Vágólapra másolva!
A svájci Nyonban megtartották a Bajnokok Ligája negyeddöntőinek sorsolását, a Chelsea és a Liverpool szokás szerint összeakadt, de a korábbi évekkel ellentétben idén már a nyolc között találkozik majd a két angol csapat. A címvédő Manchester United a Portót kapta, a szintén nagy favoritnak tartott Barcelona a Bayern Münchennel került össze, a Villarreal pedig visszavághat az Arsenalnak a 2006-os elődöntőben elszenvedett kudarcért.

A negyeddöntő sorsolását sorozatban másodszor várta négy angol csapat, a Manchester United, Liverpool, Chelsea, Arsenal kvartett tavaly is bejutott a legjobb nyolc közé.

Ugyanakkor 2002 óta először fordult elő, hogy olasz együttes nem került be a negyeddöntőbe. A spanyol Villarreal viszont azzal büszkélkedhet, hogy másodszor indult a legjobbak mezőnyében, és ismét megélte az egyenes kieséses szakaszt. 2006-ban az akkor újoncnak számító Sárga Tengeralattjáró egészen az elődöntőig küzdötte el magát, ahol az Arsenal 1-0-s összesítéssel ejtette ki, úgy, hogy Juan Román Riquelme a visszavágó utolsó percében büntetőt hibázott.

A mostani nyolcas mezőnyben öt korábbi győztes található, de a maradék három csapatból kettő, az Arsenal és a Chelsea is játszott már döntőt, a Villarreal még nem, de ez nem olyan nagy szenzáció, tekintve, hogy másodszor indult a sorozatban a spanyol csapat.

A negyeddöntőben már nem volt kiemelés, azonos országbeliek is összekerülhettek, csakúgy mint azok a csapatok, akik korábban egy csoportban voltak. A Barcelona edzője, Josep Guardiola a nyolcaddöntők után úgy nyilatkozott, hogy angol ellenfelet szeretne, a MU-t erősítő Cristiano Ronaldo a Liverpoolra vágyott, a Vörösök spanyol légiósa, Albert Riera viszont csak arról beszélt, hogy kinek nem örülne, az egykori Espanyol-szélső a Barcelonát szerette volna elkerülni.

A sorsolást David Taylor, az UEFA főtitkár vezette, akinek Róma nagykövete, az AS Roma egykori világbajnok klasszisa, Bruno Conti segédkezett.

Elsőként a Villarreal neve került elő, a spanyolok ugyanúgy megkapták az Arsenalt, mint 2006-ban, csak most egy körrel korábban. A Manchester United az első csapat lehet, amely megvédi címét, mióta BL névre hallgat a sorozat, de Giggséknek ehhez először a Portón kell túljutni.

A portugálok 2004-ben már megtréfálták a Vörös Ördögöket, akkor a nyolcaddöntőben a José Mourinho irányította Porto Benni McCarthy duplájával 2-1-re nyert hazai pályán, az Old Traffordon pedig 1-1-es döntetlent harcolt ki Costinha utolsó perces góljával. A Porto ettől annyira lendületbe jött, hogy meg sem állt a végső győzelemig.


Costinha gólja és Mourinho ünneplése 2004-ből

A Liverpool és a Chelsea szokás szerint idén is randevúzik az egyenes kieséses szakaszban, a felek korábban háromszor (2005, 2007, 2008) is az elődöntőben futottak egymásba. 2005-ben 1-0-s összesítéssel, két évvel később büntetőkkel jutott tovább a Liverpool, tavaly viszont a Chelsea örülhetett, az Anfield Roadon elért 1-1 után otthon hosszabbítást követően nyertek 3-2-re a londoniak. 2006-ban a csoportkörben is együtt voltak, akkor két 0-0-ra futotta az egymást már bizonyára nagyon megunó felektől.


A Chelsea-Liverpool BL-szappanopera tavalyi epizódja

A sorozat két leggólerősebb brigádja is egymásnak feszül majd a nyolc között, az eddig egyaránt 24 gólig jutó Barcelona és Bayern párharcában a katalánok tűnnek esélyesebbnek. A Bayern így visszatér a Nou Campba, ahol 1999-ben 1-0-s vezetésről az utolsó percekben bukta el a Manchester United elleni finálét.

A negyeddöntők párosítása:
Villarreal (spanyol) - Arsenal (angol)
Manchester United (angol) - FC Porto (portugál)
FC Liverpool (angol) - Chelsea (angol)
FC Barcelona (spanyol) - Bayern München (német)

Az elődöntők párosítása:
Manchester United (angol)/FC Porto (portugál) - Villarreal (spanyol)/Arsenal (angol)
FC Barcelona (spanyol)/Bayern München (német) - FC Liverpool (angol)/Chelsea (angol)

Az első mérkőzésekre április 7-én és 8-án, a visszavágókra egy héttel később kerül sor. Az elődöntők első felvonását április 28-án és 29-én, a visszavágókat május 5-én és 6-án játsszák. A döntőt május 27-én vívják Rómában.