Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája szerdai programjában a Real Madrid-FC Liverpool nyolcaddöntőt kíséri a legnagyobb érdeklődés, s az összecsapást külön érdekessé teszi, hogy mindkét oldalon spanyol futballisták viszik a prímet, az angoloknak ráadásul spanyol edzőjük van Rafael Benítez személyében. A madridi csapat keretének nem lesz tagja Szalai Ádám.

A Real Madrid és a Liverpool utoljára 1981-ben játszott egymással, akkor a BEK döntőjében találkoztak. A csapatok bajnoki formáját tekintve egyértelműen a Real Madrid tűnik esélyesebbnek, hiszen a madridiak azóta, hogy Juande Ramos vette át az együttes irányítását, sorozatban kilenc találkozót nyertek a spanyol ligában, ebből hétszer gólt sem kaptak, a hét végén pedig 6-1-re verték a Real Betist.

A liverpooliak ellenben egyre nagyobb hátrányba kerülnek a Premier League-ben a Manchester Uniteddel szemben, ráadásul csapatkapitányuk, a sérüléssel bajlódó Steven Gerrard - aki nem mellesleg utolsó 15 BL-meccsén 11 gólt szerzett - szereplése kérdéses, azonban Rafa Benítez és együttese korábban már többször is bizonyította, hogy a nemzetközi porondon képes váratlant húzni, és meglepni az ellenfelet. Arról nem is beszélve, hogy a liverpooliaknál kis túlzással több a spanyol, mint a Real Madridban: a Vörösök játékoskeretében öt délnyugat-európai labdarúgó is szerepel.

A madridi csapatban kevés a kezdő "hazai" játékos, ám a spanyol részlegét olyanok jelentik, mint az európai kupasorozatokban eddig szerzett 66 találatával - holtversenyben a milanos Filippo Inzaghival - abszolút első, sokadik virágzását élő Raúl, vagy a védekezésben és támadásban egyaránt kiváló Sergio Ramos, aki a spanyol válogatottnak is oszlopos tagja, míg a Real hálóját a világ legjobb kapusai közé tartozó Iker Casillas őrzi. Ugyanakkor a Liverpool légiósainak legjavát is csupa spanyol, a tavaly nyári Európa-bajnokságon egyformán aranyérmes adja: a kapuban Pepe Reina, a hátvédsorban Alvaro Arbeloa, a középpályán Xabi Alonso, elöl pedig a spanyol armada többnyire ellenállhatatlan csatára, Fernando Torres.

Januárban nagy meglepetésre Szalai Ádám a Real Madrid Castillából bekerült a felnőttcsapat BL-keretébe, ám úgy tűnik, a szűkített 18-as futballtársaságnak nem lesz tagja. "Engem még nem értesítettek, úgyhogy valószínűleg nem vagyok benne a szerdai BL-keretben" - idézte a telesport.hu a Független Hírügynökségnek kedden nyilatkozó támadót.

"Eddig sem foglalkoztam azzal, hogy egyáltalán a padra leülhetek, inkább azon voltam, hogy a saját csapatommal jól menjenek a dolgok, mert az utolsó három meccsünkön elég rosszul játszottunk" - tette hozzá Szalai Ádám. A csatár mindenesetre Real-győzelmet vár hazai pályán, hiszen a legutóbbi kilenc találkozóját megnyerte a madridi alakulat. "Azt várom, hogy nagy előnnyel várják majd a visszavágót Liverpoolban" - fogalmazott a támadó.

Szerdán kiderült, hogy Szalait "helyett" Javier Saviolát jelölte a keretbe Juande Ramos edző, aki a találkozóról elmondta: bizakodó, bár jósolni nem akar: "Miközben a Liverpool teljesítménye az utóbbi időben visszaesett, mi éppen fordított utat jártunk be, s mostanra, amikor a Bajnokok Ligája a kieséses szakaszába érkezett, mi elértük a csúcsformánkat. A játékosok mentálisan és fizikailag is tökéletes állapotban vannak" - mondta a madridiak vezetőedzője.

Forrás: AFP

A Juve-kapus Buffon a Chelsea ellen is minden labdát meg akar majd kaparintani

Az angol-olasz versengés szerdán folytatódik, mégpedig a Chelsea és a Juventus találkozójával. Akárcsak Milánóban, itt is a szakvezetők személye lesz középpontban: a Juvét az a Claudio Ranieri irányítja, aki korábban dolgozott Frank Lampardékkal, és 2004-ben egészen a BL elődöntőjéig vezette a csapatot - míg a londoni gárdánál nemrégen történt edzőcsere, és a holland Guus Hiddinknek ez lesz a második meccse a Kékek kispadján.

A két klub nemzetközi sikerekben gazdag múltját elnézve talán meglepő lehet, hogy a Chelsea és a Juve még sohasem találkozott tétmérkőzésen. A torinóiak számára alighanem egy döntetlen is remek eredmény lenne a Stamford Bridge-en, hiszen a londoni egyesület 2006 februárja nem kapott ki hazai pályán a nemzetközi kupákban, veretlensége immár 15 mérkőzés óta tart.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések:
Real Madrid (spanyol) - FC Liverpool (angol) 20.45
Chelsea (angol) - Juventus (olasz) 20.45
Villarreal (spanyol) - Panathinaikosz (görög) 20.45
Sporting Lisboa (portugál) - Bayern München (német) 20.45