Vágólapra másolva!
Már mind a nyolc továbbjutó hely elkelt a labdarúgó Bajnokok Ligája E, F, G és H csoportjában, a szerdai, utolsó játéknapnak azonban így is lesz tétje, hiszen az első helyek kérdése mellett két négyesben még az sem dőlt el, mely csapat folytathatja szereplését az UEFA-kupában.

Az E és H csoportra ez nem érvényes. Előbbiben a Manchester United és a Villarreal már biztosította a helyét a legjobb 16 között, az Alborg a harmadik, a Celtic pedig kiesett. Az angol és a spanyol csapat számára a csoportelsőség megszerzése jelent motivációt, ennek ellenére borítékolható, hogy a feszített bajnoki tempó miatt több kulcsjátékosát is pihenteti majd a két sztárgárda.

Hasonló a helyzet a másik négyesben: a 14 nemzetközi kupamérkőzés óta veretlen Juventusnak, valamint a bajnokságban gyengélkedő Real Madridnak egyaránt esélye van az első helyre, a Zenit - címvédőként - az UEFA-kupában folytatja, a BATE Boriszov pedig búcsúzik.

A spanyolok kispadján először ül majd a kedden kinevezett Juande Ramos, aki a gyenge bajnok szereplés miatt menesztett Bernd Schustert váltotta. "Bár csak most érkeztem, tökéletesen ismerem a Realt" - nyilatkozta második sajtótájékoztatóján a korábbi Sevilla- és Tottenham-edző. "Hogy milyen taktikát alkalmazok majd, az attól függ, hogy ki az, aki bevethető. Nagyon valószínű, hogy egy-két fiatal játékost is bedobok a mély vízbe" - mondta arra célozván, hogy Ruud van Nistelrooy, Mahamadou Diarra komoly, valamint Pepe, Miguel Torres, Gabriel Heinze, Wesley Sneijder és Rubén de la Red kisebb sérülése miatt nem lesz könnyű összeállítania a kezdőt. "Egy BL-meccs akkor is nagyon fontos, ha tudod, hogy már továbbjutott a csapat. Próbálok odafigyelni a mentális felkészítésre is."

Dick Advocaat, a Zenit holland edzője szerint kitűnő erőfelmérő lesz a szerdai 90 perc csapata számára. "Ez a zárómeccsünk az idei BL-szezonban, és a játékosaim megmutathatják, mire képesek egy európai topcsapat ellen. Izgalmas meccsre számítok, de realistának kell maradnom: a Juventus és a Madrid tapasztaltabb csapatnak számít a Bajnokok Ligájában, s ez nagy előny a számára. Az ellenük lejátszott meccseken főleg a kapu előtt volt érezhető a különbség - sajnos minden esetben az ellenfél volt gyorsabb. Úgy vélem, szép játékkal rukkoltunk elő az idei sorozatban, de sajnos a jó foci nem mindig párosul eredményességgel."

A F csoportot - az éppen egymással farkasszemet néző - Olympique Lyon vagy a Bayern München nyeri, a Fiorentina pedig megtarthatja harmadik helyét, ha nem kap ki a Steauától Bukarestben.

Franz Beckenbauernek már van tippje arra, hogy ki nyeri meg 2009-ben a kupát. "A keretünk elég erős ahhoz, hogy megszerezze a BL-serleget" - mondta a bajor klub elnöke. "Nekünk nincsenek olajsejkektől származó millióink, minden eurócenttel el tudunk számolni, mégis versenyképesek vagyunk bárkivel. Ha kifogunk egy jó napot, akkor bárkit, akár a Barcelonát is képesek vagyunk megverni. Készen állunk az egyenes kieséses szakaszra. Melyik csapatnak vannak olyan klasszisai a középpályán, mint nekünk? A Lahm, Zé Roberto, Ribery mágikus háromszögnél nincs jobb az egész világon. A Toni, Klose csatárkettősnél sem tudnak nekem erősebbet mutatni."

A G csoportban az Arsenal és a Porto dönti el egymás között a csoportelsőség sorsát, a Fenerbahcének pedig győznie kell Kijevben az UEFA-kupa-folytatás lehetőségéért, döntetlen és hazai győzelem esetén a Dinamo jut tovább.

Csoportkör, 6. (utolsó) forduló, a szerdai program:
E csoport:
Celtic (skót) - FC Villarreal (spanyol) 20.45
Manchester United (angol) - Aalborg BK (dán) 20.45

A csoport állása:
1. Manchester United 9 pont (7-1) - már továbbjutott
2. Villarreal 9 (9-5) - már továbbjutott
3. Aalborg BK 5
4. Celtic 2

F csoport:
Steaua Bucaresti (román) - Fiorentina (olasz) 20.45
Olympique Lyon (francia) - Bayern München (német) 20.45 (tv.: m1)

A csoport állása:
1. Bayern München 11 pont (9-2) - már továbbjutott
2. Olympique Lyon 11 (12-7) - már továbbjutott
3. Fiorentina 3
4. Steaua Bucuresti 1

G csoport:
Dinamo Kijev (ukrán) - Fenerbahce (török) 20.45
FC Porto (portugál) - Arsenal (angol) 20.45 (tv.: TV6)

A csoport állása:
1. Arsenal 11 pont - már továbbjutott
2. FC Porto 9 - már továbbjutott
3. Dinamo Kijev 5
4. Fenerbahce 2

H csoport:
Juventus (olasz) - BATE Boriszov (fehérorosz) 20.45
Real Madrid (spanyol) - Zenit (orosz) 20.45 (tv.: TV6, felvételről)

A csoport állása:
1. Juventus 11 pont - már továbbjutott
2. Real Madrid 9 - már továbbjutott
3. Zenit 5
4. BATE Boriszov 2

Kedden teljessé vált a nyolcaddöntő mezőnye. A legjobb 16 közé négy-négy spanyol és angol, illetve három olasz csapat jutott be, Portugália két, míg Franciaország, Görögország és Németország egy-egy együttessel képviselteti magát. A nyolcaddöntő sorsolását jövő pénteken Nyonban tartja az UEFA.

A legjobb 16 mezőnye:
AS Roma (olasz), Arsenal (angol), Atlético Madrid (spanyol), FC Barcelona (spanyol), Bayern München (német), Chelsea (angol), Internazionale (olasz), Juventus (olasz), Liverpool (angol), Manchester United (angol), Olympique Lyon (francia), Panathinaikosz (görög), FC Porto (portugál), Real Madrid (spanyol), Sporting Lisboa (portugál), Villarreal (spanyol).

* * *

Hatezer eurós óvadék ellenében elhagyhatta a spanyolországi börtönt az a marseille-i szurkoló, aki az Atletico Madrid elleni október elsejei Bajnokok Ligája-mérkőzésen megsebesített egy intézkedő rendőrt.

Santos Mirasierra - akit első fokon három és fél év börtönbüntetésre és ezer euró bírságra ítéltek - székkel fejen dobott egy spanyol rendőrt. A két együttes kedd este Marseille-ben újból találkozott, a meccs vége 0-0 lett.

A Marseille-hívek e-mailben tudatták az Atlético-táborral, hogy közülük nyolc embert megölnek. A spanyol egyesület válaszként eltanácsolta rajongóit a marseille-i utazástól, Alfredo Perez Rubalcaba spanyol belügyminiszter azonban közölte: bízik a francia rendőrségben. Végül nem is volt botrány az esőáztatta meccsen, igaz, a marseille-i drukkerek a városban összecsaptak a rendőrökkel, de a spanyol híveket ez nem érintette. A stadionba kilátogató madridiak "Szabadítsátok ki Santost!" felirattal tiltakoztak a fellebbező, így egyelőre szabadlábon lévő drukker börtönbüntetésének az eltörlése miatt.

A madridi összecsapást övező botrányok miatt az Atléticónak zárt kapuk mögött kellett lejátszania a november 26-i, PSV Eindhoven ellen 2-1-re megnyert BL-meccsét.