elő.

A 29. percben kiszabadult a MU, Ronaldo csapott le Iniesta rövid átadásra, megkerülte Márquezt, aki kicsit meglökte - Busacca játékvezető azonban minden bizonnyal túlzónak érezte volna befújni a félóra második büntetőjét.

A félidő utolsó negyedórájára kiszabadult térfeléről a MU, ám a védők mögé szánt ívelésekel Márquez és Milito elhárította, Ronaldo nem jutott a 16-os közelébe, illetve amikor megközelítette, akkor Márquez buktatta, kiharcolva azt a sárgát, ami miatt majd nem játszhat az Old Traffordon.

Elképesztő, 65 százalékos labdabirtoklást mondhatott magáénak a Barcelona az első játékrészben, s úgy tűnt, a folytatásban is a hazai együttes lesz a kezdeményezőbb. A 49. percben Zambrotta 25 méterről centikkel bombázott a léc fölé.

Az 51. percben Brown nagy hibáját Eto'o használta ki, Messivel kettő az egyben mehetett kapura, ám az ötös és az alapvonal sarkáról csakis argentin társához passzolhatott, ezt pedig az egyszem védő könnyedén kitalálta, s menteni tudott.

Egy perc sem telt el, Iniesta tálalt nagy labdát Eto'o elé, aki jobbról az oldalhálót találta el. A másik oldalon hasonló helyzetben Carrick is csak oldalról zörgette meg a hálót.

Az 56. percben Xavi 24 méterről próbálkozott, Van der Sar maga elé paskolva, könnyedén hárította a lövést. Négy perc múlva megismétlődött a felállás, a holland kapusnak ezúttal vetődnie is kellett a labdáért. S hogy ne unatkozzunk, a 63. percben Xavi harmadszor is nekidurálta magát, 22 méteres szabadrúgása azonban a kapu felett hagyta el a játékteret.

És a 65. percben mi történt? Igen, Xavi lőtt, jócskán a jobb kapufa mellé.

Frissített csapatán Rijkaard, aki Messi és Deco helyére Krkicet, illetve Henryt küldte pályára, a másik oldalon Rooneyt Nani váltotta.

A 83. percben majdnem bejött a váltás: Henry 22 méterről nagy bombát eresztett meg, de Van der Sar résen volt. Aztán Iniesta, majd a 87. percben ismét Henry tornásztatta meg a langaléta hálóőrt, ám hiába akadtak lehetőségek, azok vagy túl gyengére, vagy túl pontatlanra sikeredtek.

A végeredmény 0-0 lett, ezzel mindkét csapat veretlen maradt a BL idei sorozatában, egy hét múlva az Old Traffordon következhet a folytatás.