Vágólapra másolva!
Régi ismerősök találkoznak egymással a Bajnokok Ligája negyeddöntőiben, amelynek az első mérkőzéseit rendezik a héten - mind a négy párosításnak már van múltja. A Liverpool és a Chelsea például az előző négy idényben mindig összefutott egymással, de a többi találkozón is lesz mire emlékezniük a játékosoknak és a szurkolóknak.

A Manchester United hívei például aligha felejtik, hogy a 2003-2004-es kiírás negyeddöntőjében az FC Porto az Old Traffordon ütötte el a továbbjutástól a Vörös Ördögöket, mégpedig egy utolsó percben szerzett találattal - amelyet követően a portugálok akkori mestere, José Mourinho örömtáncot lejtett az oldalvonal mellett.

Az ibériai mester jelenlegi csapatát, az Internazionalét a manchesteriek az előző körben már búcsúztatták, a "bosszú" pedig most válhat teljessé.

A MU mindenképpen favoritnak számít a párviadalban, már csak azért is, mert a Porto eddigi 12, Angliában lejátszott európai kupamérkőzéséből 11-et elveszített (az egyetlen kivétel a már említett manchesteri találkozó volt), ráadásul a Vörös Ördögök 21 mérkőzés óta nem kaptak ki a BL-ben - ami rekord.

Az angol gárda mestere, Sir Alex Ferguson nem számíthat ugyan a sérült Dimitar Berbatovra, és erősen kérdéses Rio Ferdinand játéka is, ám a hét végén a csapatból eltiltás miatt hiányzott Nemanja Vidic, Paul Scholes és Wayne Rooney is ott lehet társai között. Ami a Portót illeti, a vendégek számára már alighanem a döntetlen is kiváló eredmény lenne, de egy minimális vereség sem okozna csalódást - lényeg, hogy maradjon esélyük a visszavágóra.

A másik keddi találkozón az Arsenal látogat a Villarrealhoz - ez a két csapat 2006-ban elődöntőt játszott, és akkor az Ágyúsok mentek tovább, köszönhetően annak, hogy a spanyolországi visszavágó utolsó percében a hazaiak argentin középpályása, Juan Román Riquelme tizenegyest hibázott. A francia középpályás, Robert Pires akkor még az Arsenal játékosa volt, most viszont már a Villarrealban futballozik, és először léphet pályára egykori klubja ellen.

A Sárga Tengeralattjárónak is becézett spanyol egyesület nem a legjobb előjelekkel készült a 90 percre, hiszen a hét végi bajnokin 3-0-ra kikapott az Almeríától, ráadásul a találkozón középpályása, Santi Cazorla súlyos sérülést szenvedett - ugyanakkor a Villarreal története során még sohasem szenvedett vereséget hazai pályán a BL-ben.

Forrás: AFP

Dirk Kuyt nem is találná a helyét, ha nem rendre Lampard és Terry között kellene balettoznia

Az Arsenal a bajnokságban az utóbbi hetekben kezd játékba lendülni, és bár a januárban igazolt Andrij Arsavin a nemzetközi porondon nem játszhat, a hosszú kihagyás után a csapatba a hét végén visszatért Theo Walcott, Francesc Fabregas és Emmanuel Adebayor is vállalni tudja a játékot - igaz, a holland csatár, Robin van Persie játéka kérdéses.

Talán meglepőnek tűnik, de a szerdai nap két patinás párviadala közül az FC Barcelona-Bayern München összecsapásból játszottak kevesebbet a múltban - a két együttes európai tétmérkőzésen az 1998-99-es kiírás csoportmérkőzései óta nem találkozott egymással. Mostani találkozójuk már csak azért is sok gólt ígér, mert a jelenlegi kiírás két legeredményesebb csapata játszik egymás ellen: eddig mind a két csapat 24-24 találatot szerzett.

Jelenleg a katalánok vannak jobb formában, hiszen magabiztosan vezetik a Primera División küzdelmeit, a Bayern ellenben csak negyedik a Bundesligában, és a hét végén egy 5-1-es vereségbe szaladt bele a VfL Wolfsburg ellen. A találkozón a brazil középhátvéd, Lúcio meghúzódott, és játéka erősen kérdéses - hiánya esetén kérdéses a pótlása, hiszen fiatal honfitársa, Breno a Wolfsburg ellen nem remekelt.

A támadósorból a sérült Miroslav Klose hiányzik, így valószínű, hogy Jürgen Klinsmann csak egy csatárral küldi majd pályára együttesét. A meccs egyik fénypontja Franck Ribéry, illetve a Barca brazil jobbhátvédjének, Daniel Alvesnek a párviadala lehet - a francia középpályást egyébként a közelmúltban kapcsolatba hozták a katalán klubbal. A Barcelona trénere, Josep Guardiola a hét végén pihentette Thierry Henryt és Lionel Messit is, akik azonban most szinte biztosan ott lesznek a kezdők között.

A Liverpool és a Chelsea játékosai számára az ellenfél nem sok újdonságot jelent - a két gárda ugyanis az elmúlt négy idényben mindig összefutott a BL-ben. A 2005-ös és 2007-es elődöntőben egyaránt a Liverpool ment tovább, a 2005-2006-os csoportkörben két gól nélküli döntetlent játszottak, a legutóbbi idényben viszont a Chelsea végre túl tudott lépni a Vörösökön.

Ezúttal a szokottnál egy körrel korábban összesorsolták a két csapatot, és a három, egyenes kiesés szakaszban lejátszott párviadalban mindig az a gárda ment tovább, amely a visszavágót otthon játszotta - ami nem jó hír a most hazai pályán kezdő Liverpoolnak. A Vörösök azonban bombaformában vannak, ráadásul a bajnokságban ebben a szezonban mindkétszer legyőzték a londoniakat, ráadásul úgy, hogy még csak gólt sem kaptak.

A BL-negyeddöntő, 1. mérkőzések
kedd, 20.45:
Villarreal (spanyol) - Arsenal (angol) 20:45
Manchester United (angol) - FC Porto (portugál) 20:45
szerda, 20.45:
FC Liverpool (angol) - Chelsea (angol) 20:45
FC Barcelona (spanyol) - Bayern München (német) 20:45

www.global-soccer.eu