Vágólapra másolva!
A Barcelona és a Chelsea is hatalmas lépést tett az elődöntő felé a Bajnokok Ligájában, a katalánok az első félidei álomfutballal 4-0-ra gázolták el a Bayern Münchent, a londoniak pedig az Anfield Roadon verték 3-1-re a Liverpoolt. A visszavágókra jövő kedden kerül sor.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés:
Barcelona (spanyol) - Bayern München (német) 4-0 (4-0)
Barcelona, Nou Camp
v.: Webb (angol)
Barcelona: Víctor Valdés - Daniel Alves, Márquez, Piqué, Puyol - Xavi, Y. Touré (Busquets, 81.), Iniesta - Messi, Eto'o (Krkic, 90.), Henry (S. Keita, 74.).
Bayern: Butt - Oddo, Demichelis, Breno, Lell - Hamit Altintop (Ottl, 46.), Schweinsteiger, Van Bommel, Zé Roberto (Sosa, 77.) - Ribéry, Toni.
gól: Messi (9., 38.), Eto'o (12.), Henry (43.)
sárga lap: Messi (17.), Lell (48.), Demichelis (57.), Márquez (91.)

A spanyol listavezető azzal a tudattal fogadhatta a német bajnokság negyedik helyezettjét, hogy még soha nem tudott nyerni ellene a nemzetközi porondon, sőt, odahaza mindkét korábbi találkozót elbukta a bajorok ellen.

A statisztika persze a pályán mit sem számít, ráadásul a Barca több sztárját is pihentetve (Messi és Dani Alves is csak a szünet után szállt be) vette a Valladolid képezte akadályt a hétvégén, a Bayern viszont teljes fegyverzetben kapott egy ötöst.

Az akkori Bayernből kikerült a kapus Rensing, Lahm pedig csak a padon kezdett, helyette Lell jutott szerephez a védelem bal oldalán. A hátvédsor tengelyében Luciót a nemzetközi porondon rutintalannak számító Brenónak kellett pótolnia, nem kisebb feladat jutott a brazilnak, mint hogy megbirkózzon a Messi, Henry, Eto'o trióval.

Öt perc kellett ahhoz, hogy a Barca megkavarja a vendégvédelmet, Xavi adott remek ütempasszt a lesre játszó védők mögé bemozgó Henrynak, aki elhúzta a labdát Butt mellett, de a csel közben alákerült a labda, így nem tudott erőt adni a lövésbe, amit egy védő a gólvonal elől vágott ki.

A második helyzetét már nem puskázta el a Barca: Iniesta, majd Eto'o volt a labda útja a 16-os előtt, a kameruni Messit vette észre, aki ballal átvette a labdát, majd belsővel a jobb alsóba passzolt tíz méterről (1-0). Még fel sem ocsúdott a Bayern a sokkból, jött is a második döfés: Messi ugratta ki a leshatáron bemozgó Eto'ót (Oddo beragadt, így nem volt les), aki éles szögből Butt lába között gurította el a labdát (2-0).

A 16. percben Xavi tüzelt magasan a léc fölé, majd egy perccel később tüntetett az egész Nou Camp, Messi csinált meg egy cselt Lell mellett, majd átesett a védő lábán, adták már ilyenért büntetőt, ezúttal azonban Webb spori az ördöngős argentint büntette sárgával, majd a vehemensen reklamáló Guardiolát is elküldte a kispadtól.

Nem sok hiányzott, hogy a nagy Barca-trió harmadik tagja is beköszönjön Buttnak, Iniesta passza után Henry fél méterrel pörgetett a bal alsó mellé, majd csúnyán karambolozott a kapussal, a franciának a bordái, a hálóőrnek a stoplik által megsebzett, vérző feje fájt, mindkettőjüket hosszan ápolták, de folytatni tudták.

Kisebb üresjárat után ismét felgyorsította a tempót a katalán csapat, Messi passza után Eto'o egy blokkoló lábnak köszönhetően még a léc fölé suhintott, de aztán Henry lefutotta Oddót a bal oldalon, lapos beadását pedig Messi becsúszva tette a helyére két méterről (3-0).

Forrás: AFP

A Messi, Henry, Eto'o hármas minden tagja beköszönt Buttnak

Elképesztően focizott a Barca, bohócot csináltak a Bayern védelméből, a 43. percen negyedszer kapitulált a vendégek hátsó alakzata: Messi indult el befelé a jobboldalról, Dani Alves sarokkal tette vissza neki a labdát, Messi átugrott egy becsúszó lábat, majd ütközött Van Bommellel, akiről Henry elé pattant a labda, a triumvirátus harmadik tagja pedig jobb belsővel a bal sarokba helyezett (4-0). Messi ugyan a földön maradt, miután belenézett Van Bommel könyökébe, de a hazai hívek legnagyobb örömére rövid ápolás után folytatta.

A 45+1. percben Daniel Alves beadása után négy Barca-játékos robbant be, de egy védő még menteni tudott, igaz, Iniesta így is meglőhette volna a maga gólját, de a kipattanót ballal csúnyán eltörte. Így is 4-0-val zárult az első félidő, amelyben álomfutballt mutatott be a Barcelona a teljesen széteső Bayern ellen, amely Schweinsteiger és Ribéry révén kétszer próbált a kapu irányába lőni, de Valdésnak csak egyszer kellett védenie.

A második félidő elején is uralta a meccset a Guardiola-gárda, igaz, kicsit kevesebb volt az összpontosítás a kapu előtt, becsúszott egy-egy hiba az utolsó passzokba, de azért nem nyugodhatott meg a vendégvédelem. Főleg, amikor Messihez került a labda, Piqué hatvanméteres keresztlabdája után az Aranylabdás formában játszó argentin szokás szerint befelé húzott, majd a világszerte rettegett balost elsütötte, és Butt bravúrja kellett, hogy a lécen és ne a hálóban kössön ki a bőrgolyó.

A 70. percben alakította ki első nagy helyzetét a Bayern, Ribéry passza Toninak nem, Zé Robertónak viszont jó volt, a becsúszva érkező Puyol pedig valószínűleg góltól mentette meg csapatát. Az első félidei fordulatszám ötödével focizó Barca elégedett volt az előnnyel, de Iniesta azért közel járt az ötödikhez, Oddót és Schweinsteigert forgatta meg, aztán jobbal a bal pipa mellé csavart.

Hasonló megoldást választott Márquez is, aki talán maga sem tudta eldönteni, hogy beadni, vagy lőni akart, mindenesetre kaput nem talált. A hosszabbítás második percében Krkic csetlett-botlott, aztán a földön ülve Iniestához pöckölt, aki ballal a hosszú oldalra ívelt, ahol Messi jött, és egy igazítás után a kapu jobb oldalát célozta meg, de saját csapattársa, Keita blokkolta a lövést.

A 4-0-s végeredmény a bajorokra nézve hízelgő, főleg az első félidőben látottak alapján, amikor a Barcelona játékosai úgy futballoztak, mintha nem is ezen a bolygón születtek volna.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés:
Liverpool (angol) - Chelsea (angol) 1-3 (1-1)
Liverpool, Anfield Road
v.: Bo Larsen (dán)
Liverpool: Reina - Arbeloa, Carragher, Skrtel, Fábio Aurélio (Dossena, 75.) - Xabi Alonso, Lucas (Babel, 79.), Gerrard, Riera (Benajun, 68.) - Kuyt, Fernando Torres.
Chelsea: Cech - Ivanovic, Terry, Alex, A. Cole - Ballack, Essien, Lampard, Malouda - S. Kalou, Drogba (Anelka, 80.).
gól: Fernando Torres (6.), illetve Ivanovic (39., 62.), Drogba (67.)
sárga lap: S. Kalou (31.), Terry (61.), Fábio Aurélio (74.)

Mivel a felek zsinórban az ötödik kiírásban találkoznak egymással, így igazi BL-klasszikussá nemesedett a Vörösök és a Kékek párharca.

Igaz, nem a gólzáporos meccsek miatt érdemli ki a klasszikus jelzőt, sokkal inkább azért, mert három alkalommal is az elődöntőben csaptak össze, és kétszer a Liverpool jött ki jobban a csatából.

A Liverpoolnál az eltiltott Mascherano helyét Lucas Leiva vette át, Guus Hiddink csapatában pedig Ballack és Drogba lett ismét kezdőember, Mikel és Anelka pedig melegítőt húzott.

Gerrard és Torres a szívós Chelsea-védők ellenhttp://www.origo.hu/sport/focivilag/bajnokokligaja/20090408-bajnokok-ligaja-a-barcelonabayen-munchen-es-a-liverpoolchelsea-elozetese.html?pIdx=1

A hazaiaké volt az első lehetőség, Gerrard szöglete után Kuyt elé került a labda, aki egy igazítás után lőtt, és a labda Ivanovic fejéről pattant centikkel a bal sarok mellé, de mivel Riera lesen állt, így az egész jelenet érvényét vesztette.

A Nou Camphoz hasonlóan az Anfielden is gyorsan érkezett az első gól, egy szöglet után nem tudott tisztázni a Chelsea, a labda Kuythöz került, a holland Arbeloának passzolt, akinek beadását Fernando Torres vágta be jobbal a bal alsóba 11 méterről (1-0). Szinte azonnal egyenlíthetett volna a Chelsea, Kalou passza után Drogba óriási ziccerben húzott kapura, de Reina jól zárta a szöget, és védeni tudott, nagy bravúr volt.

Helyzet itt, helyzett ott, előbb Malouda vágta a bal alsó mellé a labdát, majd a túloldalon Torres szerelte Lampardot, de nem tudott duplázni, mert a léc fölé lőtt. Újabb hatalmas egyenlítési lehetőséget hagyott kihasználatlanul a Chelsea, Ballack ívelése után Drogba lerázta magáról Carraghert, de nem ésszel oldotta meg a szituációt, hanem izomból, és ballal fölévágta a labdát.

A 39. percben megszerezte a nagyon fontos idegenbeli gólt a londoni csapat, ami a játék képe alapján nem is volt érdemtelen: Malouda jobboldali szöglete után Ivanovic bólintott Reina kapujába (1-1). Gólra góllal felelhetett volna a Pool, Kuyt kerülte meg Terryt, így szemben találta magát Cechhel, de a cseh kapus olvasott a gondolataiban, és beleért a bal sarokra tartó labdába, ami így a léc fölé vágódott.

Forrás: AFP

Ivanovic rábólintott, Gerrard még keresi, a vendégdrukkerek már érzik

A liverpooli szentélyben úgy folytatták a felek, mintha nem is lett volna szünet, előbb a Lamparddal kényszerítőző Drogba játszotta át Skrtelt, elgurított Reina mellett, de lövését Carragher a gólvonalnál mentette, majd Lampard adott munkát Reinának, a másik oldalon pedig Torres püfölte fölé a labdát ballal.

Déja vu-érzés a 62. percben: Lampard adta be a Chelsea szögletét, Ivanovic pedig megint üresen érkezett, és megint a hálóba bólintott (1-2). Az egyenlítésért hajtó Vörösök kinyíltak hátul, ezt pedig egy halálpontos kontrával büntette a Chelsea: Ballack indította a bal oldalon meglóduló Maloudát, aki precízen centerezett, Drogba pedig sokadik ziccerét már kihasználta, és kettőre növelte a vendégek előnyét (1-3).

A két Chelsea-gól teljesen megbénította a hazaiakat, Gerrardot Essien kivette a játékból, az Anfielden pedig a londoni drukkerek voltak a hangosabbak, akik jogosan ünnepelték kedvenceiket, a Kékek ezzel a 3-1-es győzelemmel nagyot léptek az elődöntő felé.